Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dumoulin: Budem sa radšej držať od Frooma. Spŕška moču ľahko minie cieľ

Popredný holandský cyklista Tom Dumoulin dal jasne najavo svoje roztrpčenie z toho, akým spôsobom bola začiatkom týždňa uzatvorená kauza Chrisa Frooma. Jeden z favoritov nadchádzajúcej Tour de France je presvedčený, že tým znovu utrpela povesť cyklistiky.

05.07.2018 15:38
Tom Dumoulin Foto: ,
Tom Dumoulin počas prezentácie tímu Sunweb na Tour de France.
debata (13)

Medzinárodná cyklistická únia UCI uzavrela prípad po dlhých deviatich mesiacoch necelý týždeň pred štartom Tour. Froome nedostal žiadny trest, hoci pri minuloročnej Vuelte jeho vzorka moču vykázala dvojnásobne prekročenú povolenú koncentráciu salbutamolu, na ktorého používanie má člen stajne Sky udelenú výnimku kvôli problémom s astmou.

Dvadsaťsedemročný Dumoulin (Sunweb), ktorý vlani vyhral Giro d'Italia a tento rok bol za Froomom druhý, je jedným z mnohých, ktorým sa nepozdáva uzavretie kauzy bez logického odôvodnenia.

„Je to niečo neuveriteľné,“ vyhlásil Dumoulin. Ale okamžite uistil, že v tom nie je nič osobné voči súperovi. „Neviním Frooma. Bol napokon očistený. Ale ako celá tá vec skončila …,“ čudoval sa Holanďan.

UCI uviedla v podstate len toľko, že dala na odporúčanie antidopingovej agentúry WADA, podľa ktorej nejde o dopingový nález. „Myslím, že celá tá záležitosť sa riešila veľmi zmätočne.
Rozhodne nie tak, ako sa riešiť mala. A je to veľmi nešťastné, pretože to poškodzuje reputáciu cyklistiky. A presne to tento šport nepotrebuje,“ zdôraznil Dumoulin.

Rovnako ako Froome vyrazí v sobotu v ústrety 3351 kilometrom 105. ročníka „Starej dámy“ s absolvovaným Girom v nohách. Sám už si – na rozdiel od Brita – túto kombináciu vyskúšal v roku 2016, lenže vtedy ani na jednom z podujatí nedokončil.

„V podstate je to prvýkrát, čo pôjdem Giro aj Tour. A chcem skončiť v konečnom účtovaní čo najlepšie. Momentálne sa cítim dobre, ale ešte len uvidíme, či to tak bude po dobu celých troch týždňov. Každopádne ale zo svojho tela vyžmýkam úplne všetko,“ vyhlásil Dumoulin.

Šéf UCI David Lappartient apeloval na fanúšikov, aby rešpektovali Frooma a neopakovalo sa niečo podobné ako v roku 2015, kedy ho jeden z fanúšikov polial kelímkom moču. Dumoulin sa k tomu cez svoje slová pridal.

„Nikto si nezaslúži byť poliaty močom. Ani Froome si nič také nezaslúži. Ale aj tak sa budem držať o miesto – možno radšej o päť miest – pekne za ním. Takáto sprcha môže veľmi ľahko minúť cieľ,“ plánoval s úsmevom Dumoulin.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Tom Dumoulin #Tour de France 2018