Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan je stále lepší. Zbiera najväčšie triumfy

Peter Sagan nikdy doteraz nezvládol v takom štýle prvý vrchol sezóny, ktorým sú pre neho niekoľko sezón jarné monumenty.

09.04.2018 22:05
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v cieli Paríž - Roubaix.
debata (2)

Slovenský cyklistický supertalent s pribúdajúcimi rokmi naberá skúsenosti a je stále silnejší. Vybojoval už 104 víťazstiev v profesionálnom pelotóne, do ktorého vstúpil pred ôsmimi rokmi. Ale z najväčších triumfov sa tešil najmä v posledných troch rokoch.

O pozitívnom hodnotení prvej časti sezóny rozhodol najmä jeho výnimočný výkon uplynulú nedeľu, keď vyhral náročnú klasiku Paríž – Roubaix. Na dvoch ďalších tohtoročných monumentoch (Miláno – San Remo a Okolo Flámska) patril túto jar takisto k najlepším a len s minimálnou stratou skončil v oboch prípadoch šiesty.

Pekelník Peter Sagan v Roubaix Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan v cieli Paríž - Roubaix.

Mimochodom, keď v roku 2016 triumfoval na svojom prvom monumente na Okolo Flámska, v San Reme finišoval dvanásty a v Roubaix jedenásty, ale s vyše dvojminútovou stratou na víťaza. Tento rok sa tešil z víťazstva zatiaľ len tri razy, ale všetky mali váhu.

O tom, že jeho výkonnosť má vysoký štandard, svedčí aj fakt, že suverénne vedie aktuálny svetový rebríček pretekov World Tour. V tejto etape sezóny ešte nikdy nenazbieral toľko bodov.

„Je úžasné vyhrať Paríž-Roubaix! Som riadne unavený, ale musím povedať, že tento rok ma nezastavila ani jedna kolízia, na štarte som sa cítil dobre a celý čas som mohol šetriť energiu. A potom som zaútočil a vydržal na čele pretekov až do konca. Cítil som sa výborne, oveľa lepšie ako v tých predchádzajúcich ročníkoch, keď som dokončil tieto preteky. Som menej unavený ako po minulé roky,“ vyjadril žilinský rodák svoje bezprostredné dojmy na svojom facebookovom konte.

Nezabudol ani tentoraz na svojich spolujazdcov. „Som veľmi šťastný a musím poďakovať mojim kolegom – Danielovi Ossovi, Marcusovi Burghardtovi, Maciejovi Bodnarovi, bratovi Jurajovi, a tiež Andreasovi Schillingerovi a Rüdimu Seligovi, pretože odviedli skvelú prácu. Od začiatku kontrolovali hlavný balík až do momentu, kým som nezaútočil. Rozhodujúci moment prišiel asi 50 km pred finišom a z víťazstva sa naozaj teším. Je to neskutočný pocit. Vždy sa snažím ísť najlepšie ako sa dá a urobit čo najlepší výsledok,“ pokračoval Sagan.

Slovenský líder nemeckého tímu Bora-Hansgrohe je nielen najlepšie plateným cyklistom súčasnosti, ale potom, čo deklasoval konkurenciu na trati Paríž – Roubaix, je v aktuálnom pelotóne aj najúspešnejším cyklistom v jednorázových pretekoch. Povesť veľkého favorita by rád potvrdil už najbližšiu nedeľu, keď ho čakajú posledné preteky v jarnej časti sezóny – Amstel Gold Race.

7 najvýznamnejších Saganových triumfov

Tour de France 2012, 1. etapa

Sagan už tretí rok jazdil v profesionálnom pelotóne, keď sa postavil na štart najslávnejších pretekov. Zaskočil konkurenciu a z prvých šiestich etáp vyhral tri. Premiérový triumf si vychutnával 1. júla hneď v úvodnej etape na belgickej pôde – z Liege do Seraingu. S prehľadom mazáka dosiahol svoj dovtedy najväčší triumf. V špurte na páske naznačil mávanie krídlami. Uletel všetkým. Nedal šancu ani takým šprintérom ako Cancellara a Boasson Hagen.

MS 2015 v Richmonde

Prvý titul majstra sveta! V americkom Richmonde 27. septembra prežíval obrovskú radosť, úľavu i únavu. Dosiahol životný úspech v pretekoch, ktoré merali 260 kilometrov. „Pred pretekmi som nečakal, že vyhrám, ale chcel som pre to urobiť maximum. Cyklisticka prináša mnohé momenty a je to aj o sekundových rozhodovaniach. Dopadlo to neuveriteľne,“ vravel Sagan, ktorý bol v tom čase ešte členom tímu Tinkoff-Saxo.

Okolo Flámska 2016

O toto víťazstvo sa usiloval niekoľko rokov. Vyhrať jeden z monumentov, ktorý patrí do seriálu veľkých jarných klasík, má mimoriadnu váhu. Sagan sa ho dočkal v 100. ročníku pretekov Okolo Flámska 3. apríla. A dosiahol ho vo veľkom štýle. Trinásť kilometrov pred cieľom sa odpútal z vedúcej skupiny a po sólovej jazde vyhral s 22-sekundovým náskokom pred druhým Cancellarom.

Tour de France 2016, 2. etapa

Po dlhom čakaní sa opäť postavil na najvyšší stupienok na Tour. Piaty etapový vavrín získal po troch rokoch. Jeho prechádzajúci mal dátum 5. júla 2013. Teraz bol najrýchlejší 3. júla 2016 v druhej etape, ktorá viedla zo Saint-Lô a po 183 km vrcholila v Cherbourg-en-Cotentin. Viedla zvlneným terénom a bola ako šitá na neho. Tento úspech mal pre neho výnimočnú príchuť aj z iného dôvodu. Vyniesol mu prvý raz žlté tričko lídra na najslávnejších pretekoch sveta.

MS 2016 v Dauhe

Druhý titul majstra sveta! Na páske zdolal superšprintéra Cavendisha a 16. októbra obhájil v katarskej Dauhe zlato. Ako šiestemu jazdcovi v deväťdesiatročnej histórii MS sa mu podarilo získať titul dva razy za sebou. Preteky sa uskutočnili v náročných podmienkách, vo veľkej horúčave, časť trasy viedla v púšti, cyklistom znepríjemňoval situáciu aj silný vietor. Do cieľa dorazila len štvrtina zo štartovného poľa.

MS 2017 v Bergene

Tretí titul majstra sveta! Možno práve toto víťazstvo je najcennejšie zo všetkých. Sám o ňom hovoril ako o najťažšie vybojovanom. A vstúpil ním do histórie svetovej cyklistiky. Ako prvý dokázal vyhrať na majstrovstvách sveta tri razy po sebe. V nórskom Bergene načal druhú stovku profesionálnych víťazstiev a triumfoval v úplne odlišných podmienkach ako na predchádzajúcich dvoch MS. Potvrdil povesť všestranného jazdca, ktorý sa dokáže na vrcholné podujatie skvele pripraviť.

Paríž – Roubaix 2018

Druhý najstarší monument a podľa mnohých najťažší. Trasa vedie cez 29 náročných úsekoch, dláždených veľkými kockami. Tá je aj hlavnou trofejou pre víťaza na pretekoch, ktoré dostali označenie ako Kráľovná klasík alebo Peklo severu. Na Paríž – Roubaix sa mu z troch jarných monumentov, na ktorých pravidelne štartoval, darilo doteraz najmenej. Jeho najlepším výsledkom bolo šieste miesto v roku 2014.


Cyklistický kalendár 2018

Preteky Dátum Víťaz Sagan
Tour Down Under / Austrália 16.–21. januára Daryl Impey 32.
Great Ocean Road Race / Austrália 28. januára Jay McCarthy NIE
Abu Zabí Tour / SAE 21–25. februára Alejandro Valverde NIE
Omloop Het Nieuwsblad / Belgicko 24. februára Michael Valgren NIE
Strade Bianche / Taliansko 3. marca Tiesj Benoot 8.
Paríž–Nice / Francúzsko 4.–11. marca Marc Soler NIE
Tirreno–Adriatico / Taliansko 7.–13. marca Michal Kwiatkowski 43.
Miláno–San Remo / Taliansko 17. marca Vincenzo Nibali 6.
Okolo Katalánska / Španielsko 19.–25. marca Alejandro Valverde NIE
E3 Harelbeke / Belgicko 23. marca Niki Terpstra 26.
Gent–Wevelgem / Belgicko 25. marca Peter Sagan 1.
Dwars door Vlaanderen / Belgicko 28. marca Yves Lampaert NIE
Okolo Flámska / Belgicko 1. apríla Niki Terpstra 6.
Okolo Baskicka / Španielsko 2–7. apríla Primož Roglič NIE
Paríž–Roubaix / Francúzsko 8. apríla Peter Sagan 1.
Amstel Gold Race / Holandsko 15. apríla Michael Valgren 4.
La Flèche Wallonne / Belgicko 18. apríla Julian Alaphilippe NIE
Liège–Bastogne–Liège / Belgicko 22. apríla Bob Jungels NIE
Tour de Romandie / Švajčiarsko 24–29. apríla Primož Roglič NIE
Eschborn-Frankfurt / Nemecko 1. mája Alexander Kristoff NIE
Giro d'Italia 5.–27. mája Chris Froome NIE
Okolo Kalifornie / USA 13.–19. mája Egan Bernal 58.
Critérium du Dauphiné / Francúzsko 3.–10. júna Geraint Thomas NIE
Okolo Švajčiarska 9.–17. júna Richie Porte 76.
Tour de France 7.–29. júla Geraint Thomas 71.
RideLondon–Surrey Classic / V. Británia 29. júla Pascal Ackermann NIE
San Sebastián / Španielsko 4. augusta Julian Alaphilippe NIE
Okolo Poľska 4.–10. augusta Michal Kwiatkowski NIE
ME v Glasgowe 5.- 12. augusta Matteo Trentin DNF
BinckBank Tour / Bel.- Hol. 13.–19. augusta Matej Mohorič NIE
EuroEyes Cyclassics / Nemecko 19. augusta Elia Viviani 10.
Vuelta a España 25. aug. – 16. sep. Simon Yates 119.
Bretagne Classic / Francúzsko 26. augusta Oliver Naesen NIE
GP de Québec / Kanada 7. septembra Michael Matthews NIE
GP de Montréal / Kanada 9. septembra Michael Matthews NIE
MS v Innsbrucku 22.–30. septembra Alejandro Valverde DNF
Okolo Turecka 9.–14. októbra Eduard Prades Reverte NIE
Okolo Lombardska / Taliansko 13. októbra Thibaut Pinot NIE
China Tour of Guangxi 16.–21. októbra Gianni Moscon NIE
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paríž-Roubaix