Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dvorščík na MS nešiel. Sagan to môže aj zabaliť, tvrdí

Milan Dvorščík na tohtoročných majstrovstvách sveta v Innsbrucku chýba. Bývalý výborný cyklista, ktorý sa v roku 1994 po zisku striebra na MS stal najlepším športovcom roka, je jediným slovenským medzinárodným rozhodcom UCI.

27.09.2018 19:16
Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (9)

V tejto funkcii pôsobil už na viacerých významných pretekoch a vlani v Nórsku zažil premiéru aj na majstrovstvách sveta na ceste.

„Medzinárodná cyklistická únia rotuje rozhodcov na veľkých podujatiach, málokedy sa stane, že nejaký dostane nomináciu na šampionát niekoľko rokov po sebe,“ vysvetlil 48-ročný bývalý reprezentant, ktorý má pravidlá v malíčku a dohovorí sa v siedmich jazykoch.

„Veľmi si však cením, že po šampionáte cestujem na preteky Okolo Lombardska, ktoré patria ako posledné v poradí každý rok do série piatich takzvaných monumentov, najväčších jednorazových klasík. Sú zaradené do najvyššej kategórie World Tour, bude to moja premiéra na pretekoch tohto rangu.“

Milan Dvorščík. Bývalý reprezentant je jediný... Foto: Ján Luky
Milan Dvorščík Milan Dvorščík. Bývalý reprezentant je jediný medzinárodný rozhodca UCI zo Slovenska.

Cyklista prepadol behom a v týchto dňoch svedomito trénuje na Medzinárodný maratón mieru, ktorý sa uskutoční v Košiciach na budúcu nedeľu.

„Nikdy som sa na maratón nepripravoval takto poctivo. Chodím behať dlhé trate takmer každý deň, okolo tridsať kilometrov. Absolvoval som aj trať z Ružinova do Čunova a späť, čo bolo štyridsať kilometrov. Chcel by som tentoraz dosiahnuť dobrý výsledok,“ vysvetľuje Dvorščík, ktorý už zabehol päť maratónov.

Čo pre neho znamená dobrý výsledok?

„Skončiť v prvej stovke a ak by to šlo aj do päťdesiatky. A pokoriť tri hodiny, trénujem na čas 2:50. Testujem sa, nahrávam si tréningy, vyhodnocujem ich a výsledky naznačujú, že by som to mohol zvládnuť v čase okolo 2:55. To pred rokom stačilo na umiestnenie okolo šesťdesiateho miesta. S tým by som bol spokojný. Už som raz košický maratón zvládol, ale bez špeciálneho tréningu a v čase 3:50. Teraz chcem byť o hodinu rýchlejší,“ plánuje Dvorščík.

Šampionát v Rakúsku pozorne sleduje, pozná aj okruh, na ktorom sa súťaží.

„Bol som hlavný rozhodca na pretekoch Okolo Rakúska a časť trasy viedla aj v okolí Innsbrucku. Poviem niečo, čo na prvý pohľad vyzerá ako rozpor: pre Petra Sagana to nie je dobrý okruh, ale zároveň si myslím, že môže niečo dosiahnuť. Neviem, či to bude na prvé miesto, ale bojovať o popredné priečky by mohol. Jeho nevýhodou bude, že na ťažkej trati mu nemá kto pomôcť. Kto vie, či niekto zo Slovákov dokončí. Ak bude päťdesiat-šesťdesiat kilometrov do konca, možno s ním zostane už len brat Juraj…“

Aká môže byť Saganova nedeľňajšia taktika?

„Môže to nechať na náhodu, bude čakať na prípadnú šancu a utvrdzovať súperov v tom, že sám na to na tomto okruhu nemá. A ak sa udrží vpredu a ocitne sa v správnom úniku, môže z neho zaútočiť. Ale nevylučujem ani možnosť, že to tentoraz zabalí,“ vyslovil svoju prognózu skúsený cyklista.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Dvořščík #Innsbruck 2018 #Okolo Lombardska #MS v cestnej cyklistike