Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Etapa očami expertov: Favoriti sú jasní, ale žltý dres dáva krídla

Dnes je na Tour de France na programe tímová časovka na 35 km. Ako sa bude dariť tímu Bora-Hansgrohe? Udrží si Peter Sagan žltý dres? Prečítajte si analýzu expertov.

09.07.2018 07:00
Tour de France 2018, etapy Foto:
Etapa číslo 3.
debata
Druhá etapa Tour de France bola korisťou Sagana Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan v súboji so Sonnym Colbrellim v...

Lukáš Timko, šéfredaktor portálu cycling-info.sk

Po dvoch etapách, ktoré ovládla hektika a množstvo problémov favoritov aj ich pomocníkov, zaradili organizátori do itinerára časovku družstiev. Tá paradoxne neznamená upokojenie situácie a príjemnejší i kratší deň v sedle časovkárskeho špeciálu. Je to totiž jedna z kľúčových etáp v boji o celkový triumf.

Tímy sú kvalitatívne nevyrovnané a za každú cenu chcú získať čas na súperov, alebo naopak, limitovať straty. Na zemi už skončilo množstvo pretekárov, ktorých budú šrámy z predchádzajúcich dní limitovať a na to doplatia ich kolegovia. Je to mimoriadne riziková i stresujúca disciplína, keďže žiadny pretekár vo formácii nesmie urobiť chybu a pád visí na vlásku.

Pre mňa osobne sú najväčšími favoritmi jazdci Sky, ktorí na Tour pricestovali v tradične úchvatnej sile. Tradične najsilnejšie zoskupenia TTT BMC Racing, Sunweb i Quick-Step podľa mňa britský celok tentoraz nedokážu ohroziť, no určite veľa nestratia.

Bora sa včera nabila pozitívnou energiou a mohla by prekvapiť. Peter Sagan s najväčšou pravdepodobnosťou príde o žltý dres, ale ak jeho tím pôjde skvelo, mohol by ostať na dostrel a v ďalších dňoch zabojovať o návrat na čela celkového poradia.

Časovka družstiev je vysoko aerodynamickou a hi-tech záležitosťou, kde často rozhodujú miniatúrne vylepšenia, o ktorých verejnosť dopredu nevie. Preto sa môže stať, že niektoré tímy si na dnešok prichystali prekvapenie, ktoré ich zrýchli a bude sa o ňom búrlivo diskutovať. Alebo ešte lepšie pre daný tím, nikto si ho ani nevšimne…

Peter Zánický, mládežnícky kouč a prvý tréner Petra Sagana

Organizátori veľmi rozumne naordinovali tímovú časovku už na tretí deň. Veď až 61 cyklistov je v minimálnej strate do 16 sekúnd a tak môžu obliesť prípadne aj žltý dres. Poriadna motivácia pre viaceré tímy!

Tímová časovka má len 35 km a to zvládnu najlepšie tímy za niečo viac ako 40 minút. Tím Bora Hansgrohe po zverejnení itineráru TdF 2018 angažoval špecialistu trénera práve na tímové časovky. Uvidíme, čo chlapcov naučil.

Podľa papierových predpokladov by mali v popredí byť tímy Sky, BMC, Quick-Step, ale žltý dres dáva vždy krídla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Zanický #Tour de France 2018 #Lukáš Timko