Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Ďalšie zlyhanie organizátorov na Vuelte. Jazdci zúria

Bizarný incident poznačil záver včerajšej 12. etapy na Vuelta a Espaňa. Štyria najrýchlejší jazdci po absolvovaní 181 kilometrov, vrátane víťazného Alexandra Genieza, sa v cieli dostali do kontaktu s nepozorným členom organizačného tímu.

07.09.2018 08:00
debata

Čo sa vlastne stalo? V úzkej cieľovej rovinke sa nepochopiteľne ocitol jeden o organizátorov, ktorý bežal pred jazdcami otočený chrbtom. Tešiaci sa Geniez do neho narazil a následne cez neho prepadli ďalší cyklisti.

Najhoršie dopadol Dylan van Baarle z tímu Sky, ktorý sekundy predtým prehral v tesnom súboji o etapové prvenstvo. Do pádu boli zapletení aj Dylan Teuns (BMC Racing) a Mark Padun (Bahrajn-Merida). Tí však obišli bez zranení.

Van Baarle utrpel zranenia ramena, lakťa a rebier. Fotografi ho zachytili, ako s krvavými ranami sedí v cieli a hromží na usporiadateľov.

„Tá osoba tam nemala čo robiť. Dylan absolvoval vyšetrenia, našťastie nemá nič zlomené. Jeho štart v ďalších etapách je však otázny. Bezpečnosť jazdcov je prvoradá a na tú dnes organizátori zabudli,“ hneval sa športový riaditeľ tímu Sky Gabriel Rasch.

„Nerozumiem tomu, prečo bolo v cieľovej rovinke toľko ľudí. Ak by sme nešpurtovali len štyria, ale viacerí, tak by to dopadlo oveľa horšie. Niekto by sa nad tým mal poriadne zamyslieť,“ pridal sa s kritikou víťazný Geniez.

Organizačný výbor Vuelty krátko po incidente vydal oficiálne komuniké, v ktorom sa štvorici jazdcov ospravedlnil.

V aktuálnom ročníku to však nebol jediný prešľap zo strany usporiadateľov. Minulý týždeň utrpel zranenia Geniezov tímový kolega zo stajne AG2R La Mondiale Julien Duval. Príliš nízko letiace helikoptéry rozfúkali v cieli bariéry a zopár z nich zrazilo Francúza k zemi.

Ostro vystúpila Asociácia profesionálnych cyklistov (CPA). Jej šéf Gianni Bugno vyzval na potrestanie vinníkov.

„Je absolútne neprijateľné, aby sa stávali takéto incidenty. Sme unavení a frustrovaní z nedostatku pozornosti zo strany organizátorov. Z ich strany chýba rešpekt. Podobné správanie nebudeme tolerovať. Cyklistika je aj bez toho nebezpečný šport,“ vyhlásil Bugno.

Svoje skúsenosti s organizátormi na Vuelte má aj Peter Sagan. Jeden z nich ho pred troma rokmi zrazil k zemi nepozornou jazdou na motocykli. Slovák utrpel zranenia, odreniny a z pretekov musel odstúpiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta a Espaňa