Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poľovačka na Sky? Hľadá sa spôsob, ako zastaviť rozbehnutý vlak

Sú to už viac ako tri týždne, čo pelotón dorazil do cieľa Tour de France v Paríži. Patrilo by sa špekulovať o tom, ako bude vyzerať nasledujúci ročník - organizátori už čo to naznačili, no najslávnejšie cyklistické podujatie malo iný problém. Volal sa Sky.

20.08.2018 11:44
cyklo Sky Foto: ,
Tím Sky ovládol aj tohtoročnú Tour de France.
debata (2)

Sedem ročníkov, šesť titulov. Do boja proti britskému tímu dokonca vyrukoval aj ten najvyšší – prezident Medzinárodnej cyklistickej únie David Lappartient.

V rozhovoroch pre tlač naznačil, že jeho úrad urobí všetko preto, aby obmedzil absolútnu dominanciu najlepšieho družstva poslednej dekády.

Ako to chce spraviť?

Možno aj takto: Geraintovi Thomasovi a Chrisovi Froomovi vezme ďalších dvoch pomocníkov, zakáže im power metre, vezme vysielačky. A ak nepomôže ani to, navrhne platový strop, aby si Briti viac nemohli dovoliť to najlepšie, čo cyklistický svet ponúka.

Diváci sa nudia

„Vyhrávajú a bolo by zvláštne, ak by sa o to nepokúšali, ale verejnosť to vníma inak – chce vidieť poriadnu šou. Sky je ako futbalový tím, ktorý hrá síce skvele, ale ľudia z jeho predstavenia nadšení nie sú,“ pomohol si Lappartient nedávno skončeným svetovým šampionátom.

„Ak diváci vidia, ako osem jazdcov diktuje tempo a takýmto spôsobom ničia celé preteky, prepínajú na iný kanál. Trebárs aj na operu. Lopta je teraz na našej strane, je na UCI, aby našla spôsob, ako zatraktívniť toto podujatie,“ poznamenal.

Jedno z riešení vidí aj v zavedení platového stropu.

„Tím Sky má Thomasa, Frooma aj Egana Bernala, všetci traja môžu pokojne vyhrať na Tour de France žltý dres. V záujme cyklistiky však je, aby boli v rôznych tímoch a súperili proti sebe. A vysielačky? Chceme vidieť pretekárov, ktorí pedálujú bez toho, aby čakali na povely z tímového vozu. Chceme cyklistov a nie stroje,“ dodal.

Keď si Lappartientove slová, ale aj analýzu francúzskeho denníka Liberatión, ktorý ostro kritizoval pomery na Tour, prečítali pretekári i šéfovia stajní, nastala panika. Špekulácie podráždili nielen Britov, ale aj ich súperov.

„Iba 65-kilometrové etapy, žiadne tréningové kempy, večere, ani občerstvovacie zóny, dve fľaše vody na deň a maximálne dvetisíc kalórií. Cyklisti nesmú nasledovať jeden druhého viac ako 20 sekúnd, a samozrejme, budú mať iba štyri prevody – pochopiteľne bez bŕzd. A na štarte dostanú do očí povinnú dávku slzotvorného plynu,“ hneval sa na sociálnej sieti Twitter belgický cyklista z Lotto Soudal Tomas De Gendt.

Outride ADHD! #ridingforfocus https://www.specializedfoundation.org/ridingforfocus/

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan),

Sagan môže, my nie

Michal Kwiatkowski, Poliak, ktorý mal na starosti ostrým tempom v horách odradiť súperov od akýchkoľvek útokov, si pomohol aj Slovákom Petrom Saganom.

„Saganova dominancia – vzrušujúce. Suverénnosť Quick-Stepu na jarných klasikách – vzrušujúce. BMC v tímových časovkách – vzrušujúce. Dominancia Sky na pretekoch kategórie Grand Tour – nuda. Nastal čas, aby sme cyklistiku obrátili naruby,“ ironicky skonštatoval 28-rodák z mestečka Chelmza.

Spomínate si ešte, ako sa šéf Sky Sir Dave Brailsford obul počas Tour do domácich fanúšikov? Ich pľuvance a bučanie označil za „typicky francúzske.“ To bola prvá veľká roztržka medzi ním a prezidentom UCI Lappartientom. A keďže do ďalšej sa už púšťať nechcel, na pomoc prišli iní. Napríklad športový riaditeľ Quick-Stepu Brian Holm. Ak sa pretekári voči zamýšľaným zmenám vymedzovali skôr s humorom, 55-ročný Dán bol poriadne ostrý.

„Mám pocit, že všetky pripravované novinky sú niečím osobným proti Sky. Ako prezident by mal zostať neutrálny,“ povedal nahnevaný Holm.

„Zužovať tímy len preto, že sú príliš silní? Oni sú v prvom rade dobrí. My sme zasa najlepší na jednodňových klasikách, BMC v tímových časovkách. Prečo nám Lappartient ponúka tieto šialené nápady?“ opýtal sa.

Úmysel znižovať počet pretekárov však nie je žiadna novinka. UCI tak spravila už pred začiatkom aktuálnej sezóny. Namiesto deviatich cyklistov, štartovalo na pretekoch Grand Tour v každom tíme iba osem. Na jarných klasikách a menších etapových pretekoch iba sedem.

Unbelievable. @kwiato does it again in Poland!!! His second stage win in two days

Príspevok, ktorý zdieľa teamsky (@teamsky),

Videl preteky?

Quick-Stepu neprekáža absolútna dominancia Sky v horách. Holm tvrdí, že celkové prvenstvo si Briti zaslúžia.

„Že Froome vyhral štyrikrát Tour de France? No a čo? Bol najlepší, prečo by nemohol víťaziť? Tento rok to bol zasa Thomas – aj on triumfoval celkom oprávnene,“ vyhlásil.

Lappartient sa ujal svojho postu vlani v septembri počas svetového šampionátu v Bergene. V súboji o funkcionársku stoličku s prevahou zdolal Austrálčana Briana Cooksona. Neubehol však ani jeden rok a medzi cyklistickými tímami má nejedného nepriateľa.

„Keď náš mladý a príjemný prezident nastúpil do úradu, sľuboval boj s motorčekmi v rámoch bicyklov, či proti stávkovaniu. Prvé z nich je somarina a strata času a peňazí, o druhom probléme som v cyklistike ešte nepočul,“ pokračoval v kritike.

„Máme oveľa vážnejšie problémy, napríklad využívanie vzduchového tunela za motocyklami s televíznymi kamerami. Všetci to kritizujú a povedzme si pravdu, takéto správanie na trati má veľký vplyv na konečný výsledok. Počítame s tým, naše taktické uvažovanie je takmer vždy založené na tom, ako túto výhodu využiť vo svoj prospech,“ prezradil Holm.

„Rozmýšľam, či náš prezident vôbec niekedy videl cyklistické preteky. Ak hovorí len preto, aby niečo vravel, nebude vyzerať o nič múdrejšie,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Team Sky