Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ich hrdina sa predávkoval. Merckx im poradil, aby začali fandiť akémusi Saganovi

Nielen na Slovensku, ale po celom svete. A dokonca aj tam, kde by to málokto čakal - v krajine, kde meno Peter Sagan je synonymom národného zlyhania. Trojnásobný majster sveta má svoj fanklub aj v Belgicku.

26.09.2017 17:42
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (11)

Oblečení v tradičnej čierno-žlto-červenej kombinácii farieb so zeleným transparentom Hippo 12 – I tifosi de Peter Sagan elgio. Do nórskeho Bergenu zavítala aj početná skupina fanúšikov cyklistiky z belgického mesta Bredene. Nepricestovala tam však preto, aby si vykričala hlasivky pre Van Avermaeta, Gilberta, Teunsa ani Wellensa. Podporovala 27-ročného Žilinčana.

"Prišli sme si vychutnať tento historický moment. Vyhrať majstrovstvá sveta trikrát v rade, to sa veru nestáva každý deň,“ zdieľal svoju radosť pre belgický denník Het Laatste Nieuws zakladateľ skupiny Steven Buyse.

Ešte viac ako samotná existencia skupiny prekvapuje jej príbeh. S Petrom Saganom nemal spočiatku nič spoločné. Cyklistických nadšencov nadchol niekto iný.

Článok o fanklube Petra Sagana  Hippo 12 - v... Foto: hln.be
Hippo 12 Článok o fanklube Petra Sagana Hippo 12 - v belgickom denníku Het Laatste Nieuws.

Volal sa Frank Vandenbroucke a so slovenskou superstar ho spájalo jediné: obrovský talent. To je všetko. Zatiaľ čo Sagan ten svoj postupne rozvíjal, mladý Belgičan vlastný zabíjal. Drogami a niekoľkými neúspešnými pokusmi o samovraždu. Víťaz bodovacej súťaže na Vuelte, ale aj prestížnych klasík Liège–Bastogne–Liège a Gent–Wevelgem, zomrel v roku 2009 počas dovolenky neďaleko Dakaru. Podľa oficiálnych správ za to mohla pľúcna embólia, v zákulisí sa však šepkalo, že sa predávkoval.

„Keď Frank zomrel, zostala po ňom veľká diera. Komu teraz budeme fandiť, pýtali sme sa sami seba,“ zaspomínal si Buyse. Odpoveď im dala cyklistická autorita. V Belgicku absolútne najväčšia – päťnásobný víťaz Tour de France, Eddy Merckx. „To on nás v roku 2011 upozornil na mladého Slováka,“ priznal.

Tí sa museli zblázniť, mysleli si ľudia v okolí. „Peter kto? Vôbec ho vtedy nepoznali. A pozrite sa, kde je dnes,“ zasmial sa Buyse, ktorý sa so Saganom prvýkrát stretol v roku 2013. „Dnes má fanklub, ktorý som pred rokmi založil, už viac ako 300 členov a pribúdajú ďalší. Chcel by som k nám Petra pozvať opäť, ale tentoraz to už bude vzhľadom na jeho časovú zaneprázdnenosť oveľa náročnejšie,“ myslí si Belgičan.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bergen 2017