Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemec Kittel nemá dosť - v Pau piaty triumf šprintérskeho kráľa

Nemecký cyklista Marcel Kittel je naďalej suverénom rýchlych koncoviek etáp na 104. ročníku Tour de France. Kittel ukázal všetkým súperom chrbát aj v stredajšej 11. etape, ktorá sa začala v Eymet a po 203,5 km vyvrcholila hromadným šprintom v Pau.

12.07.2017 13:10 , aktualizované: 18:30
marcel kittel, zelený dres, tour de france Foto: ,
Nemec jazdiaci v zelenom drese Marcel Kittel.
debata (5)

Práve toto mesto, ktoré je bránou do Pyrenejí, je jedným z najtradičnejších cieľových destinácií na Tour de France. Etapa tam finišovala po päťdesiaty deviaty raz. Za Kittelom skončil druhý Holanďan Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) a tretí Nór Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Štvrté miesto zostalo pre Austrálčana Michaela Matthewsa (Sunweb), ktorý opäť výraznejšie zaostal za Kittelom v boji o zelený dres. Momentálne má „zelený muž“ náskok už 133 bodov.

„Je to neuveriteľné. Zvládol som to opäť veľmi dobre, posúval som sa z jedného zadného kolesa na ďalšie. Náš tím bol rovnako neuveriteľný, skvelým spôsobom pre mňa pracoval Philippe Gilbert, nemám slov. Paráda. Momentálne sa všetko zišlo tak, že víťazím – mám dobré nohy aj pozitívu myseľ. Zlé to už na tejto Tour de France pre mňa nebude. Som veľmi spokojný,“ povedal Marcel Kittel pre Eurosport.

Dvadsaťdeväťročný Kittel vyhral piatu etapu v tohtoročnej edícii TdF a štrnástu celkovo, čím sa už o dve etapové prvenstvá dostal pred krajana Erika Zabela. Jediný, kto v šprinte na rovine zdolal v tohtoročnej edícii „Starej dámy“ Marcela Kittela, bol v 4. etape Francúz Arnaud Démare. Ten však už v pelotóne TdF nefiguruje (nedošiel v časovom limite do cieľa 9. etapy), rovnako ako pre „nesúmerný“ šprint vylúčený Peter Sagan a zranený Mark Cavendish.

Lídrom pretekov naďalej zostal Brit Christopher Froome (Sky) s náskokom 18 sekúnd pred Talianom Fabiom Aruom (Astana) a 51 sekúnd pred Francúzom Romainom Bardetom (AG2r La Mondiale). Vo štvrtok čaká na pelotón TdF prvá z dvoch pyenejských etáp z Pau do Peyragudes (214,5 km) so šiestimi kategorizovanými stúpaniami vrátane „výšľapu“ na Port de Bal?s (1 755 m), ktorá je prémiou špeciálnej HC kategórie.

Stredajšia jedenásta etapa bola šiestou z ôsmich v programe tohtoročnej „starej dámy“, ktorá mala cez 200 km a pre favoritov pre celkové poradie mala byť posledným oddychom pred štvrtkovým príchodom do Pyrenejí. Aj bola. Nenáročný profil nahrával šprintérom a tiež tradičnému úniku, do ktorého sa vydalo trio Marco Marcato (UAE Team Emirates), Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe) a Frederik Backaert (Wanty – Groupe Gobert). Po 25 km malo trio vpredu náskok 4:10 min a po 50 km rovné 4 minúty. V bufetovej zóne na trati nastal pád a odniesol si to Talian Dario Cataldo (Astana), ktorý sa musel predčasne rozlúčiť s pretekmi. spadol aj jeho tímový kolega a skvelý vrchár Jakob Fuglsang, ktorý pokračoval s poranením zápästím. Problémy so zranením mal po páde aj Arthur Vichot (FDJ), neskôr aj dvojnásobný šampión Alberto Contador (Trek-Segafredo), ale obaja opäť vysadil do sedla bicykla.

Brit Chris Froome (v žltom) a za ním nemecký... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Tour de France, chris froome, marcel kittel Brit Chris Froome (v žltom) a za ním nemecký jazdec Marcel Kittel (v zelenom).

Rýchlostná prémia bola situovaná na 142,5 km v Aire.sur L'Adour. Vyhral ju Talian Marcato pred Belgičanom Backaertom a Poliakom Bodnarom, pelotón priviedol o 2:20 min neskôr na štvrtom mieste Nór Alexander Kristoff. V zelenom drese lídra bodovacej súťaže jazdiaci Marcel Kittel získal za 6. miesto 10 bodov. O tri kilometre neskôr prišla na rad jediná vrchárska prémia IV. kategórie Côte d'Aire-sur-l'Adour s dĺžkou 1,2 km a priemerom 4,2%. Ako prvý sa tam dostal a 1 bod do vrchárskej súťaže získal Backaert.

Tridsať kilometrov pred cieľom sa náskok tria vpredu zmenšil na polminúty, a to bol signál pre skvelého časovkára Bodnara, aby to skúsil v sóloúniku. Tradičný pomocník Petra Sagana na TdF zakrátko mal náskok 1:20 min a smeroval za etapovým triumfom. Dlho to pre neho vyzeralo nádejne, 10 km pred páskou mal ešte k dobru 40 sekúnd. Bdnar sa vrútil sám aj do záverečných 3 km, ale to mu už zjavne ubúdali sily. V záverečnom technicky náročnom kilometri po prejazde pravotočivej zákruty 300 m pred cieľom sa jeho odvážny pokus skončil a ťažko skúšaný tím Bora-Hansgrohe prišiel o možnosť etapového víťazstva. Záver patril, ako už tradične, Marcelovi Kittelovi a jeho triumfu číslo 5 na TdF 2017.

11. etapa (Eymet – Pau, 203,5 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Quick-Step Floors 4:34:27 h, 2. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo, 3. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Dimension Data, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 5. Daniel McLay (V. Brit.) Fortuneo – Oscaro, 6. Davide Cimolai (Tal.) FDJ, 7. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 8. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis, 9. Ben Swift (V. Brit.) UAE Team Emirates, 10. Danilo Wyss (Švaj.) BMC Racing – všetci rovnaký čas ako víťaz.

Poradie po 11. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 47:01:55 h, 2. Fabio Aru (Tal.) Astana +18 s, 3. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +51, 4. Rigoberto Urán (Kol.) Cannondale-Drapac +55, 5. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +1:37 min, 6. Daniel Martin (Ír.) Quick-Step Floors +1:44, 7. Simon Yates (V. Brit.) Orica-Scott +2:02, 8. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +2:13, 9. Mikel Landa (Šp.) Sky +3:06, 10. George Bennett (N. Zél.) LottoNL-Jumbo +3:53.

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Marcel Kittel (Nem.) Quick-Step Floors 335 bodov, 2. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 202, 3. André Greipel (Nem.) 171

Súťaž vrchárov (bodkovaný dres): 1. Warren Barguil (Fr.) Sunweb 60 bodov, 2. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo 30, 3. Alexis Vuillermoz (Fr.) AG2R La Mondiale 27

Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Simon Yates (V. Brit.) Orica-Scott 47:03:57 h, 2. Louis Meintjes (JAR) UAE Team Emirates +2:58 min, 3. Pierre-Roger Latour (Fr.) Ag2r La Mondiale +3:28.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Kittel #Tour de France 2017