Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Etapa očami expertov: Klasikársky profil bude vyhovovať viacerým

Dnes je na Tour de France na programe ďalšia rovinatá etapa. Ako sa bude dariť Petrovi Saganovi? Udrží si zelený dres? Prečítajte si analýzu expertov.

11.07.2018 07:34
Tour de France 2018, etapy Foto:
Etapa číslo 5.
debata

Lukáš Timko, šéfredaktor portálu cycling-info.sk

Po troch rovinatých koncovkách sa itinerár tohtoročnej Tour posunul k prvej z dvojice etáp s klasikárskym charakterom. Bude to zvlnený deň, v ktorom pretekári nastúpajú 2565 výškových metrov a krátke kopce budú sústredené na záver etapy.

Okrem kľúčového cieľového kilometrového kopca v 4,8-percentnom sklone budú dôležité aj brdky predtým a tie budú mať za úlohu vyčerpať tlačiace sa nervózne štartové pole na úzkych cestách, čo bude prirodzene zvyšovať jeho rýchlosť.

Favoritov budú najprv hrýzť odhodlaní Francúzi s Belgičanmi, neskôr sa do hry dostanú aj ľudia z Quick-Stepu Floors, najsilnejšieho tímu na tieto profily. Budú sa snažiť zabrániť triumfu Petra Sagana, ktorý je pre nich veľkým rivalom nie len v boji o etapu, ale aj zelený dres.

Ak má byť Fernando Gaviria novým Saganom, ako ho mnohí titulujú, musí vydržať vpredu. Ak to nezvládne, zrejme nebude mať šancu zelenú získať.

Peter bude dnes potrebovať silné nohy, intuíciu aj šťastie, keď bude chytať nástupy Quick-Stepu a na dnešok si od začiatku Tour brúsia zuby aj ľudia ako Michael Matthews alebo Greg Van Avermaet, ktorého poženie dopredu aj túžba uhájiť žltý dres pred dotierajúcimi pretekármi Quick-Stepu.

Čiernym koňom by mohol byť Sonny Colbrelli. Všetko ale môžu opäť zmeniť pády.

Peter Zánický, mládežnícky kouč a prvý tréner Petra Sagana

A je to tu, klasikárska etapa! Žiadne veľké kopce, ale je to stále hore-dole a to vie zobrať poriadne veľa síl. Predpokladáme koniec doterajšieho rovnakého scenára, teda únik utečencov, ktorí sú stíhaní pelotónom v posledných kilometroch a šprintérsky súboj v pelotóne na záver.

V tejto etape môže zvíťaziť aj odolný šprintér, klasikár a prekvapiť môže po prvý krát aj víťazný únik.

Preto by som tlmil očakávania slovenských fanúšikov, toto nie je šitá etapa len pre Petra Sagana, ale presadiť sa môže pretekár o ktorom sme v doterajšom priebehu Tour zatiaľ nepočuli.

Okruh favoritov je isto väčší ako pri šprintérskych, ale aj vrchárskych etapách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Zanický #Tour de France 2018 #Lukáš Timko