Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan vyhral monument len raz. Má poslednú šancu sezóny

Dvadsaťštyri štartov, jedno víťazstvo, tri druhé miesta. Taká je doterajšia bilancia Petra Sagana na monumentoch.

05.04.2018 05:00
Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Ďalšia šanca najbližšiu nedeľu

Dosiahol veľa či málo? Mnohí cyklisti by jeho výsledky brali. Zvíťaziť na jednej z veľkých jarných klasík sa podarí iba najlepším. Sagan? Tieto preteky sú už niekoľko rokov jeho prvým vrcholom sezóny, stavia ich významom bezmála na úroveň majstrovstiev sveta, kde triumfoval tri razy. V posledných sezónach čakal na monumentoch viac.

Žilinský rodák si však príliš neláme hlavu nad tým, čo bolo. Po každých pretekoch sa pozerá viac dopredu. „Nedá sa vyhrať všetko. Niekedy to vyjde, inokedy nie,“ hovorí spravidla po tom, keď nie je úplne spokojný.

Svetový šampión bude mať najbližšiu nedeľu dvadsiaty piaty pokus na to, aby zlepšil svoju výsledkovú efektivitu na najuznávanejších cyklistických klasikách. V tomto roku to bude jeho posledná šanca. Predstaví sa na obávanom monumente Paríž – Roubaix, ktorý mu, vychádzajúc z doterajších výsledkov, sedí najmenej.

Prvé dva monumenty nedokončil

Jednorázových pretekov, menších či väčších, je v sezóne niekoľko desiatok. Päť z nich sú top udalosťami cyklistického roka: Miláno – San Remo, Okolo Flámska, Paríž – Roubaix, Liége – Bastogne – Liége, Giro di Lombardia. Kým prvé štyri sa odohrávajú na jar v rozpätí mesiaca a zopár dní, posledná na začiatku októbra.

Všetky monumenty majú svoje čaro, držia si neopakovateľnú patinu histórie, majú vyše storočnú tradíciu (dva ju začali písať ešte v 19. storočí). Cyklisti si odkrútia viac ako sedem tvrdých hodín v sedle bicykla.

Sagan nastúpil na prvý monument 11. apríla 2010. Preteky Paríž – Roubaix, tie, ktoré ho čakajú o päť dní, nedokončil. V tom roku nedošiel do cieľa ani na ďalšom monumente – Giro di Lombardia. Prvú veľkú jarnú klasiku zvládol 19. marca 2011. Na pretekoch Miláno – San Remo finišoval ako sedemnásty s 27-sekundovou stratou na austrálskeho víťaza Matthewa Gossa.

Traja úspešnejší ako Slovák

Odvtedy sa veľa zmenilo v jeho cyklistickom živote. Už niekoľko rokov patrí na každom monumente medzi favoritov. A medzi aktívnymi jazdcami je aj jeden z najúspešnejších.

Peter Sagan. Foto: SITA/AP, Dario Belingheri
Sagan Peter Sagan.

Pravidelne štartuje len na prvých troch veľkých klasikách roka. Na preteky Liége – Bastogne – Liége, ktoré mu profilom nesedia, nikdy nenastúpil. V tom čase tradične uprednostňuje prípravu v Amerike a účasť na pretekoch Okolo Kalifornie. Vynecháva aj jesenné podujatie v Lombardii.

Vyskúšal si ho dva razy, ale vždy to rýchlo zabalil. „Toto nie je nič pre mňa,“ skonštatoval. Aj viacerí Saganovi veľkí súperi sa sústreďujú na prvé tri monumenty roka. Len traja zo súčasného pelotónu sú na nich úspešnejší ako Slovák, pripísali si po dve víťazstvá. Nemec John Degenkolb vyhral v roku 2015 Miláno – San Remo i Paríž – Roubaix. Nór Alexander Kristoff triumfoval na Miláno – San Remo (2014) a na Okolo Flámska (2015). A Holanďan Niki Terpstra sa tešil pred niekoľkými dňami na Okolo Flámska a pred štyrmi rokmi finišoval prvý aj na Paríž – Roubaix.

Velits: Najlepší nemusí vyhrať

V súčasnom pelotóne jazdí ďalších sedem cyklistov, ktorí sú na tom podobne ako slovenský šampión. Vyhrali jednu z prvých troch jarných klasík. Sagan má medzi nimi najlepšiu bilanciu, pretože vybojoval aj tri druhé miesta.

Iný skvelý slovenský reprezentant Peter Velits, ktorý sa už rozlúčil s aktívnou cyklistikou, na monumente nezažiaril. Na rozdiel od Sagana neštartoval nikdy na Okolo Flámska ani na Paríž – Roubaix, ale zažil preteky Liége – Bastogne – Liége a štyri razy štartoval aj v Lombardii, ale ani raz preteky nedokončil.

Prečo je také náročné dosiahnuť úspech na monumente?

„Môžete byť v ten deň najlepší v pelotóne, ale nemusíte vyhrať,“ tvrdí Velits. „Okrem toho, že potrebujete super formu, musíte zvoliť aj správnu taktiku a mať aj kus šťastia, aby ste boli v rozhodujúcich okamihoch tam, kde máte byť. V minulosti sa to podarilo veľakrát mnohým vynikajúcim cyklistom. A nedá sa povedať, že to mali ľahšie ako dnešní favoriti.“

Sagan sa úspechov ešte dočká

Aj podľa Velitsa má Sagan výkonnosť na to, aby z toľkých pokusov vybojoval viac prvenstiev z monumentov.

„Určite sa ich ešte dočká,“ verí Velits, ktorý z najväčších klasík dosiahol najlepší výsledok na pretekoch Miláno – San Remo (10.). „Prečo Sagan nemá už teraz viac víťazstiev? To sa ťažko zovšeobecňuje. O úspechu či neúspechu rozhoduje vždy konkrétna situácia, viacero faktorov.“

Velits si však nemyslí, že Sagan nevyhráva, lebo s ním nik nechce spolupracovať. „To ani v budúcnosti od súperov nemôže čakať. Najmä ak vedia, že v prípade úspešného úniku ich v cieli prešpurtuje. Peter sám vyhral preteky Okolo Flámska po záverečnom sóle, ušiel všetkým. V budúcnosti sa môže spoliehať len na podporu a pomoc členov svojho tímu,“ doplnil trojnásobný majster sveta v tímovej časovke.

Nedostihnuteľná legenda Merckx

Ak berieme do úvahy všetkých päť monumentov, v aktuálnom pelotóne je najúspešnejší Belgičan Philippe Gilbert so štyrmi víťazstvami. Rovnaký počet ich má aj Španiel Alejandro Valverde, ale on všetky triumfy vybojoval na Liége – Bastogne – Liége.

V historickom rebríčku nepatria na popredné priečky. Bohatieri, ktorí kraľovali na monumentoch, už dávnejšie ukončili aktívnu činnosť, ba viacerí nie sú medzi živými.

Absolútnym suverénom je najväčšia legenda svetovej cyklistiky. Belgičan Eddy Merckx má v zbierke 19 víťazstiev z monumentov! A je len jedným z troch cyklistov histórie, ktorí dokázali triumfovať na všetkých piatich (aj ďalší Belgičania De Vlaeminck a Van Looy).

Najúspešnejší na monumentoch
1. Eddy Merckx Belgicko 19
2. Roger De Vlaeminck Belgicko 11
3. Fausto Coppi Taliansko 9
  Costante Girardengo Taliansko 9
  Sean Kelly Írsko 9
6. Rik Van Looy Belgicko 8
7. Gino Bartali Taliansko 7
  Tom Boonen Belgicko 7
  Fabian Cancellara Švajčiarsko 7

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Flámska #Paríž - Roubaix