Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Belgičania sú skvelí cyklisti. Ale Sagan je dokonalý Flám

V malom, iba 16-tisícovom západobelgickom mestečku Bredene, na pobreží Severného mora, je nedostihnuteľným hrdinom Slovák. V tamojšom pohostinstve Hippo 12 desiatky nadšencov pravidelne obsadia všetky miesta a sledujú cyklistické preteky. Prekvapujúco držia palce Petrovi Saganovi.

03.11.2017 06:00
debata (4)
Šéf fanklubu Petra Sagana Steven Buyse (vľavo)... Foto: Hippo 12 Bredene
Steven Buyse, Peter Sagan Šéf fanklubu Petra Sagana Steven Buyse (vľavo) so slovenským cyklistom.

„Tento šport má u nás veľkú tradíciu, v našej krajine vyrástlo veľa šampiónov. Možno aj preto dokážeme oceniť, ak je niekto mimoriadne dobrý. A Sagan je fenomenálny,“ vraví Steven Buyse, zakladateľ oficiálneho fanklubu rodáka zo Žiliny.

Je iba ťažko predstaviteľné, aby slovenskí fanúšikovia podporovali napríklad Grega van Avermaeta. Prečo ste si nevybrali niektorého z belgických cyklistov?

Van Avermaet, Boonen, Gilbert, ale aj ďalší sú skvelí. Pripúšťam, že by dávalo oveľa väčší zmysel, ak by sme založili fanklub niektorému z nich. Ale Peter Sagan je výnimočný. Po osobnostnej, ale aj po športovej stránke. Má parametre dokonalého Fláma.

A čo hovoria vaši krajania na to, že drukujete cudzincovi?

Nenamietajú. Verte, či nie, ľudia ho majú radi. A to aj napriek tomu, že našich pretekárov už neraz pripravil o víťazstvo. Ich postoj je asi takýto – ak nemá vyhrať Belgičan, potom nech je to Sagan. Uznávajú, že v súčasnosti je to najlepší cyklista na svete.

Čo znamená v Belgicku pojem Peter Sagan? Výborný cyklista alebo hlavný rival?

Cyklistika má u nás veľkú tradíciu, v našej krajine vyrástlo veľa šampiónov. Možno aj preto dokážeme oceniť, ak je niekto mimoriadne dobrý. Sagan je fenomenálny a presne takto ho tu vnímajú všetci. Nielen ľudia v našom fanklube.

Peter and me at the last race of Tom Boonen Zilvermeer Mol

Príspevok, ktorý zdieľa Marc De Becker (@bigcrazyfanfrombelgium),

Spomínate si ešte na moment, keď ste prvýkrát započuli jeho meno?

Bolo to pri prezentácii knihy so štyrmi vítazmi žltého dresu na Tour de France. Okrem iných tam boli aj Eddy Merckx a Willy Vanheste.

Čo rozhodlo o tom, že váš fanklub bude podporovať práve Sagana?

Bol to rozhovor s legendárnym Merckxom. Aj keď Peter v tom čase ešte nebol žiadne cyklistické eso, on vedel, že v ňom drieme potenciál absolútnej hviezdy. Tvrdil nám, že raz bude rovnako dobrý ako on. A možno aj lepší.

Koľko členov má váš fanklub?

Viac ako 600. A ďalší neustále pribúdajú.

Ten však vznikol dávno predtým, ako Sagan vôbec začal pretekať. Kedysi ste podporovali Franka Vanderbroucka, ktorý tragicky zahynul. Skúste oboch pretekárov porovnať.

Sagan je profesionál do špiku kosti, Frank mával problémy so životosprávou. Ale v jednom si boli podobní. Obaja dokázali vyhrávať preteky bez pomoci druhých. V dnešnom pelotóne je to vec málovídaná.

Ako často sledujete Sagana priamo v akcii?

Štyrikrát do roka u nás v Belgicku, predovšetkým na jar počas tradičných klasík. A potom, samozrejme, aj na majstrovstvách sve­ta.

A kde sa pozeráte na preteky, keď nie ste priamo v dejisku?

V našom klube Hippo 12. Keď je Peter na trati, máme vždy plno. A predovšetkým poriadne rušno.

#petersaganfanclub . Slovakije supporters

Príspevok, ktorý zdieľa Marc De Becker (@bigcrazyfanfrombelgium),

Spomínate si na vaše prvé stretnutie?

Odohralo sa v meste Mol v provincii Antverpy počas charitatívneho podujatia Tom Boonen a jeho priatelia. Organizoval ho športový riaditeľ tímu Quick Step Wilfried Peeters. Bolo to dávno, v tejto chvíli si ani nespomínam na rok. Avšak dobre si pamätám na môj prvý dojem. Sagan bol vtedy ešte veľmi hanblivý. Ľudia, ktorí ho poznajú iba zopár rokov, by mi hádam ani neverili.

Ak by mal v živote vyhrať už iba jedny preteky, ktorý triumf by ste mu dopriali najviac?

Jednoznačne Okolo Flámska. Ľudia na Slovensku zrejme najviac sledujú Tour de France, ale pre nás Belgičanov, špeciálne pre Flámov, nie je nič viac ako táto jedinečná klasika. Chápem, že hora Alpe-d’Huez je považovaná za ikonu cyklistiky, ale pozrite sa na náš Paterberg alebo Oude Kwaremont. Na tých krátkych stúpaniach sa toho predsa odohrá nepomerne viac.

Otázka, ktorý z jeho doterajších úspechov si ceníte najviac, je zrejme zbytočná…

Veru áno. Najviac som sa radoval, keď v roku 2016 ovládol práve Okolo Flámska. Na to, ako za sebou udržal famózneho Fabiana Cancellaru, sa jednoducho nedá zabudnúť. Samozrejme, tri tituly v rade na svetovom šampionáte tiež považujem za výnimočné.

Čo vravíte na jeho vylúčenie z tohtoročnej Tour de France?

Toto rozhodnutie bolo prehnané. Všetci videli, že Peter nič zlé nespravil. V našej klubovni sa v ten deň pre nás preteky skončili. V Belgicku mal tento nešťastný verdikt veľký ohlas, dokonca nás pozvali na diskusiu do verejnoprávnej televízie a rôznych rozhlasových staníc. Šli sme tam a obhajovali Saganov špurt. Ľudia zväčša s nami súhlasili.

Boli ste už niekedy na Slovensku?

Žiaľ nie. Ale chystám sa. Niečo už mám aj naštudované, nepotrvá dlho a prídem. Samozrejme, že prvotným dôvodom nie je krajina, ktorá je zaiste krásna, ale Peter Sagan.

Ak by sa jedného dňa rozhodol, že s cyklistikou skončí, komu budete fandiť?

To je veľmi ťažká otázka. V súčasnom pelotóne nikoho podobného nevidím. Takže asi nikomu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #UCI WorldTour #fanklub