Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan vo Flámsku strácal. Teraz cíti formu

V Belgicku sú pretekmi číslo jeden, na svete patria medzi päť najvýznamnejších jednodňových jarných klasík. Peter Sagan na pretekoch Okolo Flámska uplynulé štyri roky patril vždy k najlepším, vybojoval už na nich aj svoje tradičné druhé miesto, ale na rozdiel od niektorých iných podujatí na víťazov vždy strácal.

01.04.2016 16:40
Peter Sagan Foto: ,
Cyklista Peter Sagan.
debata (2)

Na prvenstvo útočil pred troma rokmi, v závere ušiel zo skupiny spolu s Fabianom Cancellarom, ale tesne pred cieľom mu v stúpaní na Paterberg, kde sa často láme chlieb, skúsený Švajčiar ukázal chrbát. Žilinský rodák sa musel uspokojiť s druhým miestom a paradoxne s najvýraznejšou stratou na víťaza na tomto podujatí.

Sagan vyjadril po víťazstve na nedávnych pretekoch Gent – Wevelgem, kde vybojoval prvú výhru v sezóne, spokojnosť s formou, chce opäť útočiť na prvé miesto. V tíme Tinkoff bude mať po svojom boku aj brata Juraja, ktorý v pôvodnej nominácii nahradil Michaela Kolářa.

„Pre mňa sú to veľmi významné preteky, teším sa na ne. Bude dôležité, aby som si zachoval maximálnu koncentráciu. S aktuálnou formou som spokojný. Mám silných súperov, ale víťaz môže byť len jeden,“ vyhlásil Sagan na klubovej stránke.

Tradičné preteky, ktoré patria do seriálu takzvaných monumentov, oslavujú stý ročník. Prvý ročník sa išiel v roku 1913, podujatie prerušila na štyri roky len prvá svetová vojna. Vlani zostal slovenský cyklista tesne za stupňom víťazov, keď ho predstihli prvý Nór Kristoff, druhý Holanďan Terpstra a tretí Belgičan van Avermaet.

Najúspešnejším jazdcom posledných rokov na tomto podujatí je bezkonkurenčne Fabian Cancellara, z uplynulých šiestich ročníkov vyhral tri. Okrem neho triumfovali tri razy na tomto podujatí ďalší piati jazdci. Jasne najúspešnejší sú domáci cyklisti. Belgičania si pripísali 68 víťazstiev, zvyšok sveta 31. „Tieto preteky sú jedinečné. Kým sa rozlúčim s profesionálnou kariérou, rád by som ich vyhral aj štvrtý raz,“ vyhlásil 35-ročný Cancellara.

V pelotóne nebude chýbať ani Belgičan Tom Boonen, druhý muž v aktuálnom pelotóne, ktorý triumfoval na týchto pretekoch tri razy. Štartové číslo jeden bude mať na sebe Alexander Kristoff. K tejto trojici treba pripísať minimálne ďalšieho Belgičana Grega van Avermaeta, to sú hlavní favoriti podujatia, ale ich okruh je širší.

Na trase pretekov, ktorá meria 255 km, je osemnásť stúpaní, posledné na Paterberg necelých pätnásť kilometrov pred cieľom. Viaceré úseky vedú po obávaných dlažobných kockách, nazývaných pavé. Tohtoročné Okolo Flámska štartujú v nedeľu pred radnicou v Bruggách (10.15) a očakávaný cieľ v Oudenaarde bude asi o 16.45. Kým Bruggy sú miestom štartu už 18 rokov za sebou, v Oudenaarde finišoval pelotón štyri posledné roky.

Sagan na Okolo Flámska
2011 nedokončil
2012 5. +38 s
2013 2. +1:27 min
2014 16. +1:24 min
2015 4. +16 s

Slovensko i svet saganuje

Fanúšikovia Petra Sagana sa v týchto dňoch nielen na Slovensku ale aj vo svete masovo zapájajú na sociálnych sieťach do akcie #saganujem. Súťaž už beží niekoľko týždňov a jej cieľom je podpora cyklistického majstra sveta v aktuálnej sezóne a predovšetkým práve teraz v čase legendárnych jarných klasík.

Podujatie, ktoré pripravil sunroot v spolupráci so Saganom, potrvá už len do 10. apríla. Súťažiaci môžu prihlásiť akúkoľvek fotografiu alebo video, na ktorých fandia Petrovi Saganovi. Ten venoval ceny do súťaže a vyberie aj ich držiteľov. Na sociálnych sieťach Instagram a Twitter zdieľajú účastníci fotografie s dvojicou hashtagov #sunroot a #saganujem. Na facebooku zdieľajú fotografiu alebo video na stránke sunroot alebo pridávajú fotografiu či video do komentárov v príspevkoch, ktoré sa týkajú tejto súťaže.

Fotky z akcie #saganujem. Foto: Twitter
#saganujem Fotky z akcie #saganujem.

Najlepší dostanú Saganove originálne dúhové dresy s jeho podpisom, tričká z limitovanej edície, cyklistické fľaše a šiltovky Tinkoff takisto s podpisom a balíčky zdravia od sunroot.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Flámska