Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Expres z Lozorna Anton Tkáč pred 40 rokmi úradoval v Montreale

Najúspešnejší československý dráhový cyklista histórie Anton Tkáč sa do galérie slávnych športovcov vpísal najmä vďaka olympijskému triumfu v šprinte na hrách v Montreale pred 40 rokmi, 24. júla 1976.

24.07.2016 12:00
Anton Tkáč Foto:
Anton Tkáč.
debata

Počas dvanástich sezón, keď tento Slovák obliekal reprezentačný trikot, vystúpil v kráľovskej disciplíne na najvyšší stupeň tiež dvakrát na majstrovstvách sveta (1974, 1978). Na MS roku 1970 navyše obsadil tretie miesto v pretekoch na kilometer s pevným štartom.

Tkáč sa narodil 30. marca 1951 v Lozorne neďaleko Bratislavy. O jeho budúcnosti rozhodli náborové preteky, v ktorom zvíťazil na požičanom bicykli. Začal na kilometri s pevným štartom a už v roku 1969 sa prvýkrát ocitol v nominácii na majstrovstvá sveta. Najväčší úspech v tejto disciplíne zaznamenal o rok neskôr na MS v anglickom Leicestri, kde skončil tretí.

Po sérii nevýrazných výsledkov sa rozhodol vymeniť kilometrovú trať za tvorivejší šprint. Vôbec najkrajšie okamihy Tkáč ponúkol na montrealskom velodrome. V roku 1974 sa v Kanade prvýkrát obliekol do dúhového dresu majstra sveta a za dva roky tu vyhral aj olympijskú súťaž. Ako nenasadený jazdec prešiel cez všetkých súperov až do finále, kde v strhujúcom dueli porazil v troch jazdách šprinterského kráľa svojej doby, Francúza Daniela Morelona.

So všetkými protivníkmi sa Tkáč vysporiadal tiež roku 1978 na svetovom šampionáte v Mníchove. S aktívnou kariérou sa rozlúčil štvrtým miestom na olympiáde v Moskve 1980. Vo svojej úspešnej kariére nazbieral Tkáč viacero individuálnych cien. V rokoch 1974, 1976 a 1978 bol vyhlásený najlepším cyklistom Československa a okrem roku 1974 sa zároveň stal najlepším športovcom krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Tkáč #Montreal 1976 #dráhová cyklistika