Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svorada: Sagan sa ešte na Tour dočká víťazstiev

Pred Saganom bol jediným Slovákom, ktorý sa tešil z etapového triumfu na Tour de France. Trenčiansky rodák Ján Svorada (46), ktorý vyrastal v Bratislave a od roku 1996 reprezentoval Českú republiku, začal veľkú kariéru v roku 1990 víťazstvom na Pretekoch mieru.

28.07.2015 07:00
Ján Svorada Foto:
Ján Svorada.
debata

Trojnásobný účastník olympijských hier vybojoval v profesionálnej cyklistike za šestnásť rokov osemdesiat víťazstiev. Na Tour de France štartoval osemkrát a tešil sa z troch etapových triumfov. Na záver sa dočkal aj magického víťazstva na parížskom bulvári Champs-Élysées.

Je známe, že nepatríte k fanatickým fanúšikom, ktorí sledujú podrobne každú etapu na pretekoch. Ako to bolo tento rok s Tour de France?
Podobne, nedokážem každý deň celé hodiny presedieť pred obrazovkou. Ale Tour som, samozrejme, v rámci mojich iných povinností pozorne sledoval, tri etapy som komentoval v priamom televíznom prenose, zaujali ma najmä posledné alpské etapy, takže prehľad mám.

Na začiatku Saganovej kariéry ste predpovedali, že vás čoskoro prekoná v počte etapových víťazstiev na Tour. To sa aj pomerne rýchlo stalo, má o jedno viac ako vy, ale na ďalšie čaká už vyše dva roky. Čím si to vysvetľujete?
Ťažko povedať. Má určite neporovnateľne ťažšiu pozíciu než prvý rok, keď bol neznámy pretekár. Nik nevedel, čo od neho čakať. Teraz je viac kontrolovaný, málokto ho potiahne, všetci vedia, že ak pôjdu s ním do úniku a prídu spolu do cieľa, bude v posledných metroch favoritom.

V závere kariéry ste dokázali vyhrať etapu na Champs-Élysées, tá sa často mimoriadne vyzdvihuje a triumf v nej sa obzvlášť cení. Čím je pre cyklistov taká výnimočná?
Osobitá je tým, že sa ňou uzatvára Tour, masívna pozornosť médií je nasmerovaná do Paríža, kde sa vyhlasujú najlepší. Tradične ju sleduje obrovské množstvo ľudí a nezanedbateľná je aj tradícia a atmosféra Paríža, s Víťazným oblúkom a Champs-Élysées sa táto atmosféra ešte viac umocňuje. V minulosti končili preteky aj časovkou, ale v posledných rokoch je to etapa, ktorá ponúka najmä šancu šprintérom, najrýchlejším mužom pelotónu.

Medzi nich stále patrí aj Sagan, ktorý však opäť nevyhral ani jednu etapu. Neznižuje to podľa vás aj lesk zeleného trička, ktoré mu patrí štvrtý raz?
To si v nijakom prípade nemyslím, hoci aj on by bol určite radšej, keby spolu s ním vyhral aj nejakú etapu. Aj v poslednej sme však videli, keď finišoval do cieľa na férovku s Greipelom, že v tomto súboji ťahal za kratší koniec. Peter však dokázal svoju silu aj v etapách, v ktorej boli kopce, to bol jeho tromf. Aj v ťažkých etapách zbieral body a zelené tričko vybojoval s náskokom. To sa cení.

Mohol dosiahnuť ešte viac? Ako hodnotíte jeho tohtoročný výkon?
Bol veľmi dobre pripravený, ukázal formu a v úvode pretekov mu chýbalo veľmi málo a mohol vyhrať aj etapu. V kopcoch presvedčil, že medzi šprintérmi je na tom vytrvalostne najlepšie. Dobre si rozložil sily, ale v závere bolo už vidieť, že je aj dosť unavený. Nemal jednoduchú situáciu ani v tom, že pozornosť v tíme sa sústreďovala na Contadora a tiež bol zviazaný tímovou taktikou. Najmä v prvých dňoch ťahal aj Peter v Contadorov prospech, čo ho stálo nejaké sily naviac. Ale celkovo to bolo z jeho strany skvelé.

Dočká sa teda Sagan v budúcnosti víťazstiev aj na Tour?
Verím tomu. Keď je niekto päťkrát v etape druhý, je len otázkou času a možno zloženia tímu a taktiky, že to zlomí a vyhrá etapu.

Zmenila sa Tour za vyše desaťročie – v porovnaní s rokmi, keď ste na nej štartovali?
Nemyslím si, že došlo k nejakým dramatickým zmenám. Možno sa v posledných rokoch kladie dôraz na to, aby špeciálne posledný týždeň bol najťažší. Na druhej strane Tour bola vždy ťažká, zmenili sa len drobné detaily. Tradícia, ktorá sa dodržiava, dodáva podujatiu ešte väčší punc.

Bol celkový víťaz Froome aj vaším favoritom, alebo ste verili niekomu inému?
Favoriti boli štyria. Froome bol pripravený o niečo lepšie ako jeho súperi a asi zavážilo aj to, že Contador mal v nohách Giro a teraz nebol taký silný ako na jar na talianskych cestách. Nibali nezačal najlepšie, spočiatku trochu zaostával, ale v závere sa zdvihol a v posledných etapách to bol opäť starý dobrý Nibali. Príjemne prekvapil Quintana. Tešil som sa, že Tour bude veľmi zaujímavá, ale Froome si hneď v prvej horskej etape urobil výraznejší náskok, ako som očakával. Lenže v závere to nemal do poslednej chvíle isté a ukázalo sa, že aj on je len človek a dochádzajú mu sily. Z pohľadu divákov to bolo príťažlivé a tento ročník mal zaujímavejší priebeh ako vlaňajší, keď Nibali po odstúpení dvoch súperov – Contadora a Frooma – jednoznačne kraľoval.

Čomu sa teraz najviac venujete?
Stále zastupujem taliansku spoločnosť Lampre, posledných šesť rokov som jej obchodným manažérom. Som spolumajiteľom troch cyklopredajní. Venoval som sa aj horskej cyklistike, ale teraz sa sústreďujem zasa viac na cestnú, pomáham organizátorom Czech Cycling Tour a Pretekov mieru do 23 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2015 #Ján Svorada