Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Belgickú pýchu vyhral Holanďan. Sagan finišoval na šiestom mieste

Holandský cyklista Niki Terpstra sa stal víťazom nedeľňajšej klasiky Okolo Flámska. Jazdec tímu Quick-Step Floors sa približne 30 kilometrov pred cieľom odpútal od skupiny favoritov a svoje sólo doviedol do víťazného konca. Peter Sagan obsadil šieste miesto.

01.04.2018 17:08 , aktualizované: 18:40
Terpstra Flámska Foto: ,
Niki Terpstra oslavuje svoj triumf na 102. ročníku Okolo Flámska.
debata (11)

Terpstra sa stal prvým Holanďanom od roku 1986, ktorý dokázal triumfovať na slávnej De Ronde. Vtedy to dokázal Adrie van der Poel.

Terpstra napodobnil svojho tímového kolegu Philippa Gilberta, ktorý triumfoval na Okolo Flámska minulý rok, a po úspechoch na Le Samyn a E3 Harelbeke dosiahol tretie víťazstvo v sezóne.

Gilbert skončil v nedeľu na treťom mieste, druhú priečku po výbornom výkone vybojoval mladý Dán Mads Pedersen (Trek – Segafredo).

Tridsaťtriročný Terpstra tak vyhral už svoj druhý monument v kariére, prvý triumf dosiahol na Paríž – Roubaix v roku 2014.

„Je to ďalší splnený sen. Vyhrať Paríž – Roubaix a teraz Okolo Flámska… Tieto dve preteky boli pre mňa vždy najväčšie, sníval som o nich, keď som bol dieťa. Nedokážem povedať, aký som šťastný,“ povedal pre televízne kamery so slzami v očiach.

Okolo Flámska 2018 Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Holandský cyklista Niki Terpstra (uprostred)...

Na druhom monumente sezóny čakalo na pelotón dokopy až 18 stúpaní, často na dlažobných kockách a ďalších päť dlhých úsekov na tomto povrchu. Úvodných približne 120 km sa išlo v podstate po rovine, pričom povestné flámske pahorky „hellingen“ nasledovali všetky až v druhej polovici.

Jazdci museli trikrát prekonať známy Oude Kwaremont dlhý 2200 m s priemerným sklonom 4%, no na niektorých úsekoch až okolo 12%. Navyše, dvakrát sa išiel v kombinácii s krátkym ale ostrým Paterbergom (360 m, 13%).

Práve táto „dvojička“ mala rozhodnúť, keďže po jej poslednom prejazde nasledovalo už len 12 km po rovine do cieľa. No rozhodujúce momenty mohli prísť aj skôr. Na slávnom stúpaní po kockách Muur van Geraardsbergen (750 m, 9%), či na náročnom 20 km dlhom úseku od druhého prejazdu Kwaremontu po Taaienberg (530 m, 6,6%), na ktorom čakalo až päť stúpaní po sebe.

Úvod pretekov mal rýchly spád, okamžite po štarte sa množstvo cyklistov pokúšalo dostať do úniku, no tímy favoritov nastolili vysoké tempo a všetky ataky likvidovali. Medzi nimi aj Bora-Hansgrohe, na čele bolo často vidieť Juraja Sagana.

Únik tak prišiel až po vyše 60 km, keď sa na čelo dostala desiatka pretekárov. Počas klasiky viackrát pršalo a tak nechýbali ani pády.

Situácia sa postupne ustálila a po prvých štyroch stúpaniach mali unikajúci jazdci na čele asi päťminútový náskok. Postupne sa však začalo útočiť aj v pelotóne a strata sa rýchlo zmenšovala.

Krátko pred stúpaním na Muur prišlo k hromadnému pádu, na zemi zostali napríklad Schar, Valgren, Naesen či Lucenko, ktorý musel do nemocnice a pelotón sa rozdelil na dve časti. Peter a Juraj Saganovci sa udržali vpredu.

Na ďalších 30 km prišlo k viacerým nástupom, no hlavný balík sa postupne pospájal. Na ďalšom prejazde Oude Kwaremontu (53 km pred cieľom) Peter Sagan vypadol z čelnej skupiny, no o chvíľu sa do nej dostal späť.

Vrátiť sa dokázal aj Naesen, hlavnú skupinu následne zredukovalo najťažšie stúpanie dňa Koppenberg (600 m, 11,6 %, maximum 22%) a zostalo v nej okolo 30 cyklistov. Na čele si aj 29 km pred cieľom držalo asi 30-sekundový náskok trio Dylan van Baarle (Sky), Mads Pedersen (Trek-Segafredo) a Sebastian Langeveld (EF Education).

Záverečný výstup na Kwaremont využil Niki Terpstra, ktorý sa zavesil na koleso Vincenza Nibaliho obehol ho a dokázal sa dotiahnuť na vedúcu trojicu. Za nimi nasledovala asi desaťčlenná skupina s P. Saganom, Gregom van Avermaet, Nibalim, či Sepom Vanmarckeom. Zaútočil aj slovenský reprezentant, ale od skupiny sa nedokázal odtrhnúť.

Na čele bol už sám Terpstra, ktorý išiel v klesaní pod posledný kopec Paterberg (max. 20%) a mal to výborne rozbehnuté na ďalšie veľké víťazstvo. Za ním išiel Pedersen.

Na zjazde z Paterbergu sa Sagan dokázal odpútať od zvyšných prenasledovateľov a vydal sa na sólovú stíhačku dvojice, na lídra Terpstru strácal na posledných dvanástich kilometroch 30 sekúnd.

Po pár km sa Sagan vrátil do skupiny a dožadoval sa spolupráce v stíhačke, no nik sa k nemu nechcel pridať a bolo zrejmé, že ďalší prenasledovatelia už boj o triumf vzdali.

Terpstra si tak išiel jasne za víťazstvom, svojím druhým na monumentoch, prvé dosiahol na Paríž – Roubaix (2014). Tri km pred koncom mal pred Pedersenom náskok 20 s a pred Saganovou skupinou vyše 35 s. Prvú pozíciu si ustrážil, za ním sa tešil z veľkého úspechu dánsky jazdec, tretí finišoval Gilbert.

Okolo Flámska 2018

výsledky: 1. Niki Terpstra (Hol.) Quick-Step Floors 6:21:21 h, 2. Mads Pedersen (Dán.) Trek-Segafredo +11 s, 3. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors +17, 4. Michael Valgren (Dán.) Astana +20, 5. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 6. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe – obaja +23.

Rebríček UCI World Tour k 1. aprílu 2018: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 1126 bodov, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar 1079, 3. Tiesj Benoot (Bel.) Lotto Soudal 986, 4. Niki Terpstra (Hol.) Quick-Step Floors 972, 5. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott 861, 6. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 827


Cyklistický kalendár 2018

Preteky Dátum Víťaz Sagan
Tour Down Under / Austrália 16.–21. januára Daryl Impey 32.
Great Ocean Road Race / Austrália 28. januára Jay McCarthy NIE
Abu Zabí Tour / SAE 21–25. februára Alejandro Valverde NIE
Omloop Het Nieuwsblad / Belgicko 24. februára Michael Valgren NIE
Strade Bianche / Taliansko 3. marca Tiesj Benoot 8.
Paríž–Nice / Francúzsko 4.–11. marca Marc Soler NIE
Tirreno–Adriatico / Taliansko 7.–13. marca Michal Kwiatkowski 43.
Miláno–San Remo / Taliansko 17. marca Vincenzo Nibali 6.
Okolo Katalánska / Španielsko 19.–25. marca Alejandro Valverde NIE
E3 Harelbeke / Belgicko 23. marca Niki Terpstra 26.
Gent–Wevelgem / Belgicko 25. marca Peter Sagan 1.
Dwars door Vlaanderen / Belgicko 28. marca Yves Lampaert NIE
Okolo Flámska / Belgicko 1. apríla Niki Terpstra 6.
Okolo Baskicka / Španielsko 2–7. apríla Primož Roglič NIE
Paríž–Roubaix / Francúzsko 8. apríla Peter Sagan 1.
Amstel Gold Race / Holandsko 15. apríla Michael Valgren 4.
La Flèche Wallonne / Belgicko 18. apríla Julian Alaphilippe NIE
Liège–Bastogne–Liège / Belgicko 22. apríla Bob Jungels NIE
Tour de Romandie / Švajčiarsko 24–29. apríla Primož Roglič NIE
Eschborn-Frankfurt / Nemecko 1. mája Alexander Kristoff NIE
Giro d'Italia 5.–27. mája Chris Froome NIE
Okolo Kalifornie / USA 13.–19. mája Egan Bernal 58.
Critérium du Dauphiné / Francúzsko 3.–10. júna Geraint Thomas NIE
Okolo Švajčiarska 9.–17. júna Richie Porte 76.
Tour de France 7.–29. júla Geraint Thomas 71.
RideLondon–Surrey Classic / V. Británia 29. júla Pascal Ackermann NIE
San Sebastián / Španielsko 4. augusta Julian Alaphilippe NIE
Okolo Poľska 4.–10. augusta Michal Kwiatkowski NIE
ME v Glasgowe 5.- 12. augusta Matteo Trentin DNF
BinckBank Tour / Bel.- Hol. 13.–19. augusta Matej Mohorič NIE
EuroEyes Cyclassics / Nemecko 19. augusta Elia Viviani 10.
Vuelta a España 25. aug. – 16. sep. Simon Yates 119.
Bretagne Classic / Francúzsko 26. augusta Oliver Naesen NIE
GP de Québec / Kanada 7. septembra Michael Matthews NIE
GP de Montréal / Kanada 9. septembra Michael Matthews NIE
MS v Innsbrucku 22.–30. septembra Alejandro Valverde DNF
Okolo Turecka 9.–14. októbra Eduard Prades Reverte NIE
Okolo Lombardska / Taliansko 13. októbra Thibaut Pinot NIE
China Tour of Guangxi 16.–21. októbra Gianni Moscon NIE
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Flámska #Niki Terpstra