Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spravodlivosť na krajnici? Organizátori majú obavy o Frooma

Je to iná Tour de France ako po ostatné roky. Zo špalierov ľudí, ktoré budú lemovať trať naprieč celou krajinou, sa tentoraz nebude ozývať iba povzbudzovanie a potlesk, pridajú sa aj negatívne prejavy nevôle.

08.07.2018 15:17
Chris Froome Foto: ,
Obhajca žltého dresu Chris Froome na štarte úvodnej etapy Tour de France.
debata (6)

Salbutamolová kauza britského cyklistu Chrisa Frooma a jeho konečné očistenie spoločnosť nerozdelili. Naopak, zjednotili ju. Štvornásobný víťaz Starej dámy je v súčasnosti najnenávidenejším pretekárom v pelotóne cyklistov.

Peter Sagan finišoval na úvod Tour druhý Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Fernando Gaviria zdoláva v cieli úvodnej etapy...

Bude na Tour de France v bezpečí? Nenájde sa v radoch fanúšikov šialenec, ktorý bude chcieť vziať „spravodlivosť“ do vlastných rúk?

Vyhrážok je veľa, hemžia sa nimi takmer všetky sociálne siete. Na vedomie ich berú aj organizátori podujatia. Počet príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí budú dohliadať na priebeh 21-etapových pretekov, sa kvôli nepretržitým obavám z terorizmu zvýšil na 30-tisíc.

Vyčlenili z nich aj špeciálnu jednotku, ktorá bude 24 hodí denne strážiť hotely, v ktorých sa ubytuje britská stajňa. A jedného osobného strážcu, ktorý bude Froomovi neustále v pätách.

Povedzme si pravdu, tím Sky sa nikdy netešil veľkej obľube medzi fanúšikmi. A o tých francúzskych to platí obzvlášť. V roku 2015 sa našiel aj taký, ktorý mu na ceste za žltým dresom hodil kelímok s močom priamo do tváre. O dvanásť mesiacov už zaútočil Froome, ktorý v rámci sebaobrany udrel jedného z divákov pri trati.

Predstavovanie tímov na Tour de France Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan vychádza na pódium.

„Cítim sa bezpečne,“ povedal 33-ročný cyklista na tlačovej konferencii, ktorá predchádzala ostrému štartu v departmente Vendée. „Chcel by som vyzvať všetkých ľudí, aby sledovali jedine preteky. Či už ste, alebo nie fanúšikmi Chrisa Frooma alebo tímu Sky, príďte a povzbudzujte,“ do­dal.

Keď sa v utorok počas slávnostnej prezentácie spolu so svojimi siedmimi kolegami ukázal na pódiu, ozvalo sa zborové bučanie. Moment, ktorý nepridal na pokoji Froomovi, ale ani organizátorom. Nervózni budú obzvlášť v horských etapách, kde sa pretekári pohybujú pomalým tempom v menších skupinkách.

„Ak by som bol na ich mieste, mal by som obavy,“ povedal o Sky manažér Education First team Jonathan Vaughters. „Prečítajte si niektoré vyhlásenia na internete. ‚Ak spravodlivosti neučili za dosť UCI ani WADA, musí sa tak stať niekde na kraji cesty,‘ to je predsa reálna hrozba,“ naznačil.

Vaughters organizátorom odporúča, aby v koncovkách horských etáp nainštalovali na krajnici omnoho dlhšie bariéry ako obvykle. Sám si však uvedomuje, „že sa nedá ohradiť celých 200 kilometrov etapy.“

Do Álp a neskôr i Pyrenejí ešte pelotónu zostáva niekoľko dní. Obavy môže rozptýliť až bezproblémový priebeh horských etáp. „Tour je súčasťou nášho dedičstva, oslava, jedna veľká párty a preto by sme sa mali baviť už iba o športe. O tom to predsa je,“ vyhlásil Francúz a jeden zo spolufavoritov na celkový triumf Romain Bardet.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Chris Froome