Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anjel s diablom v tele. Thomas obral kolegu o rekord

Nikto to od neho nečakal. Mal pomáhať hviezdnemu Chrisovi Froomovi v dosiahnutí rekordného piateho triumfu. Avšak rovnako, ako niekoľkokrát predtým, platilo, že Tour de France trhá papierové predpoklady na franforce.

27.07.2018 18:23
Geraint Thomas Foto: ,
Geraint Thomas v žltom drese po 19. etape Tour de France.
debata

Geraint Thomas zvládol aj poslednú pyrenejskú previerku a mieri za najväčším úspechom v kariére. Pred sobotňajšou časovkou má komfortný náskok, ktorý by mu mal stačiť na celkový triumf na najslávnejších cyklistických pretekoch.

Ak sa mu to podarí, Paríž bude svedkom ďalšej veci, ktorú ovláda rovnako dobre ako jazdu v sedle.

Životný balans

Thomasove výkony nie sú žiadna náhoda. Roky dokazoval svoju výkonnosť ako elitný domestik Frooma. Ale až teraz dostal príležitosť ukázať svoje kvality naplno.

V čom tkvie jeho úspech?

„Geraint ako jeden z mála cyklistov vie presne odlíšiť osobný a profesionálny život. Rovnováha medzi týmito dvoma vecami mu pomáha dosahovať úspechy. Navyše, jeho mentálna vyrovnanosť je výnimočná. Ten chlapec nevie, čo je to stres,“ vraví jeho dlhoročný kouč Rod Ellingworth.

Väčšinu sezóny vedie cnostný život profesionála. Zaberá na tréningoch, dodržiava nastavený plán. Avšak mimo sezóny sa vie – ako správny Walesan – poriadne odviazať.

Špurt Gerainta Thomasa za víťazstvom na... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Geraint Thomas Špurt Gerainta Thomasa za víťazstvom na tohtoročnej Tour de France.

„Ľúbi si vypiť – keď je na to čas. Nie je tajomstvom, že sme ho museli niekoľkokrát doslova odvliecť na izbu,“ usmieva sa Ellingworth.

To, že Thomas nie je žiadny svätec, potvrdzuje aj jeho manželka Sara Elen.

„Či to bola s Geraintom láska na prvý pohľad? Ani by som nepovedala. Keď som ho spoznala, bol pod parou. A pri druhom stretnutí tiež. Ale potom sa ukázal ako skvelý chlap a milujúci partner,“ vraví jeho polovička.

Víťaz Tour de France ako polovičný alkoholik? To v žiadnom prípade.

Thomas je maximalista – všetko, čo robí, robí naplno. Väčšinu roka – rovnako ako napríklad Peter Sagan – trávi v Monaku, kde žije v blízkom susedstve svojho tímového kolegu a priateľa Chrisa Frooma.

Spolu odjazdia v teplom podnebí Stredomoria stovky tréningových kilometrov. Mimo sezóny sa však Geraint a Sara Elen vracajú do Cardiffu, kde obaja vyrastali.

Thomas tam trávi čas s rodinou a priateľmi, ktorí majú s cyklistikou pramálo spoločné. „Ak by som mal žiť celý čas ako mních, tak sa zbláznim. Od práce potrebujem vypnúť – ako každý. Naučili ma to otec s mamou,“ vraví Thomas.

Froomov nástupca

Aj rodičia mali dôležitý vplyv na to, aký cyklista sa z neho vyprofiloval. „Nikdy ho do ničoho netlačili. Vraveli mu: Predveď to najlepšie, čo vieš, je jedno, či vyhráš alebo prehráš. Zostal pri športe lebo ho baví a nie preto, že ho nútili,“ vysvetľuje jeho manželka.

Geraint Thomas sa osviežuje na Tour de France. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Geraint Thomas Geraint Thomas sa osviežuje na Tour de France.

Domestici častokrát prevezmú vedúce úlohy po lídroch. Froome po Tour 2012 nahradil v tíme Sky Bradleyho Wigginsa ako nová tímová jednotka. Podobne začínali aj ďalšie hviezdy. Vincenzo Nibali jazdil pre potreby Ivana Bassa, Nairo Quintana pomáhal Alejandrovi Valverdemu.

Thomasov progres je zreteľný. Začal ako detský talent, keď mal desať. O sedem rokov sa stal juniorským majstrom sveta na dráhe. Má dve zlaté olympijské medialy z tímovej stíhačky. A teraz žiari aj na ceste.

„Nie je to tak, že jeho hviezda vyletela hore zo dňa na deň. Po zásluhe sa vypracoval. Makal na tom veľa rokov,“ vraví jeho bývalý kolega zo Sky Simon Gerrans.

Sagan prežil Pyreneje

Thomas mal pred piatkom luxusný náskok 119 sekúnd pred druhým v poradí Tomom Dumoulinom. V záverečnej pyrenejskej etape, ktorá ešte mohla zamiešať kartami v celkovom poradí, sa však nič podstatné neudialo.

Najväčší favoriti prišli do cieľa v Laruns pokope. Thomas dokonca vďaka druhému miestu získal bonusové sekundy a navýšil svoje náskok na viac ako dve minúty.

Brutálna 19. etapa Tour de France Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Mníšky si fotia cyklistov na štarte 19. etapy v...

Z výhry sa po skvelom výkone v zjazde z posledného kopca Col d'Aubisque tešil Primož Roglič. Bývalý skokan na lyžiach nadelil konkurentom v cieli 19 sekúnd. Vďaka tomu v priebežnom poradí preskočil Chrisa Frooma a je už celkovo tretí.

„Je to úžasný výsledok. Skúšal som to aj v predchádzajúcich etapách, ale vyšlo to až teraz. Som šťastný,“ tešil sa Slovinec.

Etapu plnú bolesti prežil Peter Sagan. Už v prvej tretine pretekov sa trápil, keď sa ozvali zranenia zo stredajšieho pádu. Za pomoci svojich tímových kolegov z Bora-Hansgrohe sa zaradil do gruppetta, kde boli aj ostatní špurtéri Démare, Degenkolb a Kristoff.

Napokon prišiel do cieľa na 143. mieste. Splnil časový limit a od zisku zeleného dresu ho delí už len sobotňajšia časovka v Baskicku a nedeľný exhibičný dojazd do Paríža.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Chris Froome #Geraint Thomas