Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan nepríde, iné hviezdy áno. Na Okolo Slovenska aj Gilbert, Terpstra aj Oss

Na septembrových cestných pretekoch Okolo Slovenska sa nepredstaví trojnásobný majster Peter Sagan. Informuje o tom štvrtkové vydanie denníka Šport.

26.07.2018 15:16
Belgium Cycling Ronde van Vlaanderen Terpstra Foto: ,
Niki Terpstra po prejazde cieľom Okolo Flámska.
debata

Aktuálny líder bodovacej súťaže na prebiehajúcich pretekoch Tour de France bude v čase Okolo Slovenska na Vuelte, na podujatí sa nezúčastní ani jeho brat Juraj Sagan a Michael Kolář, ktorý nedávno ukončil kariéru.

Napriek neúčasti Petra Sagana sa na slovenských cestách predstavia známi cyklisti zo svetového pelotónu reprezentujúci dva tímy najvyššej kategórie UCI WorldTeams: Bora-Hansgrohe a Quick-Step Floors. Potvrdili to v dejisku pretekov TdF zástupcovia jednotlivých tímov.

Najviac hviezd avizuje belgický Quick-Step Floors. Spomínalo sa aj meno exmajstra sveta Philippa Gilberta, ten sa však po páde 16. etapy TdF bude pravdepodobne zotavovať zo zranenia kolena. Lídrom tímu by mal byť aktuálne najlepší vrchár a víťaz dvoch etáp 105. ročníku „starej dámy“ Francúz Julian Alaphilippe.

Daniel Oss z Bora-Hansgrohe. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Daniel Oss Daniel Oss z Bora-Hansgrohe.

V prihláškach figurujú ďalej mená Niki Terpstra, úradujúci majster Belgicka Yves Lampaert a luxemburský šampión Bob Jungels. Holanďan Terpstra sa v minulosti stal víťazom klasík Okolo Flámska a Paríž-Roubaix.

Sedmičku pretekárov belgického tímu dopĺňajú Davide Martinelli, Fabio Jakobsen a aj český pretekár Zdeněk Štybar. „Chceme poslať na Slovensko, odkiaľ máme jedného zo stálych a veľmi dobrých partnerov, tím, ktorý bude bojovať o celkové prvenstvo. Nominovali sme cyklistov, ktorí nepôjdu do Španielska na Vueltu,“ povedal športový riaditeľ tímu Tom Steels.

Ralph Denk, hlavný manažér tímu Bora-Hansgrohe, rovnako informoval o nominácii jeho tímu na najvýznamnejšie preteky na Slovensku. Slovenské farby bude zastupovať Erik Baška. V sedmičke nemeckého tímu ho dopĺňajú Daniel Oss, Cesare Benedetti, Felix Grossschartner, Andreas Schininagel, Matteo Pelucchi a Rüdiger Selig.

Podľa doteraz zverejnených informácií je pravdepodobná účasť piatich účastníkov tohtoročnej Tour de France a už čoskoro by sme mali poznať aj zloženie tímu Cofidis, ktorý sa rovnako predstaví na slovenských cestách.

Na 62. ročníku nebudú opäť chýbať zoskupenia UCI Pro Continental CCC Sprandi Polkowice a Gazprom – Rusvelo. Prvýkrát sa predstavia spomínaný Cofidis, Solutions Crédits a Roompot – Nederlandse Loterij.

Philippe Gilbert. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Philippe Gilbert Philippe Gilbert.

Slovensko bude zastupovať Dukla Banská Bystrica a reprezentačný výber so siedmimi pretekármi nominovanými zo všetkých domácich klubov. Celkovo sa v pelotóne objaví 20 tímov, každý môže postaviť na štart sedem zástupcov. Preteky Okolo Slovenska patria do kategórie UCI 2.1, kde nemajú povinnosť štartovať cyklisti z elitného okruhu WorldTour.

V roku 2017 sa na Okolo Slovenska predstavili jazdci 5 prokontinen­tálnych tímov (PCT), 16 kontinentálnych zoskupení (CT) a 4 národných reprezentácií (NT). Celkovo zvíťazil Slovinec Jan Tratnik z poľského prokontinentálneho tímu CCC Sprandi Polkowice.

debata chyba
Viac na túto tému: #Philippe Gilbert #Daniel Oss #Okolo Slovenska 2018 #Niki Terpstra