Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valach o spolupráci so Saganom: Nevyžaduje nič extra

Ján Valach (44) patril vo svojej ére k popredným slovenským cyklistom, dva razy štartoval na olympijských hrách.

27.09.2017 12:00
ján valach, Foto: ,
Tréner Ján Valach.
debata (1)

V uplynulých sezónach pôsobil na poste športového riaditeľa v silných profesionálnych tímoch. Po Tinkoffe prestúpil do tímu Bora-Hansgrohe, kde má na starosti najmä slovenskú skupinu na čele s Petrom Saganom. „Pred niekoľkými rokmi sa mi ani nesnívalo, že raz budeme mať takého skvelého pretekára,“ tvrdí myjavský rodák.

Akú odozvu má Saganov úspech v jeho tíme Bora-Hansgrohe?

Bora podporila slovenské národné mužstvo, poskytla mu autobus i kamión, aj svojich ľudí, ktorí zabezpečovali štart našich reprezentantov. Vedenie tímu je šťastné, lebo tento rok sme mali dosť smoly. Všetci sme zažili krásny deň v Bergene. Tím sa podieľal aj na oslavách zisku tretieho titulu.

Ako ste si ich užili?

Bolo to veľmi príjemné, oslavy trvali do štvrtej, piatej ráno, kto koľko vydržal. Ja som pred pretekmi a v deň, keď sa konali, vstával o piatej ráno, rôznych povinností bolo dosť, takže sa to pokúsim všetko dospať.

Dostane Sagan od svojho tímu aj nejakú špeciálnu odmenu za mimoriadny úspech?

Peter má svoju zmluvu a neviem, ako má nastavené odmeny. To je vec pretekára a šéfov tímu.

Ako hodnotíte výnimočný Saganov triumf?

Je to fantázia, niečo neskutočné. Podal tri skvelé výkony po sebe na rozdielnych pretekoch. V záverečnej príprave mal teraz aj menšie zdravotné problémy, ale nezlomilo ho to. Ukázal perfektný výkon i taktickú zrelosť.

Taktika, ktorú ste zvolili, vyšla…

Nie všetko sa dá naplánovať, Peter sa zasmial, keď som pred štartom hovoril o tom, že sme pripravení na všetko a na nič. Taká je totiž cyklistika. Vždy musíte reagovať na vývoj. Príde hromadný pád alebo defekt, rátate so všetkým, ale musíte to odrazu riešiť podľa okolností, aké nastanú. Všetci chalani išli výborne, vrátane kontinentálnych jazdcov Tybora a Čanického. Pre nich platilo, že musia vydržať na okruhu 150 km a viac, Baška a Kolář 180 a viac, Juraj Sagan mal potom pomáhať Petrovi v záverečnej časti. Jazdiť s Petrom nie je maličkosť, má rýchly a nečakaný pohyb v pelotóne, Juraj je na to najviac zvyknutý.

Peter Sagan je hviezda. Je spolupráca s ním zložitá?

Nemá nijaké špeciálne požiadavky, nepotrebuje extra veci, ale chce mať svoj pokoj na prípravu. Viem za roky, čo spolupracujeme, čo je pre neho dôležité, na čo kladie dôraz. Komunikujeme spolu často a bol som s ním v kontakte aj pred MS, keď sa chystal na preteky v Bergene.

Historický úspech Petra Sagana na MS v Bergene Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Cyklisti na štarte hromadných pretekov MS v...

O rok budú MS v Innsbrucku na ťažkom, vysokohorskom okruhu. Bude mať na ňom nejakú šancu?

Už viackrát dokázal aj nemožné a zvládol aj náročnú kopcovitú trať… Ani v Bergene to nebol ľahký okruh. Ale platí, že trať na budúcoročnom šampionáte nie je vyhovujúca pre pretekárov jeho typu.

Vládne v Bore spokojnosť s uplynulou sezónou?

Som stále trochu smutný z toho, čo sa stalo na Tour, aj s odstupom času zastávam názor, že vylúčenie z pretekov bol pre Petra veľmi prísny trest. Som presvedčený, že by na Tour vybojoval šiesty zelený dres. Titul v Bergene dvihol náladu v tíme i spokojnosť. Mali sme predtým množstvo smoly, mohol by som ísť preteky za pretekmi, vždy by sa niečo našlo. Konečne po tom všetkom prišiel Bergen a slnko zasvietilo aj pre nás.

Peter Sagan už oznámil, že sa pre neho sezóna skončila. Čakajú ešte Boru nejaké preteky?

Na jeseň sú v programe ešte niektoré podujatia, na nich sa predstavia aj jazdci Bory, ideme Lombardiu, do Číny, Turecka, ale už nie cyklisti zo slovenskej skupiny, pre tých sa sezóna skončila.

Ako vnímate šancu pracovať v Saganovom tíme ako športový riaditeľ?

Dostal som priestor pri Petrovi a vážim si to. Práca ma veľmi baví, na jednej strane si to užívam, ale na druhej je to náročné, v tejto lige sa chyby príliš neodpúšťajú. Pôsobil som už v Tinkoffe a aj v novom klube sa cítim výborne, je v ňom výborná atmosféra.

Koľko je v tíme športových riaditeľov?

Sedem, jeden je hlavný, ten nás vedie, je to Nemec Enrico Poitsche. Okrem neho podlieham hlavnému manažérovi Ralphovi Denkovi. V tíme pôsobia aj traja tréneri. Pretekárov máme 27 a celkovo v tíme pracuje 80 ľudí.

Hovorí sa o tom, že v novej sezóne čakajú Boru niektoré zmeny.

Uvoľnili sme už štyroch cyklistov a angažovali posily. Jedna z nich je známy a skúsený Talian Daniel Oss, pre Petra by to mohol byť podstatný jazdec, mal by s ním chodiť na preteky. V uplynulých piatich rokoch pôsobil v BMC, Peter ho dobre pozná, začínal s ním vo veľkej cyklistike.

Prejavujú sa Saganove pozoruhodné výkony a výsledky aj v rozvoji slovenskej cyklistiky?

Peter podporuje mladežnícky klub v Žiline, kde vyrastal a z neho už pomaly vychádzajú prví reprezentanti. Jeho meno zastrešuje aj Detskú tour. Problém vidím v tom, že máme len jeden kontinentálny tím slabej úrovne, seniorská cyklistika je na tom zle, nefunguje. Detí môžeme mať nekonečne veľa, ale ak nebude mať ich výchova potrebnú nadväznosť, nemusí to priniesť efekt, neprejaví sa to na špici pyramídy.

Je šanca, že pribudne do tímu nejaký Slovák?

To nevidím momentálne reálne. Musel by niekto dosiahnuť významný výsledok. Dôležité je, že tí, čo sú tu, budú naďalej pokračovať. Slovenská skupina v tíme je početne silná, je nás teraz osem. Podobne široká je ešte poľská skupina. Práce je v roku veľa, už sa teším na voľno.

Ako ho využijete?

Som domased, v roku som sa nacestoval dosť. Nechystám sa nikam a ak, tak iba do Tatier, budem oddychovať, trochu športovať, jazdiť na bicykli a vybavovať si veci, ktoré som v roku zanedbal.

Kedy začne tím s prípravou na novú sezónu?

Koncom októbra nás čaká päťdňový teambuilding v Rakúsku. Potom nasleduje opäť mesiac voľna a na začiatku decembra sa už začne ostrá príprava sústredením na Malorke, ktoré potrvá až do osemnásteho.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Ján Valach #Bergen 2017