Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganova zlatá éra sa skončila: Verím, že o rok môžem opäť bojovať o titul

Svetový šampionát v Tirolsku bol nad sily slovenských cyklistov. Ani jeden zo sedmičky Slovákov preteky jednotlivcov, ktorými vyvrcholili v nedeľu majstrovstvá sveta, nedokončil.

30.09.2018 15:10 , aktualizované: 19:17
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan (vpravo) po odstúpení z pretekov v Innsbrucku.
debata (23)

Najdlhšie vydržal na náročnom okruhu Peter Sagan, ale ani on tentoraz nedorazil do cieľa. V Innsbrucku sa skončila obdivuhodná zlatá éra žilinského rodáka. Po troch tituloch majstra sveta za sebou, čo sa doteraz nepodarilo v cestnej cyklistike nikomu inému, zišiel predčasne z bicykla necelých osemdesiat kilometrov pred cieľom.

Trať, na ktorej boli náročné stúpania, merala bezmála 260 km a bola stavaná na najlepších vrchárov. Jazdci nastúpali celkovo 4670 výškových metrov a profilom patrili preteky medzi najťažšie v histórii.

Boli to deviate Saganove majstrovstvá sveta, ale len druhý raz sa mu stalo, že preteky nedokončil. Prvý raz to zažil hneď na úvodnom šampionáte ako začínajúci cyklista – v roku 2010 v Melbourne. Mal dvadsať rokov.

Sagana vystriedal na cyklistickom tróne Valverde Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan vychádza z autobusu pred štartom...

„Skúsil som to, ale veľmi som si preteky neužil. Keď som videl, že to nemá význam, zosadol som z bicykla. Uvidíme, čo bude o rok. Verím, že bude iná situácia a zasa môžem bojovať o titul,“ skonštatoval 28-ročný jazdec tímu Bora-Hansgrohe.

Sagan mal ako obhajca titulu štartové číslo jeden a jeho spolujazdci hneď nasledujúce. V čase, keď z pretekov odstúpil, už výrazne strácal na najlepších vpredu a bolo jasné, že nádej na dobré umiestnenie dávno zhasla.

Nemohol sa spoľahnúť ani na podporu ostatných, lebo šiesti jeho spolujazdci skočili už pred ním a sledovali záver pretekov len na televíznej obrazovke. O náročnosti pretekov svedčí fakt, že na štart sa postavilo 188 pretekárov, ale v cieli ich klasifikovali len 76.

Slovenskí cyklisti zľava Juraj Sagan, Peter... Foto: TASR, Martin Baumann
Juraj Sagan, Peter Sagan, Patrik Tybor Slovenskí cyklisti zľava Juraj Sagan, Peter Sagan a Patrik Tybor na štarte pretekov v Innsbrucku.

Zo Slovákov začali zaostávať najskôr Erik Baška s Martinom Mahďarom a oboch organizátori stiahli z trate. Po nich náročnosť trate nezvládli ani Martin Haring, Juraj Sagan, Patrik Tybor a Marek Čanecký. Z bicyklov zosadli pred štvrtým zo siedmich okruhov, z ktorých každý meral 24 km, ale potom čakalo na pelotón ešte likvidačné jednorázové stúpanie na obávané Peklo (Höttinger Höll) a záverečný krkolomný zjazd do mesta a cieľa.

„Dohodli sme sa, že sa postavím na štart, lebo sme mali vyjazdených veľa miesteniek a nemáme toľko jazdcov, ktorí by sa mohli na takomto podujatí zúčastniť. Mojou úlohou bolo pomôcť na začiatku Petrovi. Jasné, vedel som, že na okruhu nemám veľké šance. Nebolo reálne, aby som to dokončil a nebolo to ani v pláne,“ vysvetlil Erik Baška, ktorý je Saganov tímový kolega v Bore-Hansgrohe, ale patrí medzi šprintérov.

Na pekelnej trati podal obdivuhodný výkon Alejandro Valverde. Španielsky veterán má 38 rokov a na majstrovstvách sveta vybojoval už šesť medailí, ale v zbierke mu stále chýbalo zlato (dvakrát striebro, štyrikrát bronz). Vo všeobecnosti ho považovali za najväčšieho kandidáta na titul a túto náročnú úlohu favorita aj perfektne splnil.

V závere finišovala do cieľa štvorčlenná skupina, v cieľovej rovinke v dramatickom finiši mal najviac síl a dokázal zdolať troch mladších súperov. Zlatú medailu mu na pódiu odovzdával odstupujúci cyklistický kráľ Peter Sagan.

„Som dojatý, na toto nemám slov. O tento titul som bojoval celú moju kariéru a napokon sa mi to aj podarilo. V samom závere som si veril a hovoril som si, že tieto preteky nemôžem prehrať. Nechcel som sklamať ani ľudí, ktorí ma podporovali a verili mi, že to ešte zvládnem. Vybojoval som najcennejšie víťazstvo kariéry, o ktorom som sníval,“ vravel emotívne španielsky cyklistický hrdina.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Innsbruck 2018