Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan má ďalší zelený dres. Vo finiši ho zdolal len Viviani

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe skončil na druhom mieste v 10. etape na cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa, ktoré sú záverečným dielom tzv. Grand Tour.

04.09.2018 17:57 , aktualizované: 18:11
Sagan SR cyklistika Tour de France 13. etapa Foto: ,
Peter Sagan v zelenom drese.
debata (7)

Sagan v záverečnom hromadnom šprinte rovinatej etapy, ktorá mala štart v Salamance a po 177 km vyvrcholila v Bermillo de Sayago, nestačil iba na veľkého talianskeho rivala Eliu Vivianiho z tímu Quick-Step Floors.

Tretí skončil ďalší Talian Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo). Viviani si pripísal druhé etapové víťazstvo na tohtoročnej Vuelte, ktoré je zároveň 60. triumfom fenomenálneho belgického tímu Quick-Step Floors v aktuálnej sezóne.

Žilinský rodák P. Sagan si v doterajšom priebehu Vuelty pripísal už štvrté pódiové umiestnenie, tretíkrát bol druhý a raz tretí. Sagan sa vďaka aktuálnemu finišu na 2. priečke a 20 bodom posunul na čelo bodovacej súťaže, kde o 2 body predstihol doterajšieho lídra Španiela Alejandra Valverdeho (Movistar).

Sagan vs. Viviani v špurte 10. etapy Vuelty Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan (štvrtý sprava) finišuje druhý v...

Na tretie miesto poskočil utorkový víťaz Viviani. Celkovo sa Sagan posunul zo 116. na 113. pozíciu. Na čele zostal Brit Simon Yates (Mitchelton-Scott) o 1 sekundu pred Valverdem a 14 sekúnd pred Kolumbijčanom Nairom Quintanom (Movstar).

„Bola to relatívne pokojná etapa, ako sme to aj očakávali. Všetko sa rozhodlo v špurte na konci. Chlapci z tímu pracovali veľmi dobre a v poslednom kopci, asi 30 km do cieľa, na špici išli naplno. V špurte som odovzdal všetko a hoci som bol druhý, teraz mám zelený dres. Som preto šťastný a skúsim ho udržať tak dlho, ako to len pôjde,“ povedal Sagan pre oficiálny tímový web.

„Bol to možno vôbec najlepší dojazd etapy, aký sme v tomto roku absolvovali s naším tímom. Víťazstvo je dielom skvelého tímu. Vždy je dobrý pocit zdolať Sagana, vyhral som druhýkrát tento rok na Vuelte, predtým štyri etapy na Giro d'Italia. Bude náročné to niekedy v budúcnosti zopakovať,“ uviedol Elia Viviani v prvom televíznom interview.

Po dni voľna čakalo na pelotón 177 km na zvlnenej rovine s predpokladanou šprintérskou koncovkou, kde sa chystal svoju silu ukázať aj Peter Sagan. V úniku dňa sa ocitol Španiel Jesús Ezquerra (Burgos-BH), za ktorým sa vydal Portugalčan Tiago Machado (Katusha Alpecin) a po 30 km mali náskok 3:10 min pred pelotónom.

Po 50 km malo duo k dobru 3:30 min, ale 30 km pred cieľom to bolo už len 14 sekúnd. Ešte predtým sa na 135. km odohrala šprintérska prémia, ktorú vyhral Ezquerra pred Machadom a Georgeom Bennettom (LottoNL-Jumbo). Peter Sagan nestiahol náskok Alejandra Valverdeho na čele bodovacej súťaže, zostal 18-bodový.

Nasledovalo jediné klasifikované stúpanie dňa na Alto de Fermoselle (dĺžka 4,9 km, priemer 5.3%). Na vrchole tejto prémie III. kategórie bol prvý Španiel Valverde a pripísal si 3 body do vrchárskej súťaže. Najmä zásluhou jazdcov tímu Bora-Hansgrohe sa náskok dvojice v úniku rapídne zmenšil až sa napokon úplne skončil.

V posledných 20 km sa začali množiť defekty aj u favoritov na celkové prvenstvo. Doháňať manko na pelotón po defekte museli líder priebežného celkového poradia Simon Yates (Mitchelton-Scott), Nairo Quintana (Movistar) aj Wilco Kelderman (Sunweb).

O únik sa pokúsil Diego Rubio (Burgos-BH), ale nemal dlhé trvanie. Desať kilometrov pred cieľom 27-ročného Španiela pohltil pelotón. Všetko sa schyľovalo k hromadnému šprintu na rovine, ktorý aj nastal.

Jeden a pol kilometra pred cieľom sa Sagan ocitol v dobrej pozícii za Eliom Vivianim (Quick-Step Floors), úradujúci majster sveta sa dostal do záverečného špurtu, ale na Vivianiho napokon nemal.

výsledky 10. etapy, Salamanca – Fermoselle (177 km): 1. Elia Viviani (Tal./Quick-Step) 4:08:08 hod., 2. Peter SAGAN (SR/Bora – hansgrohe), 3. Giacomo Nizzolo (Tal./Trek), 4. Nelson Andres Soto (Kol./Caja Rural), 5. Marc Sarreau (Fr./FDJ), 6. Danny van Poppel (Hol./Lotto), 7. Ivan Garcia (Šp./Bahrain), 8. Jon Aberasturi (Šp./Euskadi), 9. Simone Consonni (Tal./UAE), 10. Matteo Trentin (Tal./Mitchelton-Scott) – všetci rovnaký čas ako víťaz

celkové poradie: 1. Simon Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott) 41:03:00 hod., 2. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +1 s, 3. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +14, 4. Emanuel Buchmann (Nem./Bora – hansgrohe) +16, 5. Jon Izagirre (Šp./Bahrain) +17, 6. Tony Gallopin (Fr./AG2R) +24, 7. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +27, 8. Rigoberto Uran (Kol./Cannondale) +32, … 113. SAGAN +1:08,50

bodovacia súťaž: 1. SAGAN 83 bodov, 2. Valverde 81, 3. Viviani 66

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta a Espaňa