Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Psy veľké ako poníky či oddychujúce lamy. Cyklisti čelia aj živým prekážkam

Tour de France ponúka každoročne napínavé súboje o každý milimeter asfaltu. Cyklisti si v extrémnych podmienkach nič nedarujú, podstupujú niekoľkohodinové skúšky v horúčavách i hustom daždi, v stúpaniach do kopcov prežívajú muky, v prudkých zjazdoch riskujú životy.

02.07.2017 05:00
debata

Napriek dokonale ušitej taktike musia ostrieľaní profesionáli počítať aj s nepredvídateľnými okolnosťami. Nadšení, ale aj dotieraví fanúšikovia ich zápolenie (zväčša) neovplyvnia, no so zvieratami je to komplikovanejšie. Počas vyše storočnej existencie slávnych pretekov narušili ich priebeh kravy, ovce, no najmä psy.

Jeden z najkurióznejších prípadov zarezonoval vo vlaňajšej edícii, aj keď napokon do samotného diania nezasiahol. Len niekoľko hodín pred stúpaním na slávny horský priesmyk Col du Tourmalet obleteli internet fotografie asi dvadsiatky robustných zvierat, ktoré by v Pyrenejach nikto nečakal. Spokojne sa ochladzovali na ceste počas zahmleného rána. „Prví diváci sú už na mieste," znel jeden z titulkov pred ostro sledovanou etapou. Išlo o lamy.

Skupinka pochopiteľne nepricestovala z Južnej Ameriky, aby si pozrela dramatické dianie na trati. V skutočnosti ich chovali v La Mongie, dedine pod Tourmaletom. V letných mesiacoch pre ne majiteľ musel nájsť náhradné bývanie, ktoré však zasahovalo do trasy 8. etapy. V čase ostrého štartu už boli zatvorené v ohrade a neskoršieho víťaza etapy Chrisa Frooma na púti k dôležitému triumfu neohrozovali.

Ďalším pomerne častým narušiteľom na Tour sú kravy. Ak sú za plotom či sledujú pohyb pelotónu z diaľky, sú spestrením televíznych či fotografických záberov. Pri „vpáde" na cestu sa z nich však stáva nebezpečná zbraň. Na historickej snímke z Tour 1929 najodváž­nejšia z kráv zvedavo skúma cyklistov z tesnej blízkosti a tí ju musia obchádzať po krajnici. Ako napokon dopadla táto situácia a či ovplyvnila poradie v cieli, nevedno.

Seriál: Z histórie Tour de France

Logo Tour de France.

Aj počas 104. ročníka Tour de France vám redakcia Pravdy prináša zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete. Víťazstvá i prehry, pády a intrigy, doping či smrť. Aj takéto bývali preteky Okolo Francúzska.

Čítajte seriál História Tour de France

V 11. etape ročníka 2015 bol blízko k tragédii Warren Barguil. Domáci pretekár z tímu Giant-Alpecin musel nečakane ukázať svoje reflexy pri zjazde z Tourmaletu. V takmer stokilometrovej rýchlosti sa len o desiatky centimetrov vyhol dvom kravám. Tie sa vo veľmi nevhodnom čase rozhodli prejsť cez cestu na druhú stranu pastviny. Zakrátko ich napodobnilo celé stádo, ktoré zatarasilo cestu sprievodným vozidlám.

„Prvej som sa pozrel priamo do očí a ona sa ani nepohla," hovoril v cieli Barguil. „Videl som, ako kravy vchádzajú na cestu, tak som prudko zabrzdil a snažil sa dostať čo najďalej od nich. Našťastie som sa vyhol zrážke a mohol opäť zrýchliť. Zlé vyhodnotenie situácie či zaváhanie by mohlo v takejto situácii vyjsť draho," dodal. V zjazde sa mu táto skúsenosť nevypomstila a priblížil sa k vedúcej skupinke, no v cieľovom stúpaní nakoniec stratil na víťaza vyše pol minúty.


by tuxboard

„Kravy mi nevadia, som zvyknutý na Pyreneje a poznám ich úskalia. Jazdíte v dokonalom prírodnom prostredí. Úprimne – celkom sa mi to páči," uzavrel prekvapivo. Zaujímavosťou je, že rok predtým čelil podobnej situácii na Vuelte.

Aj keď váhou sa ku kravám ani zďaleka nepribližujú, o nepríjemné situácie sa môžu postarať aj psy. Pády zavinené štvornohými miláčikmi fanúšikov nie sú na Tour de France ničím výnimočným.

Nemecký cyklista Marcus Burghardt, momentálne kolega Petra a Juraja Saganovcov v tíme Bora – Hansgrohe, pred desiatimi rokmi nemal toľko šťastia ako Barguil. Na 50. kilometri 9. etapy, ktorá niesla prívlastok kráľovská (štartovalo sa vo Val d’Isere), urobil salto cez riadidlá po zrážke s labradorským retrieverom. Toho si neustrážil majiteľ v najhoršom momente – pri prejazde pelotónu. Burghardt spadol na asfalt a zničil si predné koleso, jeho bicykel zostal nepojazdný. Vtedajší pretekár T-mobilu aj vystrašený pes vyviazli bez zranení.

Nevídaný kúsok sa podaril o pár dní neskôr Francúzovi Sandymu Casarovu. Svoje prvé z celkových troch etapových víťazstiev na Tour dosiahol po zrážke so psom a následnom páde 27 kilometrov pred cieľom 18. etapy. Finišoval s odretým bokom a narazeným lakťom, ale s úsmevom na perách. „Toho psa som vôbec nevidel. Po páde som takmer odstúpil. Som však rád, že som mohol pokračovať a oslavovať triumf. Konečne som sa ho dočkal," uviedol Casar v cieli.

Ešte jedna pamätná situácia, tentoraz z ročníka 2012. Belgičan Phillipe Gilbert mal čo robiť, aby majiteľovi veľkého čierneho chlpáča, ktorý ho poslal na zem, nevrazil. Zastavili ho až členovia tímu. Nečudo, tvrdý pád mohol zastaviť jeho olympijské ambície, napokon však v Londýne štartoval. „Mal veľkosť poníka," opísali pretekári stretnutie s veľkým psom.

Do tretice Tourmalet, zmeníme len druh zvierat. V roku 2010, pri stúpaní na legendárny kopec, skrížili cyklistom v hustej hmle a daždi cestu zatúlané a zjavne dezorientované ovce. Pelotón musel pribrzdiť, tentoraz našťastie nikto neskončil na asfalte a vedúca skupina pred finišom nebola ohrozená.

Dostanú sa zvierací narušitelia k slovu aj na tohtoročnej Tour? Ak áno, verme, že to bude len v úsmevnej rovine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #história Tour de France