Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tím Sky zúri. Organizátori Tour nechcú pustiť Frooma na štart

Usporiadatelia Tour de France chcú zamedziť štartu britského cyklistu Chrisa Frooma na slávnych pretekoch. Podľa médií organizácia ASO oznámila jeho tímu Sky, že kvôli pozitívnemu dopingovému testu z vlaňajšej Vuelty nedovolí obhajcovi prvenstva zúčastniť sa na pretekoch. Tie sa začínajú už na budúcu sobotu.

01.07.2018 14:24
Chris Froome Foto: ,
Brit Chris Froome (Sky) na Tour de France 2017.
debata (30)

V stredu by sa k celému prípadu mala vyjadriť arbitrážna komisia Francúzskeho olympijského výboru.

Štvornásobnému víťazovi Tour Froomovi hrozí trest za prekročenie povoleného množstva lieku na astmu na vlaňajšej Vuelte.

Vyšetrovanie sa ale preťahuje, Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zatiaľ Brita nijako nepotrestala a nechala ho súťažiť.

Froome tak mohol víťazstvom na májovom Giro d'Italia skompletizovať ako siedmy cyklista v histórii triumfy na všetkých Grand Tours.

Organizátori Tor de France zo spoločnosti ASO však teraz tím Sky e-mailom informovali, že Frooma v sobotu nepustia na štart.

Usporiadatelia uviedli, že postupujú v zhode s pravidlom, podľa ktorého majú právo odmietnuť jazdca alebo tím, ktorého účasť by poškodila povesť a reputáciu pretekov.

Tím Sky sa už proti rozhodnutiu odvolal. V utorok sa preto zíde arbitrážna komisia Francúzskeho olympijského výboru a v stredu by mala vyniesť verdikt. Britská stajňa však so štartom Frooma počíta.

„Chris pôjde na Tour, pretože neurobil nič zlého,“ uviedol tím Sky pre portál cyclingnews. Briti argumentujú tým, že v prípade Frooma neišlo o pozitívny dopingový test, ale o neštandardný nález predpísaného lieku proti astme.

Pred deviatimi rokmi sa ASO podobným spôsobom pokúsila zakázať účasť Tomovi Boonenovi, ktorý mal pri mimosúťažnej kontrole nález na kokaín. Francúzsky olympijský výbor však napokon rozhodol v prospech Belgičana.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Sky #Tour de France 2018