Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velits: Žijeme v ére Petra Sagana

Unikátne tretie víťazstvo Petra Sagana v pretekoch s hromadným štartom na majstrovstvách sveta v cyklistike si vychutnal aj jeho bývalý reprezentačný kolega Peter Velits.

25.09.2017 10:11
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata (3)

„Peťo to opäť zvládol vynikajúco takticky. Nemohol chytať všetkých súperov, ktorí sa v závere pretekov pokúšali o nástupy. Stavil na to, že skupina je stále dostatočne veľká a silná, aby unikajúcich jazdcov dostihla. Urobil správne rozhodnutie. Záverečný špurt už pre neho bola tá jednoduchá časť. Všetko mu vyšlo presne tak, ako chcel,“ hodnotí Velits.

V špurte mal Sagan už len jediného reálneho konkurenta, domáceho matadora Alexandra Kristoffa. „Keď trvajú preteky viac než šesť hodín, tak v nich, samozrejme, nie je nič jednoduché. V závere však bol Peťo najsilnejší a najrýchlejší. Kristoff bol doma a mal obrovskú motiváciu zvíťaziť, ale Peťo mu jednoducho nedal šancu,“ chváli Sagana trojnásobný víťaz tímovej časovky na MS a majster sveta do 23 rokov zo Stuttgartu 2007.

Hviezda tímu Bora-Hansgrohe sa tretím triumfom na MS po sebe opäť zapísala veľkými písmenami do dejín cyklistiky.

„Je to čosi výnimočné, špeciálne. Peťo môže vyhrať titul ešte niekoľkokrát. Je len na ňom, či bude mať dostatočnú motiváciu. Sme v ére Petra Sagana v ktorej ostatní dobrí jazdci, ktorí chcú vyhrať MS, majú proti sebe súpera, ktorého je nesmierne ťažké zdolať. A ostane to tak ešte niekoľko rokov,“ naznačuje Velits.

Zároveň si myslí, že organizátori ďalších svetových šampionátov môžu len ťažko prichystať takú trať, ktorej profil by Saganovi prekážal.

„Neviem si takú ani predstaviť. Jedine, že by tam bol 15-kilometrový kopec, ktorý by šli aspoň desaťkrát… Peťov potenciál zbierať tituly majstra sveta je naďalej obrovský,“ tvrdí.

Sagan zažil počas tohto roka jedno veľké sklamanie, keď ho – ako sa neskôr ukázalo – neprávom vylúčili z Tour de France. Velits už vtedy avizoval, že výnimočný slovenský cyklista sa s tým rýchle vyrovná a opäť bude zbierať veľké víťazstvá.

„Predpokladám, že vylúčenie ho hnevalo tak týždeň. Viac to už neriešil a poctivo sa pripravoval na ďalšie výzvy a ciele. Na šampionát bol skvele pripravený, čo bolo najdôležitejšie,“ dodal Velits.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Velits #MS v cyklistike #Bergen 2017