Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Thomas ukončil nadvládu Frooma. Sagan po časovke: Stále mám veľké bolesti

Britský cyklista Geraint Thomas sa stane celkovým víťazom 105. ročníka prestížnych pretekov Tour de France. Na premiérový triumf na TdF v kariére mu stačí v záverečnej nedeľňajšej etape s finišom na parížskych Elyzejských poliach prísť do cieľa v hlavnom pelotóne.

28.07.2018 17:24 , aktualizované: 19:19
Geraint Thomas Foto: ,
Celkový víťaz Tour de France Geraint Thomas v cieli časovky.
debata (30)

Rozhodla o tom sobotňajšia časovka, v ktorej skončil na treťom mieste a potvrdil post lídra celkového poradia. V cieli mal najlepší čas Tom Dumoulin z tímu Sunweb, druhý Christopher Froome (Team Sky), víťaz predchádzajúcich troch ročníkov, zaostal o jednu sekundu. Thomas zaostal za víťazom o 14 sekúnd.

Slovenský cyklista Peter Sagan za najlepšími výrazne zaostal a celkovo ho klasifikovali na 135. mieste s odstupom 7:11 min za víťazom. Vzhľadom na svoje priority aj bolestivý pád spred troch dní trojnásobný majster sveta v pretekoch s hromadným štartom nemal v jazde proti chronometru výkonnostné ambície. Pre lídra tímu Bora-Hangrohe bolo dôležité iba dôjsť do cieľa.

V časovke na Tour triumfoval Dumoulin Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Maciej Bodnar z tímu Bora-Hansgrohe počas časovky.

Ak to zopakuje aj v nedeľu v Paríži, po šiesty raz sa stane víťazom bodovacej súťaže na Toiur de France a vyrovná sa historickému lídrovi Nemcovi Erikovi Zabelovi.

„Som rád, že som dokončil túto časovku a teším sa na zajtrajšiu poslednú etapu Tour de France. Cítim sa o trochu lepšie, ale aj tak mám stále veľké bolesti a potrebujem sa ešte zotaviť do ďalších pretekov,“ uviedol Sagan na svojom facebookovom profile.

Jazdec tímu Sky urobil záverečný krok k celkovému triumfu v kopcovitej 31 km jazde proti chronometru zo Saint Pée sur Nivelle do Espelette. Predposledná etapa na Tour mala zvlnený profil a krátke stúpania. Prvý pretekár sa vydal na trať na pravé poludnie, Peter Sagan vyrazil jedenásť minút po 14. hodine.

Fanúšikovia povzbudzujú Petra Sagana počas... Foto: SITA/AP, Bob Edme
Peter Sagan Fanúšikovia povzbudzujú Petra Sagana počas časovky na Tour de France.

Slovenský cyklista zvládol náročnú trať za 48:03 min. V tom čase dlho viedol Austrálčan Michael Hepburn, ktorému v cieli namerali 42:15 min. Neskôr prebral pozíciu lídra Kragh Andersen (Sunweb), ktorý dosiahol výsledok 41:44. Na čele však nevydržal dlho, o jednu sekundu ho prekonal Michal Kwiatkowski z tímu Sky.

Netrpezlivo sa čakalo na jazdcov z prvej päťky. Skvelý výkon podali Froome, Dumoulin i Thomas, viac chcel určite dosiahnuť Roglič. Slovinský cyklista napokon skončil ôsmy a vypadol z prvej trojky celkového poradia. Do nej sa vrátil Froome, ktorý zajazdil druhý najlepší čas. Ten víťazný – 40:52 min – napokon patril Dumoulinovi.

Víťaz individuálnej časovky na Tour de France... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Tom Dumoulin Víťaz individuálnej časovky na Tour de France Tom Dumoulin.

„Je to úžasné. Nevedel som nič o medzičasoch, myslel som si, že Froome je stále predo mnou. Dnes to bol skvelý deň. Ráno som nemal kombinézu, ale stihli mi ju dopraviť. Nemôžem tomu uveriť, je to skvelé,“ povedal v cieli víťaz etapy pre TV Eurosport.

Thomas prevezme v nedeľu v Paríži trofej pre celkového víťaza po troch rokoch nadvlády jeho krajana Chrisa Froomea. Ten celkovo vyhral TdF až štyrikrát (2013, 2015, 2016 a 2017).

„Vždy som sníval o tom, že raz vyhrám Tour de France. A to sa teraz stalo skutočnosťou. Musím krotiť svoje emócie, chce sa mi plakať,“ citovala slová Thomasa agentúra APA.

Froome definitívne prišiel o šancu na piate celkové prvenstvo, čím by vyrovnal rekordérov Tour, Francúzov Jacquesa Anquetila a Bernarda Hinaulta, Belgičana Eddyho Merckxa a Španiela Miguela Induraina. Víťazovi tohtoročného Gira nevyšiel ani útok na cenné double. To si naposledy pripísal Talian Marco Pantani pred 20 rokmi.

„Byť na stupňoch víťazov s Geraintom, to je sen. Po včerajšku, ktorý bol naozaj náročný, som tomu neveril. Som úplne spokojný,“ vyhlásil Froome.

Tour de France 2018:

20. etapa (Saint-Pée-sur-Nivelle – Espelette, 31 km): 1. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb 40:52 min, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1 s, 3. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky 14, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Sky +50, 5. Sören Kragh Andersen (Dán.) Sunweb +51, 6. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors +52, 7. Ilnur Zakarin (Rus.) Kaťuša-Alpecin +1:02 min, 8. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo +1:12, 9. Marc Soler (Šp.) Movistar +1:22, 10. Michael Hepburn (Aus.) Mitchelton-Scott +1:23.,… 135. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +7:11 min

Poradie po 20. etape: 1. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky 80:30:37 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +1:51 min, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +2:24, 4. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo +3:22, 5. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo +6:08, 6. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +6:57, 7. Mikel Landa (Šp.) Movistar +7:37, 8. Daniel Martin (Ír.) UAE Team Emirates +9:05, 9. Ilnur Zakarin (Rus.) Kaťuša-Alpecin +12:37, 10. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +14:18,… 71. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:38:08 min

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 467 bodov, 2. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 196, 3. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 183, 4. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo 148, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors 143, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 134.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tom Dumoulin #Geraint Thomas #Tour de France 2018