Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan: Robia z nás robotov. Pocity športovcov idú bokom

Niekoľko stovák verných fanúšikov ale i náhodných okoloidúcich sa prišlo včera pozrieť na jedného z najlepších a najpopulárnejších slovenských športovcov súčasnosti. Po prvý raz od zisku štvrtého zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže na slávnej Tour de France sa Peter Sagan ukázal na Slovensku.

06.08.2015 12:43 , aktualizované: 15:48
Peter Sagan, cyklotrenažér Foto: ,
Peter Sagan na cyklotrenažéri.
debata (4)

Dvadsaťpäťročný rodák zo Žiliny sa stretol s priaznivcami i médiami v rámci akcie jeho partnerov deň s Petrom Saganom na Tyršovom nábreží v Bratislave. Jazdec Tinkoff-Saxo najprv takmer hodinu odpovedal na otázky novinárov, pričom celú tlačovú besedu mohli na veľkoplošnej obrazovke sledovať aj fanúšikovia. Následne sa stretol s víťazmi súťaže na cyklistickom trenažéri, pozdravil ľudí z pódia a absolvoval autogramiádu. Návštevníkov zabavil aj koncert Saganovej obľúbenej kapely Replay Band.

Druhé miesta sú lepšie ako tretie

„Ďakujem za podporu svojim partnerom, fanúšikom, aj za možnosť stretnúť sa s nimi teraz v Bratislave. Na nedávnej Tour de France som si pripadal ako na majstrovstvách Slovenska. Každým dňom pribúdalo pri trati viac a viac slovenských fanúšikov, čo bolo skvelé. Videl som i ľudí z iných krajín, ktorí boli vyzbrojení slovenskými vlajkami. Som im všetkým veľmi vďačný,“ povedal Sagan na úvod, po ktorom nasledoval maratón otázok o cyklistike, no nielen o nej.

Na Tour patril slovenský reprezentant medzi najaktívnejších jazdcov. Veľmi často, i v náročných kopcovitých etapách, bol súčasťou viac či menej úspešných únikov. Hoci nakoniec nevyhral ani jednu etapu, zelený dres s veľkým prehľadom obhájil.

Päťkrát obsadil nepopulárne druhé miesto a desaťkrát sa umiestnil v prvej desiatke. „Najviac ma mrzela prehra s Gregom van Avermaetom v 13. etape. No čo sa týka druhých miest všeobecne, poviem len toľko: lepšie skončiť druhý ako tretí,“ vravel so smiechom

Každá etapa na Tour je podľa Sagana jedinečný príbeh a každý ročník úplne iný. „Na trati zažijete vždy niečo nové. Po každom jednom dni by sa dala napísať kniha. Tento rok som si musel zvyknúť na trošku inú pozíciu, v niektorých etapách som fungoval ako pomocník Alberta Contadora. Hoci sa mi nepodarilo vyhrať ani jednu etapu, hodnotím Tour veľmi pozitívne. Profilovo bola možno najťažšia zo štyroch, ktoré som absolvoval. No priamo na trati sa náročnosť odvíja vždy od vnútorného pocitu. Ak ste na tom dobre, všetko ide oveľa lepšie a môžete si viac dovoliť,“ poznamenal.

Kedy prežíval na francúzskych cestách najťažšie okamihy?

„Po druhom dni voľna som bol v úniku, no na ďalší deň som sa vytrápil. Boli tam asi štyri náročné stúpania a ja som prišiel do cieľa s veľkou stratou v grupette. No vedel som, že táto etapa na mne nezanechá žiadne negatívne stopy a na druhý deň budem úplne v pohode, čo sa potvrdilo,“ prezradil.

Stretnutie Petra Sagana s fanúšikmi Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan so svojím otcom, priateľkou (v...

{* sablona=„info­box_v_clanku“ *}

Veľa sa pred i počas Tour písalo o vzťahu Sagana s majiteľom tímu Olegom Tiňkovom. Ruský mecenáš často využíva sociálne siete a keď je s niektorým z jazdcov nespokojný, neváha to dať na známosť celému svetu.

„Náš vzťah považujem za veľmi dobrý. Veď si pozrite jeho ostatné tweety. Je majiteľom a chce od nás stále maximum. Tešia ho len víťazstvá. Treba si s ním nájsť správnu cestu na komunikáciu a potom je spolupráca dobrá,“ myslí si Sagan.

Obľubuje DiCapria a slovenské jedlá

Vybojovať si etapové víťazstvo po úniku je podľa neho na Tour oveľa náročnejšie než na akýchkoľvek iných pretekoch. Napriek tomu sa oň cyklisti neustále pokúšajú a Sagan často figuroval medzi nimi.

Odkiaľ čerpal silu?

„Každý večer som pozeral film Vlk z Wall Street,“ prezradil so smiechom. Pri dojazde do cieľa šestnástej etapy predviedol i gesto z tohto filmu, keď sa päsťou udieral do hrude ako Matthew McConaughey a na tlačovej konferencii si „pohmkával“ ústrednú melódiu z pamätnej scény.

Vo stvrtok priznal, že hlavná hviezda filmu Leonardo DiCaprio je už roky jeho najobľúbenejším hercom. „Je pravda, že na Titanicu som bol štyrikrát v kine a veľa, veľmi veľakrát som ho videl v televízii. Už vtedy som mal čuch na vynikajúceho herca. Ešte som s Leom nevidel zlý film,“ poznamenal.

Na oslavy úspechov počas sezóny príliš nie je čas. Zväčša si víťaz etapy či pretekov len pripije s kolegami z tímu pohárikom šampanského či piva. „Aj to nie plným,“ dopĺňa so smiechom. Na aké jedlo má najčastejšie chuť po stovkách kilometrov na bicykli?

„Najlepšie je zjesť to, na čo práve máte chuť. Nemám obľúbený pokrm počas pretekov. No keď prídem domov na Slovensko, vyhľadávam najmä jedlá, ktoré vám inde málokedy pripravia – perkelt, sviečkovú či bryndzové halušky,“ hovorí.

Pred prestupom do Pro Tour jazdil Sagan okrem cestného aj na horskom bicykli. Teraz si do terénov vyrazí len počas zimnej prípravy. „Obe disciplíny sa už na profesionálnej úrovni zladiť nedajú. Život rozhodol za mňa, nemusel som si vyberať. Keď prišla ponuka z Por Tour nemal som nad čím premýšľať,“ vysvetlil.

Vuelta bude prípravou na MS

Hoci patrí medzi najlepších na svete, v televízii sa na cyklistiku nepozerá rád. „Najmä záverečné šprinty nemusím vidieť. Radšej by som v tej chvíli sedel na bicykli. Tam si to užijem viac.“

Podľa mnohých najlepší šprintér medzi vrchármi a najlepší vrchár medzi šprintérmi nie je veľkým priaznivcom nových technológií. Napriek tomu, že ich pri svojej práci denno-denne používa. „Nie som v nich príliš doma. Ani neviem, aký telefón vlastne mám. No určite ho nevyužívam na sto percent,“ smeje sa a vážnejšie dodáva:

„Technika ide stále dopredu, ale mám pocit, že až príliš rýchlo. Rozmýšľam či sme príliš nepreskočili dobu. Rodičia dajú deťom do ruky telefón či iPad, aby boli ticho, ale von ich nezoberú. Som ešte z generácie, ktorá sa chodila naháňať na ulicu či opekať si do lesa. To sa vytráca. Aj náš šport sa mení a robí z nás robotov. Všetci sledujú rôzne čísla, tepy, watty a pocity športovca idú bokom. Prestávame žiť a strácame chvíľu, pre ktorú žijeme.“

Už 22. augusta je na programe tretie podujatie Grand Tours – španielska Vuelta. V nominácii Tinkoff-Saxo by nemal chýbať ani Sagan.

„Vueltu vnímam ako dobrú šancu pripraviť sa na majstrovstvá sveta. Nemám stanovené žiadne konkrétne ciele, chcem sa najmä opäť dostať do pretekárskeho rytmu. Samozrejme, ak by bola šanca bojovať o prvé miesto v etape, nepremrhám ju. Po Vuelte by malo ešte nasledovať vysokohorské sústredenie v USA a potom majstrovstvá sveta v Richmonde. Či pôjdem celú Vueltu alebo z nej odstúpim sa uvidí až priamo na mieste,“ prezradil.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan