Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pľutie je vraj francúzske. S Tour lomcujú národnostné vášne

Cesta do neba môže viesť aj cez pekelné brány. Niečo podobné si musia v duchu vravieť pretekári tímu Sky, ktorí sa na francúzskych cestách stretávajú s neustálym opovrhovaním. Predovšetkým štvornásobný víťaz Tour de France, Chris Froome, sa pri svojej obhajobe titulu stretáva s nenávistnými gestami fanúšikov pozdĺž celej trate.

25.07.2018 11:56
Egan Bernal, Geraint Thomas, Chris Froome Foto: ,
Jazdci tímu Sky Egan Bernal, Geraint Thomas a Chris Froome na Tour de France.
debata (7)

Situácia zašla až tak ďaleko, že počas pondelňajšieho voľného dňa šéf britskej stajne Sir Dave Brailsford vypenil. Na tlačovej konferencii kritizoval pomery, ktoré vládnu na dlhej ceste do Paríža – urazil pri tom celý francúzsky národ. Neustále pokriky na jeho cyklistov označil za súčasť francúzskej kultúry.

Francúzske pľuvance

Najprv to bolo bučanie počas predstavovania tímov pred začiatkom Tour na západe Francúzska, potom sa pridalo pľutie, neidentifikovateľná tekutina, ktorá skončila na Froomovom drese, dymovnice v jeho tvári a nakoniec aj fyzický útok počas stúpania na Alpe d'Huez.

„Je to zvláštne. Keď bol prípad ešte len v štádiu vyšetrovania, boli sme na Giro d'Italia a Taliani boli naozaj skvelí. Aj Španieli boli v pohode. Asi je to len záležitosť francúzskej kultúry,“ hneval sa 54-ročný Brailsford.

„V žiadnom športe nie je miesto pre pľuvance, povedal by som dokonca, že to nie je normálne ani v bežnom živote. Ale tu sa to jednoducho asi tak robí. Je to hanba, ale nenecháme sa tým rozhodiť,“ pokračoval.

Rodák z mesta Shardlow si pomohol aj nedávno skončeným svetovým šampionátom vo futbale, kde triumfovali práve Francúzi. „Neviem, ako by sa im páčilo, keby v Rusku fanúšikovia pľuli na ich reprezentantov. Určite by k tomu povedali aspoň jedno dve slová. Ale tu je v poriadku, pľuť na nás a našich zamestnancov sa môže,“ vyhlásil šéf Sky.

Do konca Tour de France zostávajú ešte štyri etapy, ak sa doteraz správali domáci Francúzi voči Britom nevhodne, po týchto slovách sa to už zrejme nezlepší. „Bohužiaľ, toto neprestane. Je to nepríjemné, ale my si chceme zachovať dôstojnosť a nebudeme na to reagovať,“ dodal.

Pokojný Froome

Tvrdé slová vyvolali rôznorodé reakcie. Pochopiteľne, vo Francúzsku výlučne kritické. Na obranu svojich krajanov si na druhý deň vzal slovo šéf Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) David Lappartient. Brailsforda vyzval, aby s osočovaním okamžite prestal.

„Verte, že to, čo robí, jeho ľudom nijako nepomáha,“ skonštatoval pre AFP francúzsky funkcionár. „On si sedí v aute, alebo v autobuse. Oveľa viac sa mi páči Froomov prístup, ktorý reaguje veľmi pokojne,“ pokračoval.

Lappartient tiež odmietol, aby sa nešportové prejavy spájali s francúzskym národom. „Chápem, že sa mu to nepáči, ale v žiadnom prípade nemá najmenší dôvod, aby urážal Francúzov. Toto nemá nič spoločné s národnosťou. Alebo si pán Brailsford ešte neuvedomil, že pri ceste nestoja iba domáci fanúšikovia?“ opýtal sa.

Brailsford v pondelok zakončil svoj ohnivý prejav takto: „Ak nechcete, aby vám sem chodili medzinárodné tímy, môžete mať na Tour iba Francúzov.“

Odpoveď od šéfa UCI bola rovnako ostrá: „Nemali by ste zabudnúť, čo všetko vám Francúzsko i Tour de France v minulosti dali.“

Froome mlčí, ku kauze sa nevyjadruje azda aj preto, aby ešte viac nevíril vášne, ktoré lomcujú Francúzskom. Jeho tímový kolega, Geraint Thomas, si však svoje povedal. „Ak ľudia nemajú radi Sky a majú potrebu bučať, fajn, nech bučia koľko len vládzu. Ale nedotýkajte sa nás, nepľujte na nás, svoju nespokojnosť dávajte najavo iba verbálne a nechajte nás súťažiť,“ vyhlásil aktuálny líder pretekov.

Tím Sky v akcii počas 12. etapy. Geraint Thomas... Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Geraint Thomas, Chris Froome Tím Sky v akcii počas 12. etapy. Geraint Thomas je v žltom, vedľa neho Chris Froome.

Nie sme v bezpečí

Sky sa nakoniec zastali aj súperi. „V našom športe bývalo pekným zvykom, že ľudia okolo trate povzbudzovali a tlieskali. Ale teraz… Ak nie ste cyklistickým fanúšikom, prosím, zostaňte radšej doma,“ poznamenal Luke Durbridge z tímu Mitchelton-Scott.

„To, čo sa tu deje voči Sky, je horšie ako po minulé roky. Ostatné tímy neustále pracujeme na tom, aby sme ich zdolali, nie je totiž nič nezvyčajné, že v pelotóne dominuje jeden silný tím, to tu predsa vždy bolo. Keď ľudia na nich bučia, zaiste cítia, že tu nie sú vítaní,“ dodal 27-ročný Austrálčan.

Rovnako aj Romain Bardet, veľký Froomov súper v boji o celkový triumf, je proti hulvátskym prejavom nevôle. „Nachádzame sa v bode, v ktorom je ohrozená jedna časť cyklistického sveta. Pretekári sa jednoducho na Tour necítia bezpečne,“ prezradil.

Chris Froome musí čeliť verbálnym atakom... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Chris Froome Chris Froome musí čeliť verbálnym atakom fanúšikov.

Ani bývalý slovenský cyklista Peter Velits nemá pre správanie francúzskych fanúšikov pochopenie. „Vôbec sa mi to nepáči. Aj keď ľudia okolo trate možno majú pocit, že Froome na Tour nemá čo hľadať, mali by to dávať najavo oveľa kultúrnejším spôsobom,“ zamyslel sa v rozhovore pre Pravdu.

Úspech prináša slávu, ale aj veľa nepriateľov. A to aj vtedy, ak nemáte za sebou škandál, ako Froome. „Špičkoví pretekári neboli nikdy na Tour de France mimoriadne populárni. "Je to tak dnes, ale bolo to tak aj za čias Eddyho Merckxa,“ skonštatoval súčasný riaditeľ pretekov Christian Prudhomme.

Úder šampiónovi

Kam až môže zájsť nenávisť, sa v roku 1975 presvedčil práve legendárny Belgičan. Pred stúpaním na Puy de Dome bol ešte prvý, ale v nečakanej chvíli ho jeden z divákov udrel do brucha. Odolný šampión chvíľu lapal po dychu, ale nakoniec šliapal ďalej. Následky však boli katastrofálne. V cieli etapy síce veľa nestratil, ale dostal niekoľko injekcií proti bolesti a lieky na riedenie krvi.

V nasledujúci deň bola na programe kráľovská etapa v Alpách s piatimi stúpaniami. Merckx bol od začiatku vpredu, na najväčšieho súpera Bernarda Théveneta mal dve minúty k dobru. Náhle však bolo všetko inak. Do cieľa zostávali štyri kilometre, keď sa mu zatmelo pred očami a začali ho opúšťať sily.

Keď okolo neho prechádzal Talian Gimondi, nechce veriť vlastným očiam. Veľký šampión vyzeral ako kôpka nešťastia. Keď ho dostihol aj Thévenet, mal pocit, akoby Merckxa pohltil roztápajúci sa asfalt.

„Teraz ho doraz, je hotový,“ kričali na Théveneta zo sprievodného auta jeho tímu. Francúz sa chopil šance a v cieli bol nakoniec o dve minúty skôr ako Merckx. Neskôr jeho náskok ešte narástol na 3:20 min. a jedna z fanúšičiek pri trati držala veľavravný transparent: "Merckx je porazený! Bastilla padla!“

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Sky #Tour de France 2018