Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ulissiho právnik: Froome zvolil zlú taktiku, riskuje tvrdší trest

Chris Froome si vo svojom snažení očistiť meno v dopingovom škandále zvolil zlú taktiku a riskuje tvrdší trest. Tvrdí to renomovaný športový právnik Rocco Taminelli. Švajčiar v roku 2014 zastupoval talianskeho cyklistu Diega Ulissiho v podobnom prípade.

27.12.2017 14:31
Froome Foto: ,
Chris Froome počas Tour de France 2015.
debata (38)

Froome i Ulissi doplatili na zvýšenú hladinu salbutamolu (liek proti astme) v tele. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) pred dvoma týždňami oznámila, že štvornásobný víťaz Tour de France Froome mal na tohtoročnej Vuelte 2000 nanogramov lieku proti astme na mililiter moču. Povolený limit prekročil dvojnásobne.

V takmer identickej situácii sa ocitol Ulissi na Giro d'Italia 2014. Jeho hodnota salbutamolu v tele bola 1920 nanogramov na mililiter moču. Ulissi priznal chybné užitie lieku s dovetkom, že nešlo o úmysel ovplyvniť športový výkon, za čo si odpykal deväťmesačný dištanc.

„To, o čo sa snaží, je veľmi riskantné. On a jeho tím tvrdia, že neužil viac lieku ako je povolené. Toto tvrdenie musí dokázať a práve táto stránka veci bude veľmi náročná. Ak totiž neuspeje, môže dostať aj dvojročný dištanc,“ povedal Taminelli o Froomovi.

Líder tímu Sky neskôr španielsku Grand Tour vyhral a stal sa len tretím cyklistom v histórii, ktorý triumfoval na Tour de France a Vuelte v jednom roku.

Froome trvá na svojej nevine a hodlá absolvovať sériu farmakokinetických testov. Farmakokinetika je oblasť farmakológie, ktorá sa zaoberá skúmaním a opisom osudu liečiv v organizme, a to od ich podania až po vylúčenie.

Ulissi rovnaké testy absolvoval tiež, ale neskôr na radu Taminelliho, ktorý pôsobil aj ako člen disciplinárnej komisie na Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne, priznal pochybenie a dostal redukovaný trest.

„Veľa ľudí hovorí, že ich prípady sú rovnaké. Lenže je tam veľký rozdiel v spôsobe obhajoby. Diego si napokon priznal chybu, čo v prípade Frooma tak zatiaľ nevyzerá. Navyše, Diego bol nepozorný, nechcel podvádzať. Vedel vysvetliť, prečo užil salbutamol, z akých dôvodov a preto dostal len deväť mesiacov,“ vravel Taminelli pre VeloNews a dodal:

„Froomova verzia je iná. Tvrdí, že užil povolené množstvo salbutamolu, ale jeho telo liek v čas nevylúčilo. Tým riskuje a môže prísť o veľa. O titul z Vuelty i o bronz zo svetového šampionátu.“

Vyzerá to tak, že Froome stavil na taktiku všetko alebo nič. Buď dokáže svoju nevinu a cyklošéfovia kompletne očistia jeho meno alebo ho čaká diskvalifikácia, odobratie titulov a niekoľkomesačný dištanc.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Diego Ulissi #Sky #UCI #Rocco Taminelli