Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kwiatkowski víťazom, Sagan: Som rád, že to celé bolo bez pádov

Päťdesiaty tretí ročník cyklistických pretekov Tirreno-Adriatico ovládol Poliak Michal Kwiatkowski z tímu Sky. Druhý skončil s odstupom 24 sekúnd Talian Damiano Caruso (BMC Racing), na tretiu priečku poskočil ďalší jazdec Sky Brit Geraint Thomas (+32 s).

13.03.2018 11:02 , aktualizované: 17:43
Kwiatkowski Foto: ,
Michal Kwiatkowski oslavuje celkové víťazstvo na Tirreno-Adriatico 2018.
debata

Záverečná krátka časovka na 10,05 km v jadranskom letovisku San Benedetto del Tronto sa stala korisťou Austrálčana Rohana Dennisa (BMC Racing). O 4 sekundy zaostal Holanďan Jos van Emden z tímu LottoNL-Jumbo.

Tradičné vyvrcholenie Tirrena na promenáde v Benedetto del Tronto s plochým profilom prialo silovým typom časovkárov. V závere cyklistov sprevádzal dážď, ale to Kwiatkowskému neprekážalo vo zvýšení celkového náskoku a dosiahnutí jedného z najväčších triumfov v kariére.

„Keď som sa pripravoval, začalo pršať, takže som sa obával, že by sa mohlo niečo pokaziť. Bolo to zradné, neviem, či prišlo aj k pádom, ale bolo tam pár zákrut a mohlo sa stať všeličo. Musel som ísť opatrne, no dnes som sa cítil dobre a preto som skončil tak dobre. Je to moje najdôležitejšie víťazstvo v etapových pretekoch,“ povedal Kwiatkowski.

Slovenský cyklista Peter Sagan výraznejšie zaostal, v cieli mal vyše minútový odstup od najlepších. Líder tímu Bora-Hansgrohe si celkovo na Tirreno-Adriatico 2018 v etapových koncovkách pripísal tri druhé miesta.

Sagan sa viackrát vyjadril, že Tirreno-Adriatico berie ako skvelú prípravu na veľké jarné klasiky, tzv. monumenty. Prvý z nich príde na rad už najbližšiu sobotu.

Bude ňou dlhočizná jednorazovka Miláno – San Remo (291 km) a rodený Žilinčan sa netají tým, že po smolnom druhom mieste spred roka chce opäť útočiť na víťazstvo.

Peter Sagan bol jediný Slovák na Tirreno-Adriatico 2018. Od roku 2012 ani raz nechýbal na Pretekoch dvoch morí a predviedol dovedna sedem víťazných etapových koncoviek.

Predvlani útočil aj na celkový triumf, ktorý mu o jedinú sekundu vyfúkol veľký rival Van Avermaet. Sagan je aj štvornásobným víťazom bodovacej súťaže na Tirrene.

Slovenský reprezentant Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe obsadil v časovke 69. miesto s mankom jedna minúta a celkovo skončil na 43. priečke s takmer dvadsaťminútovou stratou.

Trojnásobný majster sveta získal na podujatí tri druhé miesta v etapách a druhý skončil aj v bodovacej súťaži, keď na domáceho víťaza Jacopa Moscu zo stajne Wilier Triestina – Selle Italia stratil tri body.

„Som rád, že som preteky ukončil bezpečne a bez akéhokoľvek pádu. Trikrát som bol blízko k etapovému víťazstvu, ale nemôžete vyhrávať každý deň. Chcem sa poďakovať celému tímu za podporu. Teraz už nastal čas sústrediť sa na jedny z najdôležitejších jednodňových pretekov sezóny – sobotňajšiu klasiku Miláno-San Remo,“ povedal Sagan pre tímový web Bory.

Tirreno-Adriatico 2018

7. etapa (individuálna časovka San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto, 10,05 km: 1. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 11:14 min, 2. Jos van Emden (Hol.) LottoNL-Jumbo +4, 3. Jonathan Castroviejo (Šp.) Team Sky +8, 4. Mads Pedersen (Dán.) Trek-Segafredo +8, 5. Gianni Moscon (Tal.) Team Sky +12, 6. Michael Hepburn (Aus.) Mitchelton-Scott +13,… 12. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Team Sky +20, …69. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +1:00.

Konečné poradie po 7. etape: 1. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Sky 25:21:22 h, 2. Damiano Caruso (Tal.) BMC Racing +24 s, 3. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +32, 4. Tiesj Benoot (Belg.) Lotto Soudal +1:06, 5. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +1:10, 6. Mikel Landa (Šp.) Movistar +1:13,… 43. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +19:31.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tirreno - Adriatico #Michal Kwiatkowski