Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verdikt v kauze Froome? Cyklistika dostala ďalších pár faciek

Cyklistika opäť stratila niekoľko priaznivcov. Pre svoju temnú dopingovú minulosť len pomaly zbiera dôveryhodnosť a reputáciu, ktorú mala predtým ako šport džentlmenov v sedle. A včera dostala pár ďalších faciek.

03.07.2018 07:42
Doping Froome Foto: ,
Chris Froome na Tour de France 2017.
debata (59)

Treba povedať hneď na začiatku, že nikto – ani fanúšikovia ani experti – nečakal, že Chris Froome dostane zákaz štartovať na Tour de France.

Podrobnosti kauzy sú známe. Najlepší cyklista súčasnosti na vlaňajšej Vuelte dvojnásobne prekročil povolený limit lieku proti astme. Detaily v súvislosti s prípadom sa verejnosť dozvedela v decembri.

Medzinárodnej cyklistickej únii (UCI) trvalo sedem mesiacov, aby vyniesla rozsudok. Doba čakania vyznieva ešte trápnejšie v tom zmysle, že verdikt určili cyklošéfovia až po tom, ako organizátori Tour de France formálne zablokovali Froomovi účasť na štarte.

Ak by niekto zabudol, tak Froome medzi časom, ako čakal na rozhodnutie, vyhral v máji Giro d'Italia. Jeho viac ako 80 kilometrové sólo do Bardonecchie sa zaradilo medzi najdominantnejšie výkony novodobej cyklistiky.

Stanovisko, ktoré UCI včera vydala k prípadu, je dlhé, plné odborných termínov, ale nikde nie je presne uvedené, prečo Frooma zbavila viny. Brit mal z toho, samozrejme, veľkú radosť.

„Z rozhodnutia UCI mám veľkú radosť. Je to dôležitý moment pre mňa, ale aj pre cyklistiku. Uvedomujem si históriu nášho šport – tú dobrú, ale aj tú zlú,“ vravel Froome v stanovisku a pokračoval:

„Vždy som svoju líderskú pozíciu bral vážne a všetko robil správnym spôsobom. Myslel som seriózne, keď som povedal, že nikdy nepošpiním dres pre víťaza a moje výsledky budú neotrasiteľné.“

Nie všetci však boli takí nadšení ako Froome. Ross Tucker, juhoafrický športový vedec a dôležitý člen antidopingovej komunity, prišiel so zaujímavou myšlienkou.

„Doba sa mení. Namiesto toho, aby športovec musel dokazovať svoju nevinu, teraz ste na rade vy ako antidopingová autorita. Musíte dokázať športovcovi, že testovacia metóda, ktorej sa podrobil, je neotrasiteľná a nepriepustná. Každopádne, verdikt v kauze Froome je fackou pre boj proti dopingu,“ povedal Tucker pre VeloNews.

Svoju úlohu zohrali aj finančné možnosti Froomovho tímu Sky. Briti si zaplatili top právnikov a argumentovali tým, že v prípade ich hviezdneho jazdca neišlo o pozitívny dopingový test, ale o neštandardný nález predpísaného lieku.

Salbutamol – medicína proti astme – nie je žiadny doping. Pomáha potlačiť príznaky astmy a nemá priamy účinok na výkon športovca.

Lenže Froome porušil pravidlá, ktoré predsa len platia z nejakého dôvodu, prekročil limit – dvojnásobne (2000 ng/ml) – a mal dostať trest.

Možno spätný zákaz činnosti na niekoľko mesiacov, možno finančnú pokutu. Niečo, čo by fanúšikov utvrdilo v tom, že UCI rešpektuje pravidlá a s bojom proti dopingu to myslí vážne.

V podobnej situácii bol Talian Diego Ulissi na Giro d'Italia 2014. Jeho hodnota salbutamolu v tele bola 1920 nanogramov na mililiter moču. Ulissi priznal chybné užitie lieku s dovetkom, že nešlo o úmysel ovplyvniť športový výkon, za čo si odpykal deväťmesačný dištanc.

Ak Froome obháji titul na Tour, ktorá začína už túto sobotu, vyhrá štvrtú Grand Tour za sebou, čo sa podarilo len legendárnemu Eddymu Merckxovi. V súčasnosti je top cyklistom planéty a svoj kredit môže ešte zvýšiť.

Avšak meter spravodlivosti by mal platiť aj pre tých najlepších.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #UCI #salbutamol