Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odjazdil 21 etáp so zlomenou lopatkou. Craddock vyzbieral peniaze na velodróm

Americký cyklista Lawson Craddock sa zaradil medzi najsledovanejšie postavy 105. ročníka Tour de France. Pozornosť na seba upútal ťažkým pádom v prvej etape, v ktorej si zlomil lopatku.

30.07.2018 13:13
Lawson Craddock Foto: ,
Zranený Lawson Craddock po páde v závere úvodnej etapy Tour de France.
debata (7)

Do cieľa vtedy navyše prišiel s tržnou ranou na ľavom obočí. Navzdory zdravotným problémom absolvoval celé preteky a vyslúžil si obrovský rešpekt súperov aj verejnosti, keďže jeho boj na francúzskych cestách mal taktiež dobročinný podtext.

Dvadsaťšesťročný člen tímu EF Education First-Drapac venoval po každej dokončenej etape 100 dolárov na renováciu velodrómu v rodnom Houstone, kde začínal ako junior. Jeho myšlienku následne podporilo viacero ľudí a na konci Tour de France sa vyzbieraná suma dostala blízko hodnote 200-tisíc. Cyklistická dráha v americkom meste bude vďaka tomu opravená po minuloročnom zničujúcom hurikáne Harvey.

Záverečná etapa Tour de France Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Neoceniteľní pomocníci Petra Sagana. Jazdci...

„Boli to neskutočné tri týždne testovania samého seba. Dostal som sa viackrát cez hranice mojich možností. Niekoľkokrát počas pretekov som si nebol istý, či ich dokážem dokončiť, ale podpora z celého sveta ma motivovala k tomu, aby som robil ďalšie kroky na mojej ceste. Dosiahnutie cieľovej čiary v Paríži bolo mimoriadne emotívne,“ prezradil Craddock v tlačovej správe svojho tímu.

Pódiový ceremoniál po dojazde Tour v Paríži Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Radosť na pódiu. Peter Sagan šiestykrát...

Niekdajší bronzový medailista zo svetového šampionátu juniorov obsadil v celkovej klasifikácii Tour de France posledné 145. miesto so stratou 4 hodiny a 34 minút na víťazného Gerainta Thomasa. Po páde jazdil zväčša na chvoste pelotónu a očakávalo sa, že odstúpi ešte pred etapou na dlažobných kockách alebo po prvých horských stúpaniach. Napokon prešiel kompletných 3 351 kilometrov a dostal sa do užšej nominácie na ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca podujatia.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2018 #Lawson Craddock