Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan už raz národný poklad Belgičanom vzal. Zažil aj záhadný pád

Toto sú preteky, na ktoré sú Belgičania hrdí a najradšej by ich ani na chvíľu nepustili z rúk. Peter Sagan na legendárnom podujatí Okolo Flámska, ktoré je belgickým národným športovým pokladom, triumfoval vo výnimočnej chvíli.

31.03.2018 17:51
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (2)

Uchmatol ho v stom ročníku. Na Veľkonočnú nedeľu by si slovenský šampión tento triumf rád zopakoval. Oči cyklistického sveta sa v nedeľu upriamia na 102. ročník druhého monumentu sezóny.

Cancellara nezažil víťaznú rozlúčku

Sagan často búra cyklistické stereotypy a stý ročník flámskej klasiky bol učebnicovou ukážkou. Päťhviezdičkového favorita všetci strážili, ale neustrážili. Ukázal, že kto je silnejší, má odvahu a aj štipku šťastia, môže si dovoliť na prvý pohľad aj šialenú akciu.

Okolo Flámska 2016. Slovák sa nezachoval džentlmensky k Fabianovi Cancellarovi. Švajčiarsky matador, ktorý slávnu jarnú klasiku vyhral trikrát, sa postavil na jej štart naposledy. Chcel v nej triumfovať štvrtý raz, čo sa nikomu zatiaľ nepodarilo. Sagan mu víťaznú rozlúčku nedožičil.

Trinásť kilometrov pred cieľom vyštartoval z vedúcej skupiny a po jedinečnej sólovej jazde vyhral s 22-sekundovým náskokom pred Cancellarom. „Vedel som, že budem s ostatnými jazdcami ťažko spolupracovať. Pre mňa bolo lepšie odpútať sa od nich a ísť dopredu,“ vravel. Aké jednoduché…

Skolila ho bunda a zničil bicykel

Prvý ročník sa išiel v roku 1913, ale len siedmim jazdcom sa v dlhej histórii podarilo obhájiť prvenstvo z predošlého ročníka. Sagan sa medzi nich nezapísal.

Aj vlani statočne bojoval na 260-kilometrovej trati, na ktorej bolo dovedna osemnásť tradičných stúpaní, ale sedemnásť kilometrov pred cieľom sa udialo čosi, čo sa potom dlho prepieralo vo všetkých médiách.

It was a fast and nervous E3 Harelbeke and until the Taaienberg, everything was going exactly according to the way we had planned. Then when Quick-Step attacked, Daniel and I took the responsibility to go across and close the gaps, bringing the chasing groups together. That required a big effort and when you do that so far from the finish, it's difficult. At 30km into the race, I was caught in a tumble. I didn't suffer anything serious, just some road rash on my right thigh. However, that didn't affect my performance and I now look forward to the next race. (Photos @bettiniphoto) Boli to veľmi rýchle a nervózne preteky. Až po Taaienberg prebiehalo všetko tak, ako sme mali naplánované. Keď zaútočil Quick-Step, spolu s Danielom Ossom sme prebrali zodpovednosť, aby sme zavreli medzeru a spojili skupiny. To si vyžiadalo veľkú úsilie, a keď to urobíte ďaleko pred cieľom, potom je to veľmi ťažké. Na začiatku pretekov, asi po 30.kilometroch som mal menší pád, nebolo to nič vážne a neovplyvnilo to môj výkon. Teraz je už čas koncentrovať sa na ďalšie preteky.

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan),

Saganove nádeje sa rozplynuli v stúpaní na Oude-Kwaremont. Bol na čele trojčlennej skupinky, ktorá naháňala Philippe Gilberta. Nasledoval záhadný pád, ktorý si dlho nevedel vysvetliť ani Sagan. Ani televízne kamery nezachytili presvedčivo príčinu nešťastnej situácie. Až neskôr amatérske video potvrdilo, že do kolesa bicykla sa žilinskému rodákovi zamotala bunda prehodená cez ochrannú bariéru.

Cez neho preleteli aj Belgičania Greg van Avermaet a Oliver Naesen. Prvý z nich sa rýchlo pozbieral zo zeme a po skvelom závere finišoval druhý. Sagan zničil bicykel, čakal na náhradný, stratil more času a tým aj nádej na obhajobu víťazstva. Preteky dokončil v pokojnom tempe a obsadil so stratou tri a pol minúty 27. miesto.

Gilbertovo hrdinské sólo

Pred rokom sa belgickým hrdinom stal 34-ročný Gilbert. Zvolil Saganovu taktiku z minulého roka. Nečakal na finiš veľkej skupiny.

V druhom z celkovo troch stúpaní na Oude Kwaremont vyrazil dopredu a 55-kilometrové sólo dotiahol do konca. V cieli zosadol z bicykla a zdvihol ho vysoko nad hlavu.

Pre domácich fanúšikov to bol magický moment. Vrátil Belgičanov na víťaznú vlnu. Na tomto podujatí sa tešili 69-krát, sú v pelotóne jasne najúspešnejší, ale veterán jazdiaci v životnej forme vrátil vlani víťaznú radosť belgickým farbám po päťročnom pôste.

Budú to najmä silní Belgičania, ktorí sa aj v nedeľu postavia Saganovi do cesty za druhým víťazstvom na monumente. Na ich čele obhajca Gilbert, ale aj olympijský šampión z Ria Van Avermaet, ktorý toto podujatie ešte nevyhral, ale bol už dva razy druhý a raz tretí.

V pelotóne aj Petrov brat Juraj

Slovenský líder nemeckého tímu Bora-Hansgrohe ukázal svoju silu pred týždňom, keď finišoval prvý na inej náročnej belgickej klasike Gent – Wevelgem. V nedeľu mu bude pomáhať aj jeho brat Juraj, Poliak Maciej Bodnar, Talian Daniel Oss a traja Nemci – Marcus Burghardt, Andreas Schillinger a Christoph Pfingsten.

Okolo Flámska majú náročný profil, vedú úzkymi cestami belgického vidieka, ktoré sú často vydláždené obávanými kockami pavé. Zo stúpaní je ničivá a často aj rozhodujúca kombinácia Oude Kwaremont a Paterberg, po ňom zostáva do cieľa už len trinásť kilometrov.

Tohtoročné podujatie meria 267 km, druhý raz odštartuje v Antverpách (predtým v Bruggách) a cieľ bude siedmy raz po sebe v Oudenaarde, kde očakávajú najlepších po 17.00.

Sagan: Som tu, lebo trať mi vyhovuje

Peter Sagan je pripravený zabojovať o ďalší triumf na slávnom monumente. Na sobotňajšej popoludňajšej tlačovke pôsobil uvoľnene a v dobrej nálade.

„Sme pripravení, máme dobrý tím, dokazujú to aj výsledky. Na Okolo Flámska závisí výsledok od viacerých faktorov, jedným z nich je aj šťastie,“ vravel Sagan a pokračoval:

„Sú to dôležité preteky. Svojím menom i históriou. Či sú šité na mňa? Každý jazdec má rád iné podujatia, niekto chce vyhrať Tour de France, Giro či iné. Som tu, lebo trať mi vyhovuje. Napríklad na (poslednom monumente sezóny) Okolo Lombardska ma neuvidíte, lebo tie preteky sú pre mňa veľmi ťažké. Je lepšie byť tu.“

Slovenský fenomén porovnal zostavu Bory s tou vlaňajšou: „Určite sme sa ako tím zlepšili. Máme jazdcov na to, aby sme sa držali na čele pretekov. Uvidíme. Verím však, že práve v tíme bude v nedeľu naša sila.“

Tempo pretekov by mala udávať najmä sedmička tímu Quick-Step Floors, ktorá má až štyroch kandidátov na víťazstvo: Philippe Gilbert, Niki Terpstra, Yves Lampaert, Zdeněk Štybar.

„Predpokladám, že Quick-Step bude chcieť dostať preteky pod kontrolu čo najskôr. Naša taktika je jasná – udržať Petra vo výhodnej pozícii do záveru. V tíme máme aj Marcusa Burghardta a Daniela Ossa, sú dostatočne silní, aby s ním vydržali až do konca. Verím, že budeme úspešní,“ vravel Denk sediac vedľa Sagana.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Fabian Cancellara #Okolo Flámska