Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Sagana číha na slávnej La Primavere päť víťazov

Obháji Michal Kwiatkowski? Dočká sa Peter Sagan? Alebo sa zrodí ďalšie prekvapenie?

16.03.2018 22:14
Peter Sagan Foto:
Bude sa Peter Sagan tešiť aj v cieli Miláno-San Remo?
debata

Odpovedať jednoznačne na tieto otázky je rovnako ťažké, ako sedieť sedem krutých hodín v sedle a bojovať o poctu na slávnych pretekoch La Primavera alebo La Classicissima ako Taliani nazývajú svoje legendárne cyklistické podujatie z Milána do San Rema.

Poliak Kwiatkowski vyhral generálku Tirreno – Adriatico, ale len forma nestačí a obhájiť v San Reme prvenstvo z minulého roka je nesmierne komplikované. Naposledy sa to podarilo Nemcovi Erikovi Zabelovi, ktorý triumfoval v rokoch 2000 a 2001.

Aj Sagan sa už presvedčil o nástrahách tejto klasiky. Dnes bude v pelotóne podujatia ôsmy raz. Jeho meno sa tradične opakuje medzi favoritmi, uplynulých päť rokov mal po 291-kilometrovej trati vždy rovnaký čas ako víťaz, dva razy bol druhý, dva razy štvrtý, ale triumfu sa nedočkal. Teraz bude na každé jeho šliapnutie číhať aj päť doterajších víťazov, ktorí sú na súpiskách tímov.

Sagan ukázal na Tirreno – Adriatico solídnu výkonnosť, ale prvý raz odišiel z tohto podujatia bez etapového triumfu či červeného trička v bodovacej súťaži, ktorú predtým vyhral štyrikrát za sebou. Druhý skončil aj v bodovacej súťaži, aj v troch etapách.

„Som rád, že som Tirreno – Adriatico zvládol bez nehody. V troch etapách som bol veľmi blízko k víťazstvu, ale nedá sa vždy vyhrávať. Teraz je už čas plne sa koncentrovať na sobotu a na jedny z najväčších pretekov sezóny Miláno – San Remo,“ vyhlásil žilinský rodák.

Nevyspytateľná La Primavera s úctyhodnou tradíciou (dnes 109. ročník) sa mu zatiaľ vždy v rozhodujúcich okamihoch obrátila chrbtom. Už v roku 2013 si išiel do cieľa po víťazstvo. Bol to pamätný ročník, pretože prvý raz v histórii tieto preteky nabúralo psie počasie. Museli ich skrátiť o 53 km.

Rozhodcovia zastavili pelotón pred stúpaním na Passo del Turchino, kde bol aj najvyšší bod trasy (532 m n.m.) a kde už druhý deň husto snežilo. Vzápätí rozhodli, že vynechajú aj ďalšie stúpanie na Le Manie. Cyklistov previezli na nový štart v autobusoch, v ktorých sa osprchovali, prezliekli a vyštartovali druhý raz.

„Zima, dážď, sneh, niečo podobné som ešte nezažil,“ vravel Sagan, ktorý podal famózny výkon, v cieľovej rovinke finišoval na prvom mieste, ale odrazu sa spoza jeho chrbta vynoril Nemec Gerald Ciolek a o galusku sa stal nečakaným víťazom.

Vlani v záverečnom stúpaní na Poggio, kde sa často láme chlieb, Sagan vyrazil z veľkej skupiny. Jeho tempo udržali len Kwiatkowski a Alaphilippe. V trojici ťahal jeden – Sagan. V cieľovej rovinke vyrazil dopredu Kwiatkowski a vyhral. Opäť o zopár centimetrov.

Preteky Miláno – San Remo sú prvými zo série piatich takzvaných monumentov, čo sú najväčšie klasické preteky sveta. Trasa z Milána do San Rema je vôbec najdlhšia z nich. Na prvý pohľad sa zdajú prijateľnejšie ako iné veľké klasiky. Nemajú taký náročný profil.

„Je pravda, že sa môže zdať, že na nich sa dá dosiahnuť úspech ľahšie ako na Okolo Flámska alebo Paríž – Roubaix, ale to nie je pravda. Naopak, podľa mňa sú tieto preteky možno najzložitejšie. Ich vývoj je len ťažké predvídať,“ vyjadril sa o nich Sagan.

Hoci sa La Primavera považuje za šprintérsku klasiku, na trati je aj zopár nie príliš náročných kopcov. V stúpaní na Poggio, ktoré meria 3,7 km a jeho vrchol je štyri kilometre pred cieľom, si cyklisti často pripravujú pozíciu na záverečný útok.

Zjazd je technicky náročný a záverečné dva kilometre už vedú po širokej ceste v meste, cieľ je na Via Roma. Takmer polovicu víťazstiev (50) majú na konte Taliani. Slávny Belgičan Eddy Merckx sa tešil v San Reme sedemkrát.

Sagan bude lídrom tímu Bora-Hansgrohe. Jeho zloženie je podobné ako vlani. Až piati cyklisti v sedemčlennom tíme stáli na štarte pred rokom – okrem Petra aj jeho brat Juraj, Talian Cesare Benedetti, Poliak Maciej Bodnar a Nemec Marcus Burghardt. Zostavu dopĺňa Nemec Andreas Schillinger a Talian Daniel Oss, ktorý posilnil tím v zime.

Preteky sa začnú dnes o 10.10 h, víťaza očakávajú v cieli po 17.00.

Sagan na Miláno – San Remo
2011 17. +27 s
2012 4. +2 s
2013 2. 0 s
2014 10. 0 s
2015 4. 0 s
2016 12. 0 s
2017 2. 0 s

Pozn.: posledné číslo znamená Saganovu stratu na víťaza.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Michal Kwiatkowski #Miláno-San Remo