Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Talian De Marchi ovládol 11. etapu Vuelty, Sagan prišiel o zelený dres

Taliansky cyklista Alessandro De Marchi sa stal víťazom 11. etapy 73. ročníka pretekov Vuelta a Espaňa s dĺžkou 207,8 km, ktorá viedla zvlneným terénom z Mombuey do Luíntry.

05.09.2018 17:38
cyklistika pelotón Foto:
Ilustračné foto
debata

Jazdec tímu BMC Racing triumfoval vďaka aktívnej jazde, keď sa ocitol v úniku a niekoľkými útokmi sa prepracoval až na samotné čelo pretekov a do cieľa prišiel osamotený.

Na druhom mieste skončil prekvapivo mladý Kolumbijčan Jhonatan Restrepo (Kaťuša-Alpecin), tretiu pozíciu obsadil 40-ročný Talian Franco Pellizotti (Bahrain-Merida). Červený dres pre lídra celkového poradia si udržal Brit Simon Yates (Mitchelton-Scott).

Voľný deň v spojení s utorňajšou rovinatou etapou poskytli pretekárom dostatok času na oddych, a tak bol jedenásty súťažný deň od úvodu hektický. Vpredu sa postupne vytváralo viacero skupín, ale ani po sto kilometroch nebol sformovaný únik.

Šťastie skúšal aj Talian Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), na ktorého útoky vždy zareagovali súperi. Pelotón dosahoval priemernú rýchlosť takmer 50 km/h, takže ‚preletel‘ dvoma stúpaniami tretej kategórie. Na Puerto del Padornelo (5,7 km/5,3 %) triumfoval Pellizotti a na Alto do Covelo (9,5 km/4 %) uspel Francúz Pierre Rolland (EF Education First-Drapac).

Práve po druhom kopci dňa sa na čele etapy sformovala 19-členná skupina, v ktorej figurovali okrem spomenutého Rollanda aj Poliak Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), Kolumbijčan Sergio Henao (Sky), Francúz Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) alebo Holanďan Bauke Mollema (Trek-Segafredo).

Tá prešla pokope jediným stúpaním druhej kategórie na Alto de Trives (10,5 km/4,6 %), kde získal najviac bodov práve posledný menovaný Mollema. Rovnaký cyklista si pripísal prvenstvo aj na rýchlostnej prémii v Castro Caldelas.

Pelotón nemal záujem sťahovať únik a držal si odstup na úrovni troch minút aj napriek tomu, že Pinot sa na niekoľko kilometrov virtuálne prezliekol do červeného dresu pre lídra pretekov. Preto cyklisti vpredu postupne začali kalkulovať a nastupovať do ďalších útokov.

Ideálnym miestom na to bolo stúpanie tretej kategórie Alto del Mirador de Cabezoas (8,8 km/4,3 %), kde sa odtrhol De Marchi a získal pre seba horskú prémiu. Tesne pred vrcholom sa však k nemu dotiahol Restrepo, s ktorým sa následne striedali až do méty necelých piatich kilometrov pred cieľom.

V tomto úseku opäť nastúpil De Marchi a v upršanom závere si pripísal etapové prvenstvo. Restrepo finišoval druhý pred Pellizottim.

Výsledky 11. etapy Vuelty:

1. Alessandro De Marchi (Tal./BMC Racing Team) 4:52:38, 2. Jhonatan Restrepo (Kol./Kaťuša-Alpecin) +28, 3. Franco Pellizotti (Tal./Bahrain-Merida) +59, 4. Nans Peters (Fr./AG2R La Mondiale) +1:24, 5. Dylan Teuns (Belg./BMC Racing Team) +1:45, 6. Tiesj Benoot (Belg,/Lotto-Soudal) +1:46, 7. Rafal Majka (Poľ./Bora-hansgrohe, 8. Nicolas Roche (Ír./BMC Racing Team) +1:48, 9. Sergio Henao Montoya (Kol./Team Sky), 10. Thibaut Pinot (Fr./FDJ Cycling Team) obaja +1,50…115. Peter SAGAN (SR-Bora-hansgrohe) +21:03

Celkové poradie:
1. Simon Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott) 45:57:40, 2. Alejandro Valverde Belmonte (Šp./Movistar Team) +1 s, 3. Nairo Quintana (Kol./Movistar Team) +14, 4. Jon Izagirre Insausti (Šp./ Bahrain-Merida) +17, 5. Tony Gallopin (Fr./AG2R La Mondiale) +24, 6. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-hansgrohe), 7. Miguel Angel Lopez Moreno (Kol./Astana) obaja + 27, 8. Rigoberto Urssn (Kol./ Cannondale-Drapac) +32, 9. Steven Kruijswijk (Hol./Lotto NL-Jumbo) +43, 10. George Bennett (Nový Zél./Lotto NL-Jumbo) +47…114. SAGAN +1:27,51

Bodovacia súťaž:
1. Valverde 95, 2. SAGAN 93, 3. Elia Viviani (Tal.) 66

debata chyba
Viac na túto tému: #Alessandro de Marchi #Vuelta a Espaňa 2018