Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan čaká na triumf. V San Reme zaútočí siedmy raz

Peter Sagan sa v sobotu postaví siedmy raz na štart slávnej cyklistickej klasiky Miláno - San Remo. Vždy udržal v náročných pretekoch tempo s najlepšími, ale nikdy nemal šťastie a chýbal mu posledný úspešný krok k veľkému triumfu.

17.03.2017 22:00
sagan, zelený dres Foto: ,
Peter Sagan.
debata (4)

La Primavera alebo La Classicissima. Tak nazývajú Taliani preteky Miláno – San Remo. Majú obrovskú tradíciu, v sobotu sa uskutoční už ich 108. ročník, prvý sa išiel v roku 1907. Sú prvými zo série piatich takzvaných monumentov, čo sú najväčšie klasické preteky sveta. Trasa z Milána do San Rema je vôbec najdlhšia z nich. Cyklistov čaká 291 km, čo predstavuje asi sedem hodín v sedle bicykla.

Pre mnohých sa zdajú prijateľnejšie ako iné veľké klasiky, pretože profilom nie sú také náročné. "Sú to preteky, ktoré mám rád – s dlhou históriou a tradíciou. Zdá sa, že na nich sa dá dosiahnuť úspech ľahšie ako na Okolo Flámska alebo Paríž – Roubaix, ale to nie je pravda. Naopak, podľa mňa je to najzložitejšie, vývoj pretekov je len ťažké predvídať,“ vyjadril sa slovenský cyklista.

Na štarte podujatia sa premiérovo objavil v roku 2011 a prakticky len v ňom dorazil do cieľa s menšou stratou – na 17. mieste. V nasledujúcich ročníkoch vždy siahal na víťazstvo. Najbližšie mal k nemu v roku 2013, ale práve v ňom zažil aj veľké sklamanie. Už „isté“ víťazstvo mu v cieli vyfúkol Nemec Ciolek. Spoza Saganovho chrbta zaútočil a na páske ho v dramatickom súboji zdolal o niekoľko centimetrov.

Vlani mal Sagan smolu. Asi štyristo metrov pred cieľom ho pribrzdil pád kolumbijského cyklistu Gaviriu, v čase, keď nastupoval na záverečný šprint. Po kolízii s Kolumbijčanom už nemal šancu a skončil dvanásty.

Hoci sa La Primavera považuje za šprintérsku klasiku, na trati je aj niekoľko nie príliš náročných stúpaní. Často sa rozhoduje na známom stúpaní na Poggio, ktoré meria 3,7 km a jeho vrchol je štyri kilometre pred cieľom. „Každý rok je iný. Veľa bude závisieť od toho, aká je situácia na Poggiu,“ tvrdí aj Sagan.

Tam si cyklisti pripravujú pozíciu na záverečný útok. Zjazd z Poggia je technicky náročný a záverečné dva kilometre už vedú na širokej ceste v meste.

Na sobotňajšom podujatí sa zíde zatiaľ najsilnejšia konkurencia v tomto roku. Okruh favoritov je najširší zo všetkých monumentov. Zo špičky jazdcov, ktorí preferujú klasiky, nik nechýba.

Saganovým najväčším súperom bude Belgičan Greg van Avermaet. Olympijský víťaz ho v priamom súboji tento rok už zdolal – v prvej jarnej klasike Omloop Het Nieuwsblad. Bez šancí nie je Nemec John Degenkolb (vyhral v roku 2015), Nór Alexander Kristoff (víťaz 2014), obhajca, Francúz Arnaud Démare, ale trúfajú si aj šprintéri na čele s Markom Cavendishom, ktorý sa tešil z výhry už v roku 2009. S kariérou sa lúči belgický matador Tom Boonen, ktorému triumf na týchto pretekoch stále chýba. Bol na nich druhý i tretí a v sobotu má zrejme poslednú šancu postaviť sa najvyššie.

Takmer polovicu víťazstiev majú na konte Taliani – 50. Belgičania sa tešili 20-krát, pričom najúspešnejším je Eddy Merckx, ktorý triumfoval sedemkrát.

Na štarte bude 25 osemčlenných tímov. Peter Sagan ako líder nemeckého Bora-Hansgrohe a po svojom boku bude mať aj brata Juraja. Pomáhať mu budú tiež Taliani Sam Bennett a Cesare Benedetti, Poliak Maciej Bodnar, Nemec Marcus Burghardt, Rakúšan Gregor Mühlberger a Lotyš Aleksejs Saramotins.

Sagan na Miláno – San Remo
2011 17. +27 s
2012 4. +2 s
2013 2. 0 s
2014 10. 0 s
2015 4. 0 s
2016 12. 0 s

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Miláno - San Remo