Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan je už aj na poštovej známke. So zlatou medailou z MS

Peter Sagan so zlatou medailou sa usmieva už aj na novej poštovej známke. Autorom portrétu je ilustrátor a zároveň karikaturista denníka Pravda Jozef Gertli, pracovným menom Danglár. Hovorí, že ho inšpirovala Petrova povaha. "Sa mi zdá, že je to veľmi zábavný, veselý človek," povedal Danglár. A chcel, aby taká bola aj známka, jednoducho veselá.

21.04.2016 14:03 , aktualizované: 22.04.2016 09:00
Peter Sagan, známka Foto: ,
Poštová známka s podobizňou Petra Sagana.
debata (28)

Autor výtvarného návrhu sa so športovcom osobne až do štvrtkového krstu nestretol. Vychádzal teda z fotografií a jeho mediálnych vystúpení. „Myslím, že aj pri rozhovoroch je veľmi vtipný, čo je obrovský bonus k tomu, aký je makač a aký je úspešný. Takže ja som sa tešil, že mám takúto robotu,“ hovorí karikaturista, pre ktorého je to známková prvotina. Chcel zachovať Saganovu radosť z minuloročného majstrovského titulu aj mimiku tváre, ktorú ľudia poznajú.

Návrhov bolo niekoľko a s výberom toho, ktorý je od včera na slovenských známkach, pomáhala aj cyklistova manželka Katka. „Vybrali sme tento návrh, lebo bol najlepší,“ vysvetlil Peter Sagan.

Peter Sagan (vľavo) a Jozef Gertli Danglár na... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
peter sagan, jozef gertli danglár, známka Peter Sagan (vľavo) a Jozef Gertli Danglár na prezentácii známky.

Na známke drží Sagan zlatú medailu z majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike, na ktorých v americkom Richmonde zvíťazil v roku 2015. Pozadie je zelené, čo je charakteristická farba pre Petra. „Dobré to je, pekné, farebné,“ chváli športovec s tým, že si nikdy nepomyslel, že niekedy bude na známke. Keď bol malý, poštové známky nezbieral, teraz ich však dostáva veľa, na listoch od fanúšikov. A tým je športovec vďačný. A nielen za listy. „Som veľmi spokojný a určite ďakujem všetkým mojim fanúšikom, ktorí sú pri trati, Slovensku aj ľuďom, ktorí mi držia palce, za dobrú energiu,“ hovorí.

Žijúce osobnosti, okrem hláv štátov, sa v minulosti na známkach takmer vôbec neobjavovali. „Slovenská známková tvorba dodržuje určité tradície a pokyny od Svetovej poštovej únie, keď poštové známky sú venované len prezidentom ako žijúcim osobnostiam a výnimočným osobnostiam,“ vysvetľuje Karol Milan, tajomník Klubu filatelistov v Trenčíne. Ako príklad uvádza, že v roku 2004 sa na známky dostali úspešní slovenskí kajakári. „V minulosti sme vydávali známky pri rôznych príležitostiach, ako sú majstrovstvá sveta v biatlone, v plávaní, v krasokorčuľovaní, prípadne pri výrazných úspechoch slovenských športovcov,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik.

Celkový náklad „Saganovej známky“ bude 300-tisíc kusov, jej nominálna hodnota je jedno euro. Športovec spolu s riaditeľom pošty ju pokrstili v Žiline, v Spojenej škole, kde má sídlo aj cyklistická Akadémia Petra Sagana i klub, kde kedysi začínal. Známku pri krste posypali lístočkami s odkazmi od študentov školy majstrovi sveta v cestnej cyklistike. Sagana teší, že výťažok z predaja pôjde práve akadémii. „Som veľmi rád, že môžem aspoň nejako pomôcť mládeži, aby si realizovali svoje sny,“ povedal športovec.

Prezentácia známky Petra Sagana Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan (vľavo) a Jozef Gertli Danglár na...

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #poštová známka