Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí fanúšikovia neboli sklamaní. Možno vyhrá nabudúce, vraveli

Cyklistický svet sa tretí raz v histórii nasťahoval do Rakúska. Tentoraz rovno pod majestátne alpské kopce, pod ktorými je učupený Innsbruck.

30.09.2018 16:09
Peter Sagan, autogramy Foto: ,
Peter Sagan rozdáva autogramy pred štartom mužskej kategórie Elite v meste Kufstein.
debata

Brána do Alp, ako ho volajú, je vyhľadávaným strediskom zimných športov. Svetoznáme skokanské mostíky sú na dosah a budia dojem, akoby z nich lyžiari mohli doskočiť priamo do centra starého mesta. Ale Innsbruck a okolie ponúka aj nádherné cyklistické trasy.

Dvanásť rokov nebolo dejisko cyklistického šampionátu bližšie ako teraz. Naposledy v roku 2006, keď hostil elitu Salzburg, ktorý je ešte o dvesto kilometrov bližšie k slovenským hraniciam. Využili to aj slovenskí fanúšikovia a stovky ich v nedeľu povzbudzovali vedľa okruhu a najmä v blízkosti cieľa.

„Prišli sme podporiť najmä Peťa Sagana. Vieme, že prognózy nehovorili v jeho prospech, ale verili sme, že niečo vymyslí. Nie sme sklamaní, že to nevyšlo, možno o rok. Chceli sme si preteky užiť a zabaviť sa. Sagan nám robí radosť, už svoje dokázal, je trojnásobný majster sveta,“ rozhovoril sa Viliam Kurinec, ktorý prišiel do Innsbrucku so skupinou kamarátov a kolegov.

Skupina slovenských fanúšikov v Innsbrucku.... Foto: Pravda, Michal Zeman
Fanúšikovia, Peter Sagan Skupina slovenských fanúšikov v Innsbrucku. Druhý zľava je Viliam Kurinec.

„Pricestovali sme na štyroch autách. Spája nás naša profesia, ale sú medzi nami priaznivci z Trnavy, Nitry, Komárna, ja som zo Sládkovičova.“

Tvrdí, že nepatria medzi fanúšikovských fanatikov, ale teší ich každý úspech slovenského športovca. „V zahraničí spoznávajú našu vlajku, vedia, že sme Slováci. Aj to je pridaná hodnota športového úspechu Peťa Sagana. Sme na to hrdí. Boli sme vlani aj na Tour de France, ale nechodíme len na cyklistiku. Vyberieme sa povzbudiť aj našich futbalistov či hokejistov. Z uplynulých desiatich hokejových šampionátoch som sa zúčastnil na ôsmich. Dokonca sme sa vybrali aj na biatlon do Ruhpoldingu alebo do Nového Mesta na Morave.“

Žilinský rodák Peter Sagan pútal v dejisku šampionátu pozornosť na každom kroku. A nielen slovenských fanúšikov. Všade, kde sa objavil, bol stredobodom záujmu. Aj napriek tomu, že tentoraz sa z úspechu netešil.

Sagana vystriedal na cyklistickom tróne Valverde Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan vychádza z autobusu pred štartom...

„Vlani nás trochu nahneval, lebo sme čakali, že v Bergene vyhrá náš nórsky reprezentant, ale Sagan zdolal v cieli Kristoffa. Nech teda teraz vyhrá aj štvrtý raz a stane sa prvým cyklistom, ktorému sa to podarí,“ usmieval sa ešte v priebehu pretekov Markus, ktorý pochádza priamo z mesta, kde sa konal šampionát vlani a vďaka nemu vstúpil slovenský reprezentant do histórie majstrovstiev sve­ta.

V stánkoch so suvenírmi sa rýchlo míňal Saganov dúhový dres svetového šampióna, ktorý získal tri razy po sebe.

Talianka Julia predávala v stánku so suvenírmi.... Foto: Pravda, Michal Zeman
Julia, suveníry, MS v cyklistike Talianka Julia predávala v stánku so suvenírmi. Ukazuje, ktorý dres sa najviac míňal.

„Ale vďaka Saganovi je záujem aj o nové dresy slovenskej reprezentácie,“ potvrdzuje Talianka Julia. V Innsbrucku patrila k tým, čo zastupovali ich výrobcu Santini, ktorý už viac ako štyri roky oblieka aj slovenských reprezentantov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #fanúšikovia #Innsbruck 2018 #MS 2018 v cyklistike