Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci už odleteli do Kataru, Peter Sagan príde vo štvrtok

Osem z jedenástich nominovaných slovenských reprezentantov nabralo v nedeľu kurz katarská Dauha, kde sa v dňoch 9. - 16. októbra budú konať majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike.

09.10.2016 14:10
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Do dejiska šampionátu odleteli štyria juniori – Matúš Štoček, Samuel Oros, Adrián Foltán a Tomáš Person a rovnaký počet cyklistov v kategórii do 23 rokov – Erik Baška, Juraj Lajcha, Ľuboš Malovec a Pavol Kvietok. Elitné trio mužov na čele s úradujúcim majstrom sveta Petrom Saganom sa k Perzskému zálivu vyberie neskôr, keďže preteky s hromadným štartom mužov sa uskutočnia tradične až v posledný deň MS – v nedeľu 16. októbra.

„Peter Sagan príde za nami vo štvrtok ráno, Juro Sagan s Mišom Kolářom tiež v podobnom čase. Mišo s Jurajom idú z Malorky, Peter príde z Nice,“ informoval tréner Ján Valach pred nedeľňajším odchodom z Bratislavy. K tvorbe kádra pre majstrovstvá sveta, ktorý v kategórii elite tvoria rovnakí pretekári ako pred rokom v americkom Richmonde, vysvetľujúco uviedol:

„Máme tri miestenky. Vyberám vždy tak, že sa k Petrovi ako k lídrovi snažím pridať čo najsilnejších cyklistov, ktorí by ho podporili a zároveň sa vedia pripraviť na posledné preteky v sezóne a vidia v tom nejaký význam. Odkomunikoval som situáciu so všetkými pretekármi. Bratia Velitsovci majú v tejto chvíli ešte klubové povinnosti. A keďže sú iba tri miesta, dohodli sme sa na tom, že ten priestor prenechajú zostave z minulého roka. Keby sme boli šiesti, tak by to bolo jednoduchšie a išli by všetci.“

Slováci obsadia v Dauhe iba preteky s hromadným štartom, aj to len v mužskom vydaní. Do boja zasiahnu prvýkrát vo štvrtok 13. októbra, keď sa uskutočnia preteky mužov do 23 rokov. V nich má šancu na dobrý výsledok najmä Erik Baška, vlaňajší majster Európy v tejto kategórii z Estónska, ktorý v tejto sezóne získal cenné skúsenosti v profipelotóne v tíme Tinkoff.

„Absolvoval som zopár kvalitných tréningov. Nechcem teraz hovoriť, ako skončím, ale ak všetko sadne, tak si trúfam na popredné umiestnenie,“ skonštatoval Erik Baška pred odchodom na Stredný východ.

Počas ôsmich dní bude v Dauhe v hre 12 kolekcií medailí, 7 sa rozdá v časovkách a ďalších 5 v pretekoch s hromadným štartom. Už v nedeľu zabojujú o prvé medaily tímy v časovke družstiev mužov aj žien, ale bez slovenskej účasti. K očakávaným extrémnym teplotám a s tým spojenými komplikáciami v púštnej katarskej klíme Ján Valach podotkol:

„Pripraviť sa na to dá sústredeniami. Chalani sú na Malorke, je tam 30 stupňov, čiže to je ideálne. Tam chalani môžu trénovať. Aj tak to pre nich bude trochu teplotný šok, ale nie tak veľký, ako keby prišli odtiaľto. Preto sme zvolili túto cestu. Chceme, aby v príprave veľa najazdili aj za motorkou.“

Program majstrovstiev sveta v cyklistike v Dauhe (9.- 16. 10.):

nedeľa 9. októbra:
tímová časovka žien na 40 km (13.15 h)
tímová časovka mužov na 40 km (13.15)

pondelok 10. októbra
individuálna časovka – juniorky na 13,7 km (8.30)
individuálna časovka – muži do 23 rokov na 28,9 km (10.30)

utorok 11. októbra
individuálna časovka – juniori na 28,9 km (8.00)
individuálna časovka – ženy elite na 28,9 km (12.15)

streda 12. októbra
individuálna časovka – muži elite na 40 km (12.15)

štvrtok 13. októbra
preteky s hromadným štartom – muži do 23 rokov na 166 km (11.00)

piatok 14. októbra
preteky s hromadným štartom – juniorky na 74,5 km (7.30)
preteky s hromadným štartom – juniori na 135,5 km (12.15)

sobota 15. októbra
preteky s hromadným štartom – ženy elite na 134,5 km (11.45)

nedeľa 16. októbra
preteky s hromadným štartom – muži elite na 257,5 km (9.30)

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #Juraj Valach