Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganovi sa postaví do cesty Fudži. Ani ďalšia olympiáda nebude podľa jeho gusta

Asfalt pod olympijskými kruhmi mu nepraje. Po lanskom Riu de Janeiro to zrejme bude platiť aj o necelé tri roky v Tokiu. Organizátori Hier totiž naznačili plány, podľa ktorých bude mať cyklistická trať horský charakter. Nie príliš vyhovujúci pre slovenskú nádej Petra Sagana.

08.11.2017 17:32
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (3)

„Pretekári budú mať čo robiť, musia prekonať veľké výškové rozdiely. Obrovské trápenie im však vynahradí nádherný pohľad na horu Fudži v pozadí,“ povedal pre portál Kyodonews.net nemenovaný zdroj.

Na cyklistov čaká v Japonsku 270 kilometrov dlhá trať. Ak sa informácie, ktoré zatiaľ nie sú oficiálne, potvrdia, budú to najdlhšie preteky od roku 1996, keď sa na olympiáde prvýkrát predstavili profesionáli. Pred rokom pripravili brazílski organizátori Hier pre jazdcov o 30 kilometrov me­nej.

Pelotón odštartuje na tokijskom predmestí Chofu. Sagan a spol. sa vydajú juhozápadným smerom popri jazere Yamanaka až k úpätiu Fudži, kde absolvujú šesť náročných prejazdov kopcovitým úsekom pohoria. Zakaždým až do výšky nad 1000 metrov nad morom.

Ak by sa však slovenská hviezda udržala v horách medzi najlepšími, s dojazdom by už problém nemala. Finiš je naplánovaný na rýchlostnej ceste s rovnomenným názvom Fudži. Pretekári si to rozdajú v špurte na miestach, kde ešte donedávna hučali motory F1.

Táto oblasť Japonska je známa predovšetkým mimoriadne nevyspytateľným počasím. Organizátori predpokladajú, že kartami môže zamiešať okrem horských serpentín aj prudký dážď.

Olympijskú trať odobrili podľa japonských médií už aj predstavitelia Medzinárodnej cyklistickej federácie. Oficiálne ju predstavia až v marci budúceho roka, zásadné zmeny v jej itenerári sa však už nepredpokladajú.

Peter Sagan v Riu de Janeiro v cestných pretekoch neštartoval, podľa jeho úsudku bol profil trate preňho príliš náročný. Z víťazstva sa tam nakoniec radoval Belgičan Greg van Avermaet. Dvadsaťsedemročný Žilinčan skúsil šťastie na horskom bicykli, ale po dvoch defektoch skončil hlboko v poli porazených.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tokio 2020