Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rozpad Vlčej svorky? Quick-Step nemá sponzora, jazdci odchádzajú

Zlá správa pre fanúšikov cyklistiky, dobrá pre súperov tohto zoskupenia. Belgická stajňa Quick-Step Floors, suverénne najúspešnejší tím uplynulých sezón WorldTour čo sa týka počtu víťazstiev, má finančné problémy.

17.08.2018 20:47
Terpstra cyklo Foto: ,
Niki Terpstra počas Tour de France 2018.
debata (3)

Pre ich súdržnosť a štýl pretekania ich volajú Vlčia svorka. Pracujú jeden pre druhého, súperov uštvú viacerými atakmi a potom v závere pohltia. Nedominuje jeden, všetci sú si rovní. A tak vyzerajú aj výsledky.

Quick-Step dosiahol v tejto sezóne 54 víťazstiev a neplánuje poľaviť. Druhý v poradí tím Sky má 36 triumfov. Lenže veľkí sponzori to – zatiaľ – akoby nevideli.

Dlhoročný šéf stajne Patrick Lefevere priznáva, že zatiaľ zlyháva v snahe nájsť hlavného sponzora pre budúcu sezónu. Situáciu vnímajú aj jazdci a rozmýšľajú pragmaticky.

Tento týždeň oznámil odchod z Quick-Stepu jeden z jeho lídrov Niki Terpstra. Elitný klasikár, ktorý tento rok vyhral slávne preteky Okolo Flámska a mal by sa predstaviť aj na blížiacom sa podujatí Okolo Slovenska, bude od budúceho roka jazdiť za Direct Énergie.

#speedonwheels

Príspevok, ktorý zdieľa Niki Terpstra Racing (@nikiterpstra),

„Vždy to zabolí. Bolo mi ľúto, keď odišiel Sylvain Chavanel. Alebo Matteo Trentin či Julien Vermote. A teraz odchádza Niki. Nanešťastie, nemám bezodnú truhlicu, z ktorej by som čerpal peniaze. Ak by som ju mal, šéfujem tímu Sky a nie Quick-Stepu,“ priznal Lefevere pre belgickú Sporza TV.

Ročný rozpočet tímu Quick-Step Floors je na úrovni 18 miliónov eur (polovica z rozpočtu Sky). Prispieva do neho aj slovenský podnikateľ Ján Miškovský.

Od roku 1995 sa venuje progresívnym ekologickým technológiám, obnoviteľným zdrojom, elektromobilite a zelenej energii. Spoločnosť janom, ktorú vlastní, integrovala dve tretiny jeho firiem.

„Nepoviem vám, že vložím do niečoho euro a zarobím päť. Tak to nie je. To je širší problém. Kto podniká v zahraničí a pozná biznis, pochopí, aké ťažké je presadiť sa v prostredí zahraničných vzťahov. Quick-Step je výborný otvárač dverí, inak by som to určite nerobil. Je to tretia noha v biznise,“ vravel Miškovský v rozhovore pre Pravdu.

Nie všetci vedia, že majiteľom stajne je český miliardár Zdeněk Bakala. Podľa magazínu Forbes je desiatym najbohatším človekom v Českej republike s odhadovaným majetkom 1,1 miliardy dolárov.

Lefeverovi sa v poslednej dobe podarilo získať menších sponzorov. Pribudol potravinový reťazec Lidl, ako aj výrobca nealkoholického piva Maes. Hlavný sponzor však stále chýba.

„Quick-Step zostane s nami najmenej tri roky, ale privítal by pozíciu druhého sponzora. Osobne mi je jedno, odkiaľ hlavný sponzor bude – pokojne z Číny alebo Mongolska. Hlavne aby dodal reálne peniaze,“ reagoval Lefevere.

V špičkovej cyklistike sa pohybuje od roku 2003. Najskôr šéfoval tímu Mapei, potom Quick-Stepu. Schopnosť vyhľadať cyklistický talent a urobiť z neho špičkového jazdca mu závidia viacerí kolegovia.

Problém je, že nie na všetky hviezdy, ktoré vychová, mu zostane dostatok peňazí. Už vlani niektorí odišli za lepšími podmienkami.

Dan Martin posilnil UAE Team Emirates, Matteo Trentin prestúpil do Mitchelton-Scott a Marcel Kittel zamieril do tímu Kaťuša-Alpecin.

„Nemal som šancu udržať u nás Terpstru, pretože aktuálne nemám na to peniaze. Som čestný muž, nebudem sľubovať nič, čo v danom momente nemôžem splniť. Stále je možné, že o týždeň, mesiac či neskôr sponzora nájdeme a potom bude fakt, že sme Nikiho stratili, ešte bolestivejší,“ dodal Lefevere.

Udrží skúsený funkcionár Vlčiu svorku pokope alebo sa mu zverenci rozutekajú po iných tímoch? Odpoveď ponúknu najbližšie týždne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Patrick Lefevere #Quick-Step Floors #Niki Terpstra