Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvú horskú etapu ovládol Alaphilippe. Sagan bral prémiu a zvýšil náskok

Prvá horská etapa na 105. ročníku Tour de France sa stal korisťou Juliana Alaphilippa. Dvadsaťšesťročný Francúz od úvodu etapy hýril aktivitou a po výbornom výkone dosiahol premiérový triumf na Tour v kariére. Pre svoj tím Quick-Step Floors zároveň vybojoval jubilejnú 50. výhru v sezóne.

17.07.2018 18:05 , aktualizované: 19:16
cyklistika Tour Alaphilippe Foto: ,
Dve najväčšie hviezdy 10. etapy TdF 2018 - v žltom drese lídra jazdiaci Greg van Avermaet (BMC Racing) a víťaz etapy Francúz Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors (v modrom).
debata (5)

Peter Sagan v úvode etapy vyhral rýchlostnú prémiu a zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži. V boji o zelený dres vedie pred Kolumbijčanom Fernandom Gaviriom už o 101 bodov.

Sagan napokon obsadil v etape 115. priečku, na víťaza v cieli stratil 26:29 min. Celkovo je 49.

„Myslím si, že dnes bola veľmi náročná etapa. Dostal som sa do úniku spoločne so sedemnástimi – osemnástimi jazdcami. Podarilo sa mi vyhrať šprintérsku prémiu, čo je dobre a získal som ďalší náskok v bodovacej súťaži. Potom som sa pokúsil zabojovať, aby som sa dostal v pohode do cieľa. Dopadlo to tak, ako to dopadlo. Skončili sme v limite, dúfam, že som ušetril nejaké sily a v stredu bude ďalšia náročná etapa. Dúfam, že sa mi na Tour ešte niečo podarí,“ priniesla reakciu Petra Sagana RTVS.

Vynikajúci výkon predviedol aj Greg Van Avermaet. Líder priebežného poradia mal hrať v kopcoch druhé husle a zo žltého dresu ho mal vyzliecť jeden z elitných vrchárov.

To sa však nestalo. Van Avermaet po heroickej jazde skončil štvrtý a celkovú klasifikáciu vedie s náskok 2:22 min.

Prvá horská etapa na Tour 2018 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Celkový líder 105. ročníka Tour de France...

Rodák z mesta Saint-Amand-Montrond Alaphilippe je prvým francúzskym víťazom na TdF od vlaňajšej 18. etapy, keď sa na vrchole Col d'Izoard tešil Warren Barguil.

„Som nesmierne šťastný, je za tým veľmi veľa práce,“ povedal v cieli Francúz.

Alaphilippe získal v etape 41 bodov do vrchárskej súťaže a v stredu si oblečie bodkovaný dres. Bolo to pre neho premiérové víťazstvo na „Starej dáme“.

V cieli mu k veľkému víťazstvu zagratulovali aj bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy i Peter Sagan.

V utorok čakala jazdcov na celkové poradie prvá horská skúška v Alpách, na programe boli viaceré ťažké stúpania, z toho jedno s prívlastkom „hors categórie“. Ešte v neutrálnej zóne sa ocitol na zemi Mikel Landa z Movistaru po kontakte s Fernandom Gaviriom.

Na začiatku sa dostala dopredu početná skupina desiatich cyklistov, medzi nimi nechýbal Peter Sagan, ktorého cieľom bol zisk 20 bodov na rýchlostnej prémii v Thônes na 29. kilometri.

Slovenskému majstrovi rýchlych dojazdov to aj vyšlo a zvýšil náskok v bodovacej súťaži pred Gaviriom na 101 bodov. Ešte predtým jazdci prekonali stúpanie štvrtej kategórie na Col de Bluffy s dĺžkou 1,5 km a priemerným sklonom 5,6 %.

Napokon sa v úniku usadilo až 21 jazdcov vrátane držiteľa žltého trička Grega van Avermaeta, ale skupina sa začala zmenšovať v stúpaní prvej kategórie na Col de la Croix Fry (11,3 km, 7 %).

Zaostávať začal Peter Sagan, ktorý už nemusel ďalej bojovať na čele. Desať bodov do vrchárskej súťaže si pripísal Rudy Molard z Groupama-FDJ. V tej chvíli malo osem jazdcov vpredu štvorminútový náskok pred pelotónom.

Po viac ako 13-kilometrovom zjazde sa opäť začalo stúpať, v ceste stál najťažší kopec dňa Montée du plateau des Gliéres (6 km, 11,2 %) s 1,8 km dlhým úsekom po neupravenej ceste.

V tomto mieste dostal defekt obhajca prvenstva Christopher Froome, ale bez problémov sa vrátil do pelotónu. Zloženie úniku sa v stúpaní menilo, počet sa z ôsmich rozšíril na trinásť. Vrcholom kopca ako prvý prešiel Julian Alaphilippe a pripísal si 20 bodov. V zjazde sa dopredu dostali ešte ďalší jazdci, 63 km pred cieľom bolo na čele 18 cyklistov s náskokom 7:40 min.

Po niekoľkých kilometroch pokojného priebehu prišli na rad záverečné dve stúpania prvej kategórie v rýchlom slede. Jazdci najprv zdolávali Col de Romme s dĺžkou 8,8 km a priemerným sklonom 8,9 %. K útoku sa odhodlal Estónec Rein Taaramäe, dlho bol vpredu sám, ale pred vrcholom sa k nemu pripojil Alaphilippe.

Francúz napokon vyhral prémiu, pridal ďalších 10 bodov a virtuálne sa obliekol do bodkovaného dresu pre lídra vrchárskej súťaže. Člen tímu Quick-Step Floors potom pokračoval osamote, 25 km pred koncom mal k dobru 5:40 min pred skupinou favoritov. Onedlho už začal stúpať na Col de la Colombiére (7,5 km, 8,5 %) a zvyšoval náskok pred prenasledovateľmi.

Alaphilippe na vrchole Colombiéra získal ďalších 10 bodov a definitívne potvrdil zisk bodkovaného dresu. Zjazd do cieľa si už postrážil a zaslúžene zvíťazil.

Stredajšia 11. etapa vyšle cyklistov znovu do Álp, na programe bude 109 km z Albertville na vrchol stúpania La Rosiére. Na trase sú dva kopce HC kategórie, jedna „dvojka“ a záverečná „jednotka“. Rýchlostná prémia vo Villard-sur-Doron sa nachádza už po 11,5 kilometra od štartu.

Tour de France 2018

10. etapa (Annecy – Le Grand-Bornand, 158,5 km): 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors 4:25:27 h, 2. Jon Izagirre (Šp.) Bahrain-Merida +1:34 min, 3. Rein Taaramäe (Est.) Direct Energie +1:40, 4. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 5. Serge Pauwels (Belg.) Dimension Data – obaja 1:44, 6. Lilian Calmejane (Fr.) Direct Energie +2:24, 7. Daniel Martin (Ír.) UAE Team Emirates, 8. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo, 9. David Gaudu (Fr.) Groupama-FDJ, 10. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky – všetci +3:23

Poradie po 10. etape: 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 40:34:28 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +2:22 min, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:10, 4. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +3:12, 5. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors +3:20, 6. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 7. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott, 8. Mikel Landa (Šp.) Movistar – všetci 3:21, 9. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida +3:27, 10. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo +3:36

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 319 bodov, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 218, 3. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 132, 4. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 129, 5. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 6. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ – obaja 106

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Alaphilippe #Tour de France 2018