Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Etapa očami expertov: Posledný ťažký deň pre Sagana

Cyklistov na Tour de France čaká posledná náročná etapa v tohtoročnom itinerári. Ako sa s ňou popasuje Peter Sagan? Prečítajte si analýzu expertov Lukáša Timka a Petra Zánického.

27.07.2018 07:12
Tour de France 2018, etapy Foto:
Etapa číslo 19.
debata
„Vrchársky šprint“ na Tour de France Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme na...

Lukáš Timko, šéfredaktor portálu cycling-info.sk

Posledný deň v horách je úplne nevyspytateľný. Viacero ľudí šetrilo sily na tento deň, no či sa podarí triumfovať úniku je otázne. Medzi favoritmi bude totiž posledná šanca ešte niečo vymyslieť na súperov.

Ak by ale bojovali vzadu, radovať z veľkého víťazstva by sa mohli napríklad Rafal Majka, Mikel Nieve alebo Adam Yates. Aj napriek množstvu zjazdov už ale nepredpokladám ďalší triumf Juliana Alaphilippa.

Ak bude etapa rýchla a ľudia v Top 10 začnú medzi sebou bojovať už na Tourmalete, o etapové víťazstvo si to zrejme rozdajú tí najlepší. Ak to bude finiš dvoch-troch najlepších, mohol by sa presadiť už tretí raz na Tour Geraint Thomas a veľkolepo podčiarknuť svoj triumf, no zasa v divokom špurte vrchárov by mohol uspieť aj Tom Dumoulin alebo jeden z dua LottaNL Roglič – Kruijswijk.

Niečo zrejme znovu vymyslí Movistar, no po včerajšom páde Naira Quintanu bude mať obmedzené možnosti. Čiernym koňom by mohol byť Daniel Martin, ktorý je v kopcoch excelentný, nemá čo stratiť a Sky po ňom nepôjde. Proti nemu ale hrá záverečný zjazd.

Peter Sagan sa bude snažiť čo najdlhšie udržať s vrchármi a potom si svojim tempom príde do cieľa. Bude to pre neho veľmi ťažký deň, pretože v kopcoch sa určite ohlásia zranenia zo stredy.

Pyrenejskú etapu narušil protest farmárov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Polícia použila proti protestujúcim slzotvorný...

Peter Zánický, mládežnícky kouč a prvý tréner Petra Sagana

Čaká nás, veríme, krásne vyvrcholenie tohtoročnej Tour de France. Ťažká pyrenejská etapa a cyklistov čaká 60 kilometrov v kopcoch. Dumoulin vie, že 2 minúty v časovke nestiahne a musí útočiť. A čo Froome, uvidíme jeho zmŕtvychstanie v tejto etape?

Aj ostatní vrchári majú poslednú šancu sa ukázať. Thomas je zatiaľ bezchybný, ale aj na neho môže kríza prísť. Podpora tímu bola zatiaľ bezchybná, a bolo by veľkým prekvapením, ak by to nezvládol Bernal a ďaľší Sky domestici, v tejto poslednej horskej etape.

Myslím si, že organizátori trošku nešťastne nenaplánovali cieľ na poslednom stúpaní na Col d' Aubisque,a cyklistov čaká riskatný zjazd, kde sa môže všeličo udiať. Dobrí časovkári budú dnes brániť a ostatní vrchári útočiť pokiaľ im ešte nejaká energia na atak ostala.

Pre šprintérov je táto etapa je posledný „strašiak“, ak ju „prežijú“ Paríž už je veľmi blízko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Zanický #Tour de France 2018 #Lukáš Timko