Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Innsbruck 2018? Nič nie je nemožné, vraví Sagan

Najnáročnejšia trať za posledných 25 rokov. Peklo v Tirolsku. Profil, kde majú šancu len čistokrvní vrchári. Aj týmito spojeniami odborníci charakterizujú trať, na ktorej sa pôjdu budúcoročné majstrovstvá v cestnej cyklistike. Reakcia trojnásobného svetového šampióna? Nič nie je nemožné, vraví Peter Sagan.

28.09.2017 09:39
debata (9)
Takto oslavoval Peter Sagan svoj prvý titul... Foto: SITA/AP, Dean Hoffmeyer
Peter Sagan Takto oslavoval Peter Sagan svoj prvý titul svetového šampióna v Richmonde 2015.

Organizátori MS 2018 v Innsbrucku pripravili skutočne náročný profil. Jazdci sa budú musieť popasovať s 4670 metrami prevýšenia. Trať obsahuje sedem stúpaní na 1039 m vysoký Igls. V poslednom zo siedmich okruhov čaká výstup na Gramartboden, ktorý má 25-percentné stúpanie.

Má trojnásobný svetový šampión reálnu šancu uspieť v tirolských horách? „Prečo nie? Nič nie je nemožné,“ vravel Sagan pre Gazzetta dello Sport a dodal:

„V nedeľu v Bergene sme nastúpali takmer 3600 metrov, takže v porovnaní s budúcoročnou traťou to nie je až taký rozdiel. Myslím, že s prispôsobeným programom by som sa o to mohol pokúsiť. Ak by som sa dostal do formy, akú som mal na Tirreno-Adriatico 2012, kde som finišoval s Nibalim, tak sa to môže podariť.“

Trať v Innsbrucku 2018 bude mať celkovo 265 km. Mnohí ju považujú za najťažšiu od šampionátu v roku 1995 v Kolumbii, kde triumfoval Španiel Abraham Olano.

Sagan po úspešnej obhajobe v Bergene vyhlásil, že v tejto sezóne už nebude pretekať. Chce sa sústrediť na oddych a najmä na rodinu. Spolu s manželkou Katkou očakávajú narodenie prvého potomka.

Z toho dôvodu sa ani príliš nezamýšľa nad budúcou sezónou. Na otázku, či do svojho programu zaradí aj monumentálne klasiky Liége-Bastogne-Liége či Okolo Lombardska, odpovedal:

„Teraz vážim 80 kilogramov. Neverte tým, čo tvrdia, že moja hmotnosť sa pohybuje na hranici 73–74 kg. Vo forme mám 78 alebo 79 kg. Akoby som teda mohol vyhrať tie preteky?“

Profil pretekov elite na MS 2018 v Innsbrucku. Foto: internet
profil Profil pretekov elite na MS 2018 v Innsbrucku.

Mnohí experti i fanúšikovia sa teraz pýtajú, kam bude smerovať Saganova kariéra. Veľkú časť zo svojich 101 triumfov dosiahol v záverečných šprintoch jednotlivých etáp či na jednodňových klasikách.

Existuje šanca, že upraví svoj štýl, hmotnosť a spôsob jazdenia tak, aby sa zameral na trojtýždňové preteky Grand Tour ako Tour de France, Giro d'Italia či Vuelta a España?

„Ak by sa tak rozhodol, musí zhodiť kilogramy. Bez toho by v náročných stúpaniach v kopcoch nemal šancu. Ak však uberie na hmotnosti, stratí na sile. Rozhodnutie je na ňom. Každopádne, všetci sú zvedaví, kam bude smerovať jeho kariéra,“ vyhlásil Roberto Amadio, ktorý riadil stajňu Liquigas v časoch, keď tam Sagan začal kariéru v profipelotóne.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #UCI #Innsbruck 2018