Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganov šéf: Peter je najlepšia investícia v pelotóne

V priebehu šiestich rokov urobil z amatérskeho tímu stajňu, ktorá patrí medzi svetovú špičku. Má hlavnú zásluhu na tom, že jej farby reprezentuje aj cyklistická superstar Peter Sagan.

10.07.2018 05:00
308298658 Foto:
Peter Sagan, šéf stajne Ralph Denk a nemecký cyklista Pascal Ackermann.
debata

Športový šéfmanažér tímu Bora-Hansgrohe Ralph Denk (44) netají vysoké ambície aj na Tour de France 2018. „Všetci nominovaní sú výborne pripravení. Ak sa pozriete na naše nedávne výsledky, tak som presvedčený, že načasovali svoju formu čo najlepšie,“ vraví v exkluzívnom rozhovore pre Pravdu.

Peter Sagan pôsobí v Bora-Hansgrohe už takmer dva roky. Ako hodnotíte jeho prínos do tímu?

To je takmer nemožné opísať. Samozrejme, kvalita našej stajne po príchode Petra išla hore. V zostave s ním môžeme v seriáli pretekov WorldTour pomýšľať – a aj dosahujeme – výsledky porovnateľné s konkurenciou. Spokojní s výkonmi sú aj naši sponzori. Ale nie je to len o číslach. Mať v tíme charakter jeho typu je pozitívne aj pre imidž nášho zoskupenia.

Je jedným z najlepšie platených jazdcov. Oplatila sa vám jeho akvizícia aj po marketingovej stránke?

Pri tejto odpovedi budem veľmi stručný – podľa mňa je Peter tá najlepšia investícia v pelotóne.

Je vedenie stajne spokojné s doterajším priebehom sezóny?

Áno, a veľmi. Myslím, že prvá polovica sezóny nám vyšla brilantne. Vyhrali sme náš prvý monument a skvele sme jazdili aj na Giro d'Italia. Získali sme tam tri etapové triumfy a dvaja naši jazdci skončili v prvej desiatke celkového poradia. Dôležité triumfy na pretekoch WorldTour vybojovali aj Jay McCarthy či Pascal Ackermann. Sme skutočne veľmi spokojní.

Peter Sagan vyhral prestížny monument Paríž-Roubaix vo veľkom štýle. Aké boli vaše pocity ako šéfa stajne, keď triumfoval na slávnom velodróme v Roubaix?

Ťažko to opísať slovami. Bol som tam s Willom Bruckbauerom, majiteľom firmy Bora. Obaja sme vyskočili do vzduchu a radostne sa vyobjímali. Bol to jednoznačne najšpeciálnejší moment v mojej kariére tímového manažéra.

Vytrvalo sa o neho zaujímajú aj iné top tímy. Je vaším cieľom, aby zostal u vás čo najdlhšie?

Samozrejme, že Petra si chceme udržať aj v ďalších sezónach. Má platný kontrakt aj pre budúci ročník. Myslím, že sa u nás cíti veľmi komfortne a práve to je pre neho dôležité. Sme jedna veľká rodina.

Sú vaši jazdci dostatočne pripravení na Tour de France?

Áno, absolútne. Ak sa pozriete na naše nedávne výsledky, tak som presvedčený, že všetci nominovaní načasovali svoju formu čo najlepšie.

Ralph Denk prehral stávku s Petrom Saganom a... Foto: Profimedia
Sagan Denk tetovanie Ralph Denk prehral stávku s Petrom Saganom a tak jeho ľavý členok zdobí tetovanie s logom majstra sveta.

Čo by vás na Tour urobilo šťastnejším: zelený dres pre Petra Sagana alebo umiestnenie v top desať celkovej klasifikácie pre Rafala Majku?

Ak by som si musel vybrať, tak potom prvú možnosť, Ale naším cieľom je dosiahnuť oboje: zelený dres pre Petra a umiestnenie v najlepšej päťke pre Rafala.

Bol to pre vás pocit satisfakcie, keď Medzinárodná cyklistická únia (UCI) uznala, že vlaňajšia diskvalifikácia Petra Sagana bola zo strany rozhodcovskej jury chybný verdikt? Cítite stále určitú nespravodlivosť?

Moja práca spočíva aj v tom, aby náš tím, jazdci či sponzori neboli nijakým spôsobom poškodení. Dôležité bolo, že sme dosiahli dohodu s UCI. Dnes je jasné, že situácia vyplynula z priebehu pretekov a že to nebola Petrova chyba. Všetko ostatné je už história.

Aký je váš názor na štart Chrisa Frooma na Tour?

Myslím, že UCI je momentálne pod veľkým tlakom. Podujatia UCI sa konajú podľa pravidiel Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a sú to teda regule WADA, ktoré sú aplikované v praxi. Každopádne je to ťažká situácia pre cyklistiku – avšak podľa nastavených pravidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Ralph Denk #Tour de France 2018