Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Indurain je päť krokov predo mnou, priznal Dumoulin

Športový riaditeľ holandského cyklistického tímu Sunweb Iwan Spekenbrink pred Giro d'Italia dúfal v umiestnenie v blízkosti prvej trojky celkového poradia.

29.05.2017 12:10
Tom Dumoulin Foto: ,
Tom Dumoulin.
debata

Líder tímu Tom Dumoulin opatrne hovoril o možnosti triumfu v niektorej z etáp. Skutočnosť na konci 100. ročníka slávnych pretekov prevýšila všetky očakávania. Dumoulin zdolal po 3605 km všetkých svojich konkurentov a pripísal si triumf v pretekoch, ktoré jeho tvorcovia s dvoma časovkami a šiestimi dvojtisícovými priesmykmi vyskladali ako jedny z najťažších modernej histórii cestnej cyklistiky. Tradičná oranžová farba v podaní Holanďanov sa v nedeľu večer na milánskom Piazza del Duomo zmenila na ružovú. Tridsaťsedem rokov trvalo, kým sa holandský cyklista postavil na najvyšší stupeň po pretekoch Grand Tour. Dumoulin nadviazal na krajana Joopa Zoetemelka a jeho triumf na Tour de France 1980.

„Najviac nervózny a aj nahnevaný som bol po tom, čo som prešiel cieľom záverečnej časovky a všetci mi už gratulovali k celkovému víťazstvu. Začal som sa teda cítiť ako víťaz, oslavoval som. Až neskôr v stane som videl, že rozdiel medzi mnou a Quintanom je iba trojsekundový. Vošla do mňa zlosť, zrazu som bol neuveriteľne napätý. Nervóznejší som azda nebol nikdy predtým. Veď sa ešte čokoľvek mohlo stať. Hneval som sa na seba, aj ľudí naokolo. Napokon však všetko dobre dopadlo,“ opísal Tom Dumoulin chvíle, keď si ešte nebol istý celkovým víťazstvom.

Dumoulin tvrdí, že pred záverečnou časovkou bol aj nebol nervózny. Vedel, že za Quintanom zaostáva o 53 sekúnd a že reálne je v jeho silách toto manko zmazať. „Nikdy nemôžete ísť do pretekov úplne pokojný a suverénny. Stále musíte trochu pochybovať. Noc pred záverečnou etapou som spal dobre a na raňajkách som nebol nervózny. Cestou autobusom na štart časovky som mal v jeho zadnej časti matrac a dostatok pohodlia. Na obede som už bol nervózny, mal som vysoké spaľovanie, ale zostal som koncentrovaný. Predtým som absolvoval pomerne veľa časoviek pod tlakom a teraz sa mi táto skúsenosť vyplatila,“ konštatoval Dumoulin. Napokon Quintanovi nadelil 1:24 min a v sumáre 21 etáp z toho bola rozdielová polminúta.

Nestáva sa často, aby niekdajší špecialista na časovky víťazil na pretekoch Grand Tour nad renomovanými vrchármi. Nie je to však zase úplná novinka, veď začiatkom 90. rokov minulého storočia Španiel Miguel Indurain víťazil na Tour de France (5) aj Giro d'Italia (2) práve tak, že prednosti z časovky vhodne doplnil vytrvalosťou v kopcoch. Po prvý raz sa to Dumoulinovi vyplatilo pred dvoma rokmi na Vuelte, kde skončil celkovo šiesty a okrem časovky ovládol aj jednu stredne horskú etapu.

„Nie som prvý časovkár, ktorý to vie aj v kopcoch. Taký Indurain je päť krokov predo mnou. Podobný typ bol aj Bradley Wiggins, ale ja sa s nimi nechcem porovnávať. Nikdy som nebol zlý vrchár, bolo to vo mne, aj keď ako mladší som netrénoval výlučne v kopcoch. V okolí Maastrichtu by ste kopce márne hľadali,“ s úsmevom podotkol 26-ročný Dumoulin, ktorý je rodákom práve z tohto holandského mesta. Zároveň vážnejšie dodal, že tréning vo vyšších nadmorských výškach už do svojej prípravy v ostatných rokoch predsa len zaradil. „Mám za sebou viaceré sústredenia na Tenerife či Sierra Nevade. Nestratil som až tak veľa na hmotnosti, možno len dve-tri kilá oproti situácii spred troch rokov. Som však silnejší po mentálnej stránke. Omnoho viac toho na bicykli vytrpím,“ priznal jednu z vlastností víťazov veľkých pretekov.

Jeho cesta za prvým triumfom na Grand Tour v kariére nebola jednoduchá a priamočiara. V 9. etape so záverečným stúpaním na Blockhaus prišiel o najlepšieho domestika v kopcoch Wilca Keldermana, ktorý mal nehodu s policajnou motorkou. V 16. etape zasa v klesaní z majestátneho Stelvia ho premohli žalúdočné či črevné problémy a neplánovaná zastávka na toaletu ho stála viac než dve minúty tvrdo vybudovaného náskoku v prvej z dvojice časoviek. Dumoulin však nepodľahol panike, ani tlaku silného tímu Movistar na čele s horolezcom na bicykli Quintanom či domácimi fanúšikmi tlačenému Vincenzovi Nibalimu. Hoci sa nevyhol drobným zaváhaniam v Dolomitoch a prišiel o ružový dres lídra pretekov, počkal si na svoju chvíľu a v záverečnej časovke do Milána udrel opäť v plnej sile.

„Najťažšie pre mňa bolo, keď som v 19. etape zaostal v jednom z klesaní. Mal som už za sebou črevné patálie a vedel o nejakom probléme so stravou. Bol to pre mňa zlý deň, ale našťastie, bola z toho len jedna minúta. Mal som už skúsenosť z Vuelty, keď som stratil oveľa viac, preto som sa snažil zostať pokojný a nevnímať to ako niečo negatívne,“ pripomenul Dumoulin.

Už počas pretekov sa pokoj vyžarujúci Holanďan neraz vyjadril, že mediálnu slávu spojenú s dobrými výsledkami na dvoch kolesách príliš nemusí. Po dovŕšení historického úspechu na Giro d'Italia svoje myšlienky rozvinul do nasledovnej podoby. „Neviem si predstaviť, čo sa teraz deje v Holandsku, ale určite viem, že chcem zostať rovnakým človekom ako predtým. Možno ma ľudia teraz začnú vnímať inak, ale chcem veriť, že sa budem môcť aj naďalej previezť na bicykli okolo Maastrichtu bez nálepky supehrdinu. Viem sa síce rýchlo bicyklovať, ale zároveň si chcem zachovať normálny život.“

Záverečná tlačová konferencia s víťazom Giro d'Italia 2017 sa neobišla bez porovnaní s Dumoulina s najväčšími postavami histórie minimálne holandskej cyklistiky. Na otázku, či sa cíti ako skutočný šampión, keď vidí na víťaznej trofeji už aj svoje meno, odpovedal takto: „Je to česť, že som už aj ja súčasťou dlhej listiny víťazov. Sám sa ním ani necítim. Je to však čosi výnimočné, keď si uvedomím, že Jan Janssen bol prvý Holanďan, ktorý vyhral Vueltu a Tour de France a ja zase prvý s triumfom na Gire. Samozrejme, do budúcnosti si budem klásť ďalšie ciele, ale teraz som šťastný z toho, čo som práve dosiahol. Verím, že môj život sa týmto víťazstvom príliš nezmení. Chcem zostať rovnakým človekom s rovnakým charakterom.“

Zaujímavosti spojené s víťazstvom Toma Dumoulina na Giro d'Italia 2017:

  • Tom Dumoulin je prvý Holanďan, ktorý triumfoval na Giro d'Italia a to práve v jeho storočnicovej verzii. Jeho víťazstvo prišlo presne 50 rokov po prvom triumfe holandského cyklistu na pretekoch Grand Tour, v roku 1967 Jan Janssen ovládol preteky Vuelta a Espaňa.
  • Dumoulin sa zaradil ku krajanom Joopovi Zoetemelkovi a spomenutému Janssenovi a stal sa tretím Holanďanom s triumfom na podujatí Grand Tour. Janssen okrem Vuelty 1967 triumfoval aj na Tour de France 1968, Zoetemelk vyhral Vueltu v roku 1979 a Tour de France o rok neskôr.
  • Doteraz jediným Holanďanom, ktorý sa dostal na Giro dˇItalia na stupne víťazov, bol v rokoch 1987 a 1988 Erik Breukink, finišoval tretí, resp. druhý.
  • Giro d'Italia v roku 2017 prinieslo druhé najtesnejšie rozuzlenie v histórii týchto pretekov, keď Dumoulin zdolal Kolumbijčana Naira Quintanu o 31 sekúnd a Taliana Vincenza Nibaliho o 40 sekúnd. Tesnejšie to bolo iba v roku 1974, keď legendárny Belgičan Eddy Merckx zvíťazil pred Talianmi Gianbattistom Baronchellim o 12 sekúnd a Feliceem Gimondim o 33 sekúnd.
  • Len po tretí raz v storočnej histórii Giro dˇItalia sa stalo, že majiteľ ružového trička sa menil po poslednej etape pretekov. Talian Francesco Moser takto zdolal Francúza Laurenta Fignona v roku 1984 a Kanaďan Ryder Hesjedal Španiela Joaquíma Rodrígueza v roku 2012. Aktuálne Dumoulin zaútočil na celkové víťazstvo až zo 4. miesta po predposlednej e­tape.
  • Dvojnásobný šampión Giro d'Italia Vincenzo Nibali síce nesplnil želanie talianskych fanúšikov a nezvíťazil po tretí raz, ale jeho celková bilancia na tomto podujatí je obdivuhodná. K víťazstvám z rokov 2013 a 2016 pridal jedno druhé miesto z roku 2011 a dve tretie z edícií 2010 a 2017. Aktuálne dosiahol deviate pódiové umiestnenie v kariére v súčte všetkých troch podujatí Grand Tour. Nibali je víťazom Vuelty 2010 a Tour de France 2014.
debata chyba
Viac na túto tému: #Tom Dumoulin #Giro d'Italia 2017