Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako chudobní príbuzní. Cyklisti si na Tour delili omrvinky

Sledované, atraktívne, dramatické... Najslávnejšie cyklistické preteky na svete - Tour de France - by zniesli ďalších desať pozitívnych prívlastkov, ale po finančnom vyrovnaní by najviac aj tak vynikol ten najmenej pôsobivý - chudobné.

31.07.2018 16:56
Francúzsko cyklistika Tour de France 13. etapa Foto: ,
Pelotón prechádza okolo slnečnicového poľa počas 13. etapy 105. ročníka Tour de France z Bourg d'Oisans do Valence (169.5 km).
debata (20)

Sagan zarobil Bore 94-tisíc

Iba niekoľko čísel pre ilustráciu, že pojem športová spravodlivosť je len ilúzia: prenos v 190 krajinách, na 100 televíznych staniciach, na 60 kanáloch v priamom prenose, celkovo 105 hodín vysielania za 21 dní, 6300 dokopy. Odmena pre všetkých 176 cyklistov? Niečo viac ako dva milióny eur.

Pre porovnanie, futbalisti Egypta, ktorí na majstrovstvách sveta v Rusku prehrali v A-skupine všetky tri zápasy, odišli s odmenou 6,83 milióna eur.

Späť k cyklistike.

Z odmeny, ktorú po dojazde do Paríža rozdelili organizátori medzi 22 tímov, si suverénne najvyššiu cifru odniesol britský tím Sky – 728 630 eur. Najväčšiu zásluhu na tom má celkový víťaz Tour de France, Geraint Thomas, ktorý do klubovej kasy prispel rovným pol miliónom. Tretí Chris Froome pridal ďalších stotisíc.

Tak, ako bol Sky dominantý na ceste, rovnako sa so súpermi porátal aj pri delení koláča. Druhý Sunweb s Tomom Dumoulinom zinkasoval iba 245 280 eur. Takmer všetko vďaka 27-ročnému Holanďanovi.

Bora-Hansgrohe, ktorá ambície vložila výlučne do rúk Petra Sagana, skončila v hodnotení zárobkov na piatom mieste. Zo 125-tisíc má však až 94 na svedomí práve 28-ročný Slovák, čo predstavuje takmer 75 percent celkových príjmov.

Trojnásobný majster sveta najviac profitoval z umiestnení v jednotlivých etapách. Tri triumfy zabezpečili Bore 33-tisíc eur, dovedna nazhromaždil slovenský cyklista v dojazdoch 56 730 eur. Ďalších 25-tisíc vybojoval za celkové víťazstvo v bodovacej súťaži a za 19 dní v zelenom drese si pripísal na tímové konto 5 700 eur. Odmenená bola aj jeho aktivita na rýchlostných prémiách – za špurty uprostred etáp dostal 6 500 eur.

Tour v bludnom kruhu

Tour de France, odhliadnuc od príjmov z reklamy, je tak pre mnoho družstiev biznisom s červenými číslami. Až 15 tímov zarobilo menej ako Sagan.

Na chvoste tabuľky zárobkov sa ocitlo družstvo EF Education First-Drapac so ziskom 14 420 eur. Dvadsaťtisícovú hranicu neprekonali ani Dimension Data, Lotto-Soudal a Kaťuša Alpecin. Len tesne nad ňu sa dostal Mitchelton-Scott. Súčet príjmov týchto piatich menovaných je menší ako u lídra Bory.

Ihneď, ako organizátori zverejnili rebríček zárobkov, sa francúzske denníky obuli do víťazného Sky. Denník Libération sa vrátil k téme rozpočtového stropu s nádejou, že takéto opatrenie by v budúcnosti zmiernilo už beztak obrovskú dominanciu Britov vo svetovom pelotóne.

Odhadovaný rozpočet Sky presahuje 34 miliónov eur ročne. Pred dvomi rokmi to bolo ešte o milión viac. Je to suma, ktorá jednoznačne prevyšuje možnosti ostatných. Sunweb si musí vystačiť s 15 miliónmi, Movistar, ktorý má na výplatnej páske také hviezdy ako Nairo Quintana, Alejandro Valverde a Mikel Landa, iba s dvanástimi.

Libération preto napísal: „Tour de France sa pohybuje v bludnom kruhu. Rozdelenie koristi sa zhoršilo v neprospech slabších a rozdiel medzi tímami narastá.“ Ako príklad uvádza francúzsky mančaft Fortuneo-Samsic, ktorý deklaruje rozpočet na úrovni 3,5 milióna. Teda 10-krát menej ako Sky.

Viac zarobil aj tenisový vozičkár

Športovými udalosťami mimoriadne nabitý júl je na konci. Popri Tour de France vyvrcholil aj svetový šampionát vo futbale či najslávnejší tenisový turnaj Wimbledon. Pri porovnávaní odmien vyznievajú cyklistické preteky mierne povedané – mizerne. Posúďte sami.

Francúzski majstri sveta odniesli z Ruska pre svoj národný zväz 32 miliónov, druhí Chorváti 24. Na svoje si prišli aj tretí Belgičania (20) či štvrtí Angličania (18). Usporiadatelia futbalového šampionátu vyplatili len na odmenách pre 32 tímov 342 miliónov eur. Pre zopakovanie – cyklisti na Tour si delili 2,2 milióna.

Novak Djokovič získal vo Wimbledone svoj... Foto: SITA/AP, Neil Hall
Britain Wimbledon Tennis Djokovič Novak Djokovič získal vo Wimbledone svoj trinásty grandslamový titul.

Ani porovnanie s Wimbledonom nie je pre Sagana a spol. lichotivejšie. Novak Djokovič i Angelique Kerberová si ako víťazi trávnatého grandslamu obohatili účty o 2,5 milióna, zdolaní finalisti – Kevin Anderson a Serena Williamsová – inkasovali presnú polovicu.

Ešte prekvapujúcejšie vyznieva porovnanie cyklistov s hráčmi, ktorí skončili už v prvom kole. Tí odišli z Londýna so 44-tisíc eurami v peňaženke. Každý jeden z nich teda dostal viac ako osem tímov na Tour z konca tabuľky.

Lepšie na tom bol dokonca aj Švéd Stefan Olsson – víťaz turnaja vozičkárov.

Prémie na Tour de France
Tím Odmena v eur.
Sky 728 630
Sunweb €245,280  
LottoNL-Jumbo 190 980
Quick-Step Floors 145 070
Bora-Hansgrohe 125 900
Movistar 114 620
UAE Team Emirates 100 650
Bahrajn-Merida 86 050
AG2R 69 800
Trek-Segafredo 58 850
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Sky #Bora-Hansgrohe