Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampión Štybar pred MS: Sagana neodpisujem. S ním treba vždy rátať

Vo svetovom cyklokrose patrí do desiatky najúspešnejších jazdcov histórie. V zbierke má tri tituly majstra sveta v najsledovanejšej kategórii elity a k tomu i dve strieborné medaily. Dva razy sa stal svetovým šampiónom v kategórii do 23 rokov. Český cyklista Zdeněk Štybar (32) sa uplatnil aj na ceste, sedem rokov je členom špičkového belgického profitímu Quick-Step Floors.

26.09.2018 21:02
Zdeňek Štybar Foto: ,
Zdeňek Štybar z tímu Quick-Step Floors.
debata (1)

Medzi jeho triumfami na ceste nechýba ani víťazstvo v etape na Tour de France. Nielen na tému blížiacich sa pretekov na majstrovstvách sveta v Innsbrucku poskytol Pravde rozhovor.

Už o tri dni sa na šampionáte v cyklistike uskutočnia preteky elity. Ako vnímate trať, o ktorej sa často diskutuje?

Je to okruh najmä pre vrchárov. Bude poriadne náročný. Musíme vystúpať päťtisíc výškových metrov, čo je na takéto jednorazové preteky naozaj príliš veľa.

Vy ste skôr klasikár. Na aký výsledok si trúfate?

Do Innsbrucku idem najmä pomáhať Romanovi Kreuzigerovi. Pred rokom pomáhal on mne, teraz by som mu to rád vrátil.

Titul obhajuje Peter Sagan, ktorý tiež nepatrí k vrchárom. Preruší sa jeho víťazná šnúra na šampionátoch? Budú to preteky nad jeho sily?

S Petrom sa musí počítať v každých pretekoch, na ktoré nastúpi. Ani teraz by som ho vopred neodpisoval. Ale bude to mať mimoriadne ťažké.

V čom spočíva jeho šanca?

Vo vhodnom momente sa môže dostať do úniku a už ho nik neuvidí… Ale musím dodať, že by to bol ďalší z výsledkov, ktorý vopred nik neočakáva. Petrovi prajem, aby sa mu to podarilo.

Svetový pelotón poznáte veľmi dobre. Kto bude v týchto podmienkach hlavným favoritom?

Nemôžeme hovoriť o jednom pretekárovi, ale o okruhu jazdcov. Dôležité bude, ako na tom bude Vincenzo Nibali po Vuelte. Z nášho tímu má dobré šance Julian Alaphilippe a Bob Jungels. Mohol by som ešte pokračovať – Kwiatkowski, Valverde, Uran… To sú moji favoriti. A dúfam, že sa k nim priradí aj Kreuziger.

V záverečnej časti prípravy ste absolvovali so svojím tímom preteky Okolo Slovenska. Ako ich hodnotíte?

Myslím si, že to boli výborné preteky. Mali dobrý profil, skladbu, nechýbala časovka, dojazd do kopca, na svoje si prišli i špurtéri. Preteky viedli po dobrých cestách, mali peknú atmosféru i divácku kulisu. Páčili sa mi.

V druhej, náročnej a najdlhšej etape ste finišovali na treťom mieste. Ste spokojný s tým, čo ste na slovenských cestách ukázali?

Dúfal som, že jednu etapu vyhrám a skončím lepšie v celkovom hodnotení. Vracal som sa z pretekov v Kanade, mal som za sebou náročnú cestu a lepšie som sa cítil až v závere podujatia, hoci to stále nebolo ono. Viac som sa trápil, ako sa mi išlo dobre. Bola to však vhodná príprava.

Jazdci tímu Quick-Step Floors oslavujú triumf v... Foto: Reuters, HEINZ-PETER BADER
Quick Step cyklistika Jazdci tímu Quick-Step Floors oslavujú triumf v časovke tímov na MS v Innsbrucku.

V prvej časti vašej kariéry ste dosiahli výborné výsledky v cyklokrose. V teréne začínali aj ďalší výborní cestári – Peter Sagan či Alaphilippe. Čo sa dá na ceste najviac zužitkovať z cyklokrosových základov?

Cyklokros je predovšetkým o intenzite. Preteky trvajú hodinu, ale idete v nich na krv. To sa vám na ceste málokedy stane, zväčša sa rozhoduje v kratších úsekoch. Jazda v teréne je skvelá predpríprava na cestársku kariéru. Cyklokros vás tiež naučí pohybovať sa na bicykli, nastupovať v rozhodujúcich momentoch, vyvarovať sa pádom, cibríte si dobrú techniku jazdy.

Vybojovali ste výnimočné výsledky v cyklokrose a presadili ste sa aj na ceste, kde je väčšia konkurencia. Ktorú časť kariéry si viac ceníte?

Samozrejme, na ceste je tvrdšia konkurencia, ale stať sa tri razy svetovým šampiónom v cyklokrose takisto nie je jednoduché. O to viac, že som súťažil v období, keď bola v pelotóne aj legenda Ber Nyjs. Bol mojím súperom v celej cyklokrosovej kariére. Dúfam, že na ceste som zatiaľ nepovedal posledné slovo a dočkám sa ešte aj veľkých výsledkov. Budem na tom tvrdo pracovať, aby som sa toho dožil.

Nikdy ste neoľutovali, že ste opustili cyklokros? Už ste mohli mať aj šesť titulov…

Je to možné, ale určite by som ľutoval, že som to neskúsil na ceste… Vždy som túžil absolvovať slávne klasiky Paríž – Roubaix alebo Okolo Flámska. V Roubaix som bol dva razy druhý. Ak by som na tomto podujatí vyhral, tak by som hodnotil inak aj cestnú časť môjho pôsobenia v cyklistike, to by bola čerešnička na torte. Ale na to si musím ešte počkať.

Ste už niekoľko rokov členom svetového supertímu Quick-Step Floors, ktorý aktuálne utvoril rekord v počte triumfov v jednej sezóne. V čom vidíte podstatu výnimočných výsledkov tohto výberu?

Na prvom mieste je tímová práca. A tiež skutočnosť, že náš športový šéf Patrick Lefevere má skvelý čuch na talenty, mladých pretekárov. Tí, ktorí k nám prišli vlani, hneď začali vyhrávať. Podávajú výborné výkony. Mám na mysli najmä Dána Kaspera Asgreena, Kolumbijčana Alvara Hodega, Nemca Maximiliana Schachmanna. Španiel Enric Mas skončil na tohtoročnej Vuelte celkovo druhý, to, čo predviedol, bolo skvelé. Za tým všetkým je Lefeverova perfektná manažérska práca.

Udrží sa tím pokope a bude rovnako úspešný aj o rok?

Dúfam, že budeme lepší… (smiech). Ale to bude zložité, lebo už len ťažko sa táto bilancia posúva ešte niekam vyššie. Táto sezóna je naozaj neuveriteľná, nielen čo sa týka počtu triumfov, ale aj kvality pretekov, na ktorých sme sa presadili. Vyhrali sme všetky dôležité klasiky. Musíme priznať, že sme mali aj trochu šťastia, ale to patrí k tomu. Som rád, že som toto mohol zažiť práve v tomto tíme. Nemusí sa to len tak ľahko opakovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Zdeněk Štybar #MS 2018 v cyklistike