Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred dvoma rokmi ho Sagan omráčil. Dumoulin teraz poškuľuje po hetriku

Holanďan Tom Dumoulin je nielen tohtoročným víťazom Giro d'Italia, ale aj kráľom časovkárov na svetovom šampionáte cyklistov v nórskom Bergene.

24.09.2017 12:13
debata
Tom Dumoulin oslavuje triumf v individuálnej... Foto: SITA/AP, Cornelius Poppe
Tom Dumoulin, Primož Roglič, Chris Froome Tom Dumoulin oslavuje triumf v individuálnej časovke MS, vľavo druhý Primož Roglič, vpravo tretí Chris Froome.

Po zlate v tímovej a individuálnej časovke však nemá dosť a poškuľuje aj po zlatom hetriku. A hoci 26-ročný jazdec tímu Sunweb nepatrí medzi hlavných favoritov nedeľňajších pretekov s hromadným štartom, nevylučuje, že sa pokúsi o takmer nemožné.

V holandskom tíme okrem neho figurujú silní klasikári Wout Poels, Lars Boom, Niki Terpstra, tiež Bauke Mollema, Koen de Kort, Sebastian Langeveld, Jos van Emden a šprintérske eso Danny van Poppel.

„Máme silný tím, ale nemáme rýchlych šprintérov. Okruh v Bergene môže vyhovovať silným šprintérom, ktorí dokážu byť rýchli aj po 270 km jazdenia. Profilovo je to niečo medzi pretekmi Okolo Flámska a Liége-Bastogne-Liége. Majstrovské preteky v roku 2014 v španielskej Ponferrade mali strmšie stúpania, ale inak to bolo podobné ako teraz v Bergene,“ myslí si Tom Dumoulin, citoval ho web CyclingNews.

Dumoulin nie je úplne neznáma postava pretekov s hromadným štartom na MS. Pred dvoma rokmi v americkom Richmonde, kde Peter Sagan omráčil všetkých víťazným nástupom v poslednom stúpaní, Holanďan bol súčasťou vedúcej skupiny a napokon to vytiahol na solídne 11. miesto s odstupom 3 sekúnd za víťazným Slovákom. Recept na prípadný úspech na konci 267,5 km dlhých pretekov v Bergene vidí takto:

„Sagan, Van Avermaet či Matthews sú veľkí favoriti. My v tíme nemáme jazdca ich kalibru. Môžeme však využiť otvorenosť profilu, ktorú nám trať ponúka. Ten si bude vyžadovať veľa intuície a správnej reakcie na ataky v záverečných kolách pretekov. Ak sa teda naskytne situácia ísť do úniku v závere, treba dúfať, že nastane pre nás ideálna situácia.“

Konkrétne k osobným ambíciám v pretekoch, ktoré sa začali v nedeľu krátko po 10.00 h, Dumoulin na tlačovej konferencii Holanďanov v Bergene poznamenal: „Vždy som tvrdil že sa na svetovom šampionáte pokúsim zaútočiť na tri tituly. Prvé dvoje preteky mi ich priniesli. Teraz sa maximálne koncentrujem na tie tretie. Myšlienka byť trojnásobný majster sveta sa mi veľmi páči.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #Tom Dumoulin