Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Etapa očami expertov: Sagana chcú potrápiť Kristoff a Degenkolb

Po troch náročných dňoch v Alpách si jazdci oddýchnu v šprintérskej etape. Dosiahne Peter Sagan tretí triumf? Prečítajte si analýzu expertov Lukáša Timka a Petra Zánického.

20.07.2018 05:00
Tour de France 2018, etapy Foto:
Etapa číslo 13.
debata
Najťažšia etapa Tour so stúpaním na Alpe D'Huez Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan rozdáva autogramy pred etapu.

Lukáš Timko, šéfredaktor portálu cycling-info.sk

Po vrchárskom galapredstavení prichádza na rad šprintérska etapa. Pôvodne sa na ňu tešili všetci špecialisti na rýchlostné dojazdy, ale náročnosť posledných dní i zvláštne stanované limity, ktoré ešte aj organizátori za pochodu upravovali, z pretekov odstránili starú gardu Cavendisha, Kittela, Greipela, i mladé pušky Groenewegena s Gaviriom.

Peter Sagan teda prišiel o zásadnú časť súperov v týchto koncovkách a razom sa stal najväčším favoritom na zisk zostávajúcich troch etáp, ktoré sa odohrajú na jednoduchšom profile. O zisku zeleného dresu ani nehovoriac.

Odstúpenie favoritov ale bude mať za následok koniec práce Quick-Stepu na čele pelotónu, a to je pomerne veľký problém. Okrem nich ešte pred Alpami pracovali LottoNL, Lotto Soudal i Dimension Data. Všetky tímy už záujem stratili.

Únik teda budú musieť chytiť borci Bory a FDJ. Dobrou správou je, že oba tímy už nemajú pretekárov v poradí, takže budú môcť na to obetovať svojich domestikov.

Quick-Step sa možno pokúsi o atak na vetre či v závere etapy, no posledné kilometre nie sú príliš technické. Novú šancu potrápiť Sagana dostane dvojica Alexander Kristoff – John Degenkolb. Zabúdať nesmieme na Sonnyho Colbrelliho.

No problémom všetkých týchto mužov bude fakt, že sa do špurtu budú tlačiť aj rôzni pretekári pološprintéri, ktorí ucítia šancu a pády budú visieť na vlásku. Snáď sa nikomu nič nestane a uvidíme tretí triumf nášho favorita.

Thomas vyzliekol Van Avermaeta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Geraint Thomas na pódiu po víťaznej etape.

Peter Zánický, mládežnícky kouč a prvý tréner Petra Sagana

Cyklisti sa nachádzajú v Alpách, ale organizátori pre nich našli zľutovanie a našli cesty, kde sa bude viac klesať ako stúpať. To ocenia hlavne domestici, ktorí museli tvrdo odpracovať predchádzajúce etapy v horách pri svojich lídroch.

Je rad na tých, ktorým hory ešte nezobrali posledné sily a nájdu „šťavu“ na prípadne ataky. Dnes má únik veľkú šancu na úspech, pretože vyčerpané tímy nebudú môcť kontrolovať všetkých utečencov.

K tomu veľa tímov prišlo o šprintérov a tak prečo kontrolovať dianie pred pelotónom?

Na túto nenáročnú etapu sa mnoho cyklistov teší. Ale ako sa hovorí, etapa je tak ťažká, akú si ju sami cyklisti urobia. Nechajme sa teda prekvapiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Zanický #Tour de France 2018 #Lukáš Timko