Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan potreboval na sto víťazstiev 2739 dní. Ešte nekončí

Peter Sagan zbieral víťazstvá už ako junior. Od začiatku udivoval všestrannosťou a musel riešiť dilemu, po ktorej cyklistickej ceste sa pustí. Pred vstupom do seniorského pelotónu žiaril v teréne. Stal sa svetovým i európskym šampiónom v horskej cyklistike i v cyklokrose.

10.09.2017 17:52
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

„Neviem sa ešte zaradiť, začnem prvý rok medzi mužmi, až potom uvidím, na čo si môžem trúfať. Na ceste majú v tímoch miesto aj robotníci. Ale s niečím podobným by som nebol spokojný. Ja najradšej vyhrávam…" vravel mladík po podpise prvej profesionálnej zmluvy s tímom Liquigas.

Premiérové profesionálne preteky Tour Down Under absolvoval na austrálskych cestách v januári 2010 a krátko po nich oslavoval dvadsať rokov. Svet hovoril o veľkom talente. Žilinský rodák prognózy naplnil. Odvtedy sa stal dvojnásobným majstrom sveta, vyhral osem etáp na Tour de France a získal na nich päť zelených tričiek najúspešnejšieho jazdca v bodovacej súťaži.

Od jeho prvého po sté víťazstvo uplynulo 2739 dní. Desať najvýznamnejších a najpamätnejších Saganových triumfov približujeme v časovom poradí, ako si ich pripisoval na svoj cyklistický účet.

Paríž – Nice 2010, 3. etapa

Na prvé víťazstvo v profesionálnej kariére nemusel mladý Žilinčan dlho čakať. Tešil sa z neho už 10. marca 2010, len necelé dva mesiace po tom, čo si odkrútil premiérový štart medzi profíkmi. Etapa sa išla v krutom počasí. Sagan šokoval súperov, lebo ju zvládol ako starý mazák. Nastúpil z druhej pozície a nedal skúsenejším súperom šancu (2. Rodriguez, 3. Roche).

„V etape sa teplota pohybovala okolo nula stupňov, o to bola náročnejšia. V závere som sa držal v prvej skupine. V špurte som zo seba vydal všetko a v duchu som si vravel: Peťo, teraz už nesmieš prísť o prvé historické víťazstvo. Vyšlo mi to."

Okolo Poľska 2011, celkový triumf

Bol to neľútostný boj o každú sekundu. Napokon bol rýchlejší ako Talian Marcato a Ír Martin o osem sekúnd na vyše 1100-kilometrovej trati. Jazdec tímu Liqugas-Cannondale vyhral dve etapy – kopcovitú a horskú a potvrdil, že si môže trúfať aj na úspech v náročných etapových podujatiach. Ťažká tatranská etapa ho úplne vyčerpala, stratil v nej žlté tričko, v poslednej ho získal späť. „Je to doteraz moje najväčšie víťazstvo," žiaril v cieli „Cítim veľkú pohodu a teším sa na to, že si večer pozriem Krakov aj bez šliapania do pedálov."

Vuelta a Espaňa 2011, 6. etapa

Z takzvaných Grand Tour si najskôr pripísal štart na Vuelte a Espaňa. Prvý raz v kariére absolvoval trojtýždňové podujatie, 21 etáp. Saganov deň prišiel 25. augusta. V šiestej etape z Úbedy do Cordóby sa tešil z prvého víťazstva na pretekoch takéhoto rangu. Etapa bola v itinerári pretekov označená ako „Je to fantastické. Šprint do cieľa bol trochu zmätočný, zobral som to na seba a vyšlo to,“ popisoval úspešný finiš.

Vuelta a Espaňa 2011, 21. etapa

„Túžil som vyhrať aspoň v jednej etape a podarilo sa mi to hneď trikrát. S tým som naozaj nerátal. Sú to moje najcennejšie víťazstvá v doterajšej kariére," pripomínal Sagan 11. septembra, keď si pripísal tretí triumf na Vuelte. Mal špecifickú príchuť. Čo znamená na Tour úspech v poslednej etape na Champs Elysées, to je na Vuelte víťazný finiš v Madride. „Medzi víťazstvami nerobím rozdiely, všetky si vážim, ale byť prvý v cieli v poslednej etape v Madride, to je dvojnásobná výhra," potvrdil.

Tour de France 2012, 1. etapa

Sagan sa na najväčšie preteky planéty neponáhľal. Tretí rok jazdil v profesionálnom pelotóne, keď sa postavil na ich štart. Potom sa však konkurencia nestačila čudovať. Z prvých šiestich etáp vyhral tri. Premiérový triumf si vychutnával 1. júla hneď v úvodnej na belgickej pôde – z Liege do Seraingu. Pohral sa s celým pelotónom a s prehľadom dosiahol svoj dovtedy najväčší triumf. Na páske si ešte dovolil gesto, ktorým naznačil mávanie krídlami. Akoby chcel ukázať, že uletel všetkým. V špurte nedal šancu takým majstrom ako Cancellara a Boasson Hagen.

Tour de France 2012, 3. etapa

Senzačný Peter Sagan. A výborný Peter Velits. Nevídaný finiš dvoch Slovákov. Taká situácia vo vyše storočnej histórii najslávnejších cyklistických pretekov nikdy nenastala a kto vie, kedy sa ešte zopakuje. Sagan vybojoval druhé víťazstvo na Tour a tretí skončil Velits. Medzi nich sa vtesnal len Nór Hagen. V etape mali problémy mnohí jazdci, aj Sagan. „Bola to nervózna etapa. Nabúrala do mňa motorka. Padli sme na zem viacerí, ale našťastie sa mi nič vážne nestalo. Musel som vymeniť bicykel a dobehnúť pelotón," približoval drámu. V cieli sa najprv prežehnal a potom imitoval pohybom rúk šprintéra rútiaceho sa do cieľa. Napodobnil Forresta Gumpa.

MS 2015 v Richmonde

Prvý titul majstra sveta! V americkom Richmonde si 27. septembra vychutnával veľké ovácie. Prežíval obrovskú radosť, úľavu i nesmiernu únavu. Dosiahol životný úspech v nekonečných pretekoch, merali 260 kilometrov. „Pred pretekmi som nečakal, že vyhrám, ale chcel som pre to urobiť maximum. Dopadlo to neuveriteľne. Cyklistické preteky prinášajú mnohé momenty a je to aj o sekundových rozhodovaniach. Mal som iba jeden náboj v pretekoch a ten som využil v pravom momente. Vyšlo to geniálne," vravel Sagan, vtedy člen tímu Tinkoff-Saxo. Zablahoželal mu aj majiteľ Oleg. „Peter je zviera. Cyklistika by bez neho bola iná," zareagoval svojsky.

Okolo Flámska 2016

Konečne! O toto víťazstvo sa usiloval niekoľko rokov. Vyhrať jeden z monumentov, ktorý patrí do seriálu veľkých jarných klasík, má cveng. Sagan sa ho dočkal v 100. ročníku pretekov Okolo Flámska 3. apríla. A dosiahol ho vo veľkom štýle. Trinásť kilometrov pred cieľom sa odpútal z vedúcej skupiny a po sólovej jazde vyhral s 22-sekundovým náskokom pred druhým Cancellarom. „Boli to superťažké preteky od začiatku až do konca. Mal som problémy po sto kilometroch, keď som musel meniť obe kolesá. Bolo aj veľa pádov. Som vďačný spolujazdcom, že mi pomohli dostať sa do dobrej pozície," vravel víťaz.

Tour de France 2016, 2. etapa

Čakanie bolo dlhé, ale Sagan sa opäť postavil na najvyšší stupienok na Tour. Piaty etapový vavrín získal po troch rokoch. Jeho prechádzajúci mal dátum 5. júla 2013. Teraz bol najrýchlejší 3. júla 2016 v druhej etape, ktorá viedla zo Saint-Lô a po 183 km vrcholila v Cherbourg-en-Cotentin. Viedla zvlneným terénom a bola ako šitá na neho. Tento úspech mal pre neho výnimočnú príchuť aj z iného dôvodu. Vyniesol mu žlté tričko lídra na najslávnejších pretekoch sveta. Zažil aj kurióznu situáciu, v cieli nevedel, že sa stal víťazom etapy, hoci finišoval na čele skupiny. „Bolo to pre mňa veľké prekvapenie, myslel som si, že dvaja pretekári sú už v cieli pred nami," reagoval.

MS 2016 v Dauhe

Na čele pelotónu sa objavil ako blesk a prefrčal popri všetkých do cieľa. Na páske zdolal superšprintéra Cavendisha a 16. októbra sa stal druhý raz majstrom sveta. V katarskej Dauhe obhájil zlato. „Som v šoku, stále tomu nemôžem uveriť," vravel. Ako šiestemu jazdcovi v deväťdesiatročnej histórii MS sa mu podarilo získať titul dva razy za sebou. Preteky sa uskutočnili v náročných podmienkach, vo veľkej horúčave, časť trasy viedla v púšti, cyklistom znepríjemňoval situáciu aj silný vietor. Do cieľa dorazila len štvrtina zo štartovného poľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan